СВЯТ

Германия сряза САЩ за природния газ: Не сме колония на Вашингтон

Германия сряза САЩ за природния газ: Не сме колония на Вашингтон

 

German Reichstag in Berlin, Germany, with national flag

 

Германия отхвърля изявление от САЩ за природния газ, допълвайки, че не е колонията на Вашингтон. Изявлението на германските депутати идва след като американските сенатори Тед Круз и Жаина Шахин представиха законодателство за налагане на санкции на европейски компании, участващи в полагането на дълбоководни тръбопроводи за руски енергийни проекти, като специално внимание е отделено на „Северен поток 2„, съобщава „Спутник“.

 

 

 

 

Клаус Ернст, председател на комисията по икономическите въпроси и енергетиката на Бундестага, заяви, че санкциите на САЩ срещу руски и германски компании са неприемливи.

 

 

 

 

Няколко часа по-рано германският канцлер Ангела Меркел коментира, че новата Газова директива на ЕС няма да бъде в състояние да спре изграждането, съобщава NSN. „Новата газова директива дава на ЕК повече възможности за протести. Това обаче няма да попречи на проекта“, обясни тя.

Газпром самостоятелно завършва „Северен поток” 2 в случай на санкции на САЩ

Газпром самостоятелно завършва „Северен поток” 2 в случай на санкции на САЩ

Газовият гигант има финансовите средства, за да компенсира потенциално оттегляне

Сегашните действия на американския посланик в Германия са просто неприемливи, изглежда така, сякаш сме колония на САЩ„, обяснява той, добавяйки, че Вашингтон иска да продава газ на Европа, така че се опитва да отмъсти за сътрудничеството между Русия и ЕС.

 

 

 

 

Той също така подчерта, че има не само икономически, но и екологични проблеми с американския втечнен газ – LNG.

 

 

 

 

Първият проблем е втечненият газ. В Германия се дискутира дали фракингът е приемлив като метод за производство на газ в САЩ. Руският газ е по-изгоден за нас от втечнения газ поради екологични съображения. Второ, американският газ не е конкурентен по отношение на цената в сравнение с руския газ“, допълва депутатът.

 

 

 

Посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел преди това писа писмо до група корпорации, участващи в „Северен поток 2“, заплашвайки ги със санкции, ако продължат да участват в проекта, позовавайки се на американски закон от 2017 г. – Закона за противодействие на противници на САЩ със санкции.

Посланикът на САЩ в Германия пак плаши със санкции заради "Северен поток-2"

Посланикът на САЩ в Германия пак плаши със санкции заради „Северен поток-2“

„Северен поток-2“ носи „сериозни геополитически последици“

 

 

 

 

„Северен поток 2“, проект за 11 млрд. долара за енергийна инфраструктура, който ще бъде завършен в края на следващата година, е съвместно предприятие на руския „Газпром“ и пет западноевропейски енергийни компании – австрийската OMV, германската Uniper и Wintershall, френската Engie и англо-холандската Shell.

 

 

 

 

Миналата семица Австрия подкрепя изграждането на газопровода „Северен поток-2“, по думите на министърът на икономиката Маргарет Шрамбок. Виена подкрепя проекта, за да бъдат подсигурени дългосрочните енергийни доставки за Европа. Австрия също така подкрепя и други канали за транспортиране на синьо гориво, включително доставката на втечнен природен газ (LNG) от САЩ.

 

 

 

 

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео внезапно отмени посещението си в Германия на 8 май, часове преди да пристигне в Берлин. По време на посещението си в Германия, Помпео се очакваше да повдигне въпроса за газопровода. САЩ многократно изразиха възражения срещу „Северен поток 2„, изтъквайки, че строителството му е средство за натиск от страна на Москва към ЕС.

 

Нюз БГ

loading...
0
СВЯТ

More in СВЯТ

rum

След вдигането на пенсиите с 40% и удвояването на детските, свалят ДДС-то в Румъния на 16%, а ние блеем

декември 24, 2019
ffbfb8abe7ae31fe0085198399d47a68

Сирия: САЩ крадат нефт, действат като пирати

декември 23, 2019
1577087708_1

Русия ще довърши сама „Северен поток 2“ след отказа на швейцарска фирма, готви ответни мерки срещу санкциите на САЩ

декември 23, 2019
9258cc806eae46f0a3533df42dfb8bfd

Тираджия спря камиона си под мост, за да спаси момиче

декември 23, 2019
a0ccde084876167563175d792edc6f71

Повече няма да стъпя в Турция! Ето защо…

декември 23, 2019
потоциphpnbqvjl_800x

Лавров: „Северен поток“ и „Турски поток“ ще има, въпреки американските санкции

декември 22, 2019