СВЯТ

Германия сряза САЩ за природния газ: Не сме колония на Вашингтон

Германия сряза САЩ за природния газ: Не сме колония на Вашингтон

 

German Reichstag in Berlin, Germany, with national flag

 

Германия отхвърля изявление от САЩ за природния газ, допълвайки, че не е колонията на Вашингтон. Изявлението на германските депутати идва след като американските сенатори Тед Круз и Жаина Шахин представиха законодателство за налагане на санкции на европейски компании, участващи в полагането на дълбоководни тръбопроводи за руски енергийни проекти, като специално внимание е отделено на „Северен поток 2„, съобщава „Спутник“.

 

 

 

 

Клаус Ернст, председател на комисията по икономическите въпроси и енергетиката на Бундестага, заяви, че санкциите на САЩ срещу руски и германски компании са неприемливи.

 

 

 

 

Няколко часа по-рано германският канцлер Ангела Меркел коментира, че новата Газова директива на ЕС няма да бъде в състояние да спре изграждането, съобщава NSN. „Новата газова директива дава на ЕК повече възможности за протести. Това обаче няма да попречи на проекта“, обясни тя.

Газпром самостоятелно завършва „Северен поток” 2 в случай на санкции на САЩ

Газпром самостоятелно завършва „Северен поток” 2 в случай на санкции на САЩ

Газовият гигант има финансовите средства, за да компенсира потенциално оттегляне

Сегашните действия на американския посланик в Германия са просто неприемливи, изглежда така, сякаш сме колония на САЩ„, обяснява той, добавяйки, че Вашингтон иска да продава газ на Европа, така че се опитва да отмъсти за сътрудничеството между Русия и ЕС.

 

 

 

 

Той също така подчерта, че има не само икономически, но и екологични проблеми с американския втечнен газ – LNG.

 

 

 

 

Първият проблем е втечненият газ. В Германия се дискутира дали фракингът е приемлив като метод за производство на газ в САЩ. Руският газ е по-изгоден за нас от втечнения газ поради екологични съображения. Второ, американският газ не е конкурентен по отношение на цената в сравнение с руския газ“, допълва депутатът.

 

 

 

Посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел преди това писа писмо до група корпорации, участващи в „Северен поток 2“, заплашвайки ги със санкции, ако продължат да участват в проекта, позовавайки се на американски закон от 2017 г. – Закона за противодействие на противници на САЩ със санкции.

Посланикът на САЩ в Германия пак плаши със санкции заради "Северен поток-2"

Посланикът на САЩ в Германия пак плаши със санкции заради „Северен поток-2“

„Северен поток-2“ носи „сериозни геополитически последици“

 

 

 

 

„Северен поток 2“, проект за 11 млрд. долара за енергийна инфраструктура, който ще бъде завършен в края на следващата година, е съвместно предприятие на руския „Газпром“ и пет западноевропейски енергийни компании – австрийската OMV, германската Uniper и Wintershall, френската Engie и англо-холандската Shell.

 

 

 

 

Миналата семица Австрия подкрепя изграждането на газопровода „Северен поток-2“, по думите на министърът на икономиката Маргарет Шрамбок. Виена подкрепя проекта, за да бъдат подсигурени дългосрочните енергийни доставки за Европа. Австрия също така подкрепя и други канали за транспортиране на синьо гориво, включително доставката на втечнен природен газ (LNG) от САЩ.

 

 

 

 

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео внезапно отмени посещението си в Германия на 8 май, часове преди да пристигне в Берлин. По време на посещението си в Германия, Помпео се очакваше да повдигне въпроса за газопровода. САЩ многократно изразиха възражения срещу „Северен поток 2„, изтъквайки, че строителството му е средство за натиск от страна на Москва към ЕС.

 

Нюз БГ

loading...
0
СВЯТ

More in СВЯТ

86c100e368715540110398e391d6bf7e

Българин стана Мистър Гей Европа 2019… СНИМКИ

юли 8, 2019
big_1218

Тежък разгром за Ципрас, новият гръцки премиер ще е Мицотакис

юли 7, 2019
съня сиbig_0_MAIN-MAIN-Cameron-Boyce

Шоубизнесът потъна в скръб: Голяма звезда на Дисни почина в съня си едва на 20 години

юли 7, 2019
белградbig_images_40_

Скандалът с Белград се разраства: Думите на Борисов са неверни! Не касаят сръбското сирене, а териториалната цялост на Сърбия!

юли 7, 2019
morales

Президентът на Боливия: Където са САЩ, там расте корумпираният елит и предателите на родината

юли 7, 2019
4deae68ff8effa069d4c153b06cb32eddb287dbf

Шофьор измисли хитър начин да обезврежда пътните камери…. с корда! СНИМКИ

юли 6, 2019