Политика

БСП настоява пред ЦИК Борисов да излезе в служебен отпуск, ако ще ръководи предизборен щаб

БСП настоява пред ЦИК Борисов да излезе в служебен отпуск, ако ще ръководи предизборен щаб

 

 

БСП1557319623

 

 

Както вчера обяви на пресконференция, „БСП за България“ внесе жалби до ЦИК и СЕМ за използването на държавен ресурс за водене на предизборна кампания.

 

 

 

Жалбите са във връзка с публичните изяви в последните дни на премиера Бойко Методиев Борисов, който оглавява Председателски предизборен щаб на ГЕРБ и партиите, подкрепили евролистата им за участие в изборите за членове на Европейския парламент на 26 май 2019 г.

 

 

 

 
В жалбата до ЦИК левицата настоява да се санкционира министър-председателят Бойко Борисов заради нарушаване на правилата за финансиране на предизборната кампания, както и за нарушаване на правилата за предизборна агитация.

 

 

 

 

„Посредством своите изказвания, той цели да създаде негативно внушение в избирателите и неправилна преценка на обстоятелствата“, се казва в текста.

 

 

 
В жалбата си до СЕМ „БСП за България“ иска да се сезира ЦИК, за да осъществят правомощията си и да санкционират министър-председателя Бойко Борисов заради нарушаване на правилата за финансиране на предизборната кампания, както и за нарушаване правилата за предизборна агитация.

 

 

 

Левицата настоява и да се издадат задължителни указания на доставчиците на медийни услуги за спазване на изискванията по Закона за радио и телевизия, тъй като в репортажи с негови изказвания няма изрично указание, че следва излъчване на платен или безплатен репортаж с агитационно съдържание.

 

 

 
В жалбите си социалистите подчертават, че нарушаването на забраната за използване на публичен административен ресурс – бюджетни средства, автомобили, самолети и други транспортни средства се предвижда глоба в размер от 3 000 до 15 000 лева за всяко едно от нарушенията.

 

 

 

В същия размер е и глобата за нарушаване на забраната за използването на държавен и общински транспорт за предизборна агитация.

 

 

 

 

В жалбата до ЦИК се настоява и да бъде задължен Бойко Борисов да излезе в служебен отпуск като премиер по време на предизборната кампания, ако ще бъде председател на Предизборен щаб или да се оттегли като такъв- по свой избор, поради несъвместимост с публичната длъжност, която заема.

 

Епицентър

loading...
0
Политика

More in Политика

акоbig_1140

Борисов след срещата с Радев: 200 000 мигранти, ако влязат в България, не зная какво ще се случи със страната

октомври 15, 2019
бобиborisov_13

Борисов бесен на Боби Михайлов: Незабавно да подава оставка след позора вчера!

октомври 15, 2019
борисов съвет сигурност

Борисов свиква съвета по сигурността заради ситуацията в Сирия и опасността от нова мигрантска вълна

октомври 14, 2019
home_UiSup0_u1sWvU_j

Избирателна комисия: Борисов събеседва с кандидат от ГЕРБ във фейсбук? Това не е агитация

октомври 13, 2019
borisov-yordania

Борисов: Над 1.2 млн. мигранти има в Йордания, длъжни сме да я подпомогнем в тази тежест, която е поела

октомври 13, 2019
аноловаbig_sdsa-696x330

Манолова обвини директно и персонално Борисов за тежката ситуация в България

октомври 13, 2019