Други

Искаме Европейски фонд да инвестира в очистващи инсталации за нашите централи

Искаме Европейски фонд да инвестира в очистващи инсталации за нашите централи

Иван Кръстев, кандидат за евродепутат от „БСП за България“:

Искаме Европейски фонд да инвестира в очистващи инсталации за нашите централи

С бездействието си правителството пропусна възможностите, които гарантираха бъдещето на енергийното ни сърце, смята старозагорецът

публикувано на 16.05.19 в 17:50

Иван Кръстев е кандидат за член на Европейския парламент от „БСП за България“. 38-годишният старозагорец е възпитаник на ГПЧЕ „Ромен Ролан“. Завършил е Университета по национално и световно стопанство. Магистър по международни отношения от СУ „Климент Охридски“ .

Професионалният му път е свързан основно със социалната политика. Близо 10 години работи в Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта, на която е бил и главен директор.

Заместник-министър на образованието в периода 2013-2014 г.

–  Като старозагорец, г-н Кръстев, знаете, че темата за енергетиката и по-специално бъдещето на комплекса „Марица изток“ интересува всички в региона. Какво според Вас може да се направи, за да се гарантира това бъдеще?

–  Не просто знам, а в последните няколко седмици мои съседи, тъй като аз съм израснал в блок на енергетици, ми поставят въпроса постоянно. Ние сме свидетели на изключително критична ситуация, както в мините, така и в държавната ТЕЦ-2. До 2014 година тецът генерира устойчиви приходи и е на печалба, докато през последните няколко години финансовите резултати на предприятието заплашват с фалит. Това е въпрос не само дали ще просъществува ли енергийното сърце на България и сърцето и икономическия двигател на нашия регион, а е и въпрос на националната сигурност, тъй като ще има несъизмеримо тежки последици за цялата ни икономика и за развитието на България и региона в частност.

В крайна сметка ние трябва да се абстрахираме от бездействието на правителството. От това, че то пропусна достатъчно възможности, в които можеше да реагира по отношение на налаганите нови изисквания свързани с опазването на атмосферния въздух и да поеме ясни ангажименти, включително за действията, които могат да бъдат предприети, въпреки цайтнота, пред който сме изправени.

–  Виждате ли възможности да се повлияе на европейската политика по отношение на защита на българските въглищни централи?

Ако ние социалистите спечелим предстоящите избори за Европейски парламент, в което нямам съмнения, някои от нещата, които бихме инициирали са свързани с промени в сега действащите регулации. На първо място, ако не могат да бъдат промени директивите, така че да важат само за нови големи горивни инсталации, то да поискаме последния референтен документ, който касае нивата на серен диоксид и живак в газовете, които се изпускат от централите, те да важат само за нови инсталации, ако ние строим нови топлоцентрали, съответно тогава те да бъдат валидни.

На следващо място бихме искали да работим в посока създаването на специален фонд на ЕС, който да инвестира в такива очистващи инсталации. Ние не сме против чистотата на атмосферния въздух и въобще опазването на околната среда. Това е голям проблем и за нашия регион, който касае здравето ни и здравето на децата ни. Но тъй като това е въпрос от европейско значение, също така и касае енергийната сигурност на България и на Европа и енергийната ни независимост, искаме съобразно договорите и съобразно солидарността, която е в основата на Европейския съюз, да бъде създаден нарочен фонд, който да поеме тези разходи за инвестиции в новите технологии, които в крайна сметка да приведат и нашите топлоцентрали в съответствие с най-високите стандарти.

На следващо място бихме работили за промяна в правилата за държавни помощи по отношение на стратегически обекти с национално значение, така щото не само в България, а във всяка една държава-членка сигурността на електроенергийната й система и големите публични предприятия, които оперират в нея, да могат да се възползват от държавна подкрепа, тогава когато наложеният от неолибералните политици модел на борси на вредни емисии и прочее води до това цялата тежест от пазарните спекулации да бъде поемана от публичните дружества, да бъде поемана от реалната икономика и в крайна сметка от потребителите. Това нещо не бива да се допуска. И ние ще работим за запазването и съхраняването на българската енергетика и дай Боже нейното бъдещо развитие.

loading...
0
Други

More in Други

ee

Волт е представен в Европарламентa

юни 2, 2019
rr

Настимир Ананиев: Гласувайте машинно, за да не манипулират вота!

май 23, 2019
vv

Настимир Ананиев, Волт: И млади, и възрастни ще подкрепят Волт, защото се чувстват европейци

май 22, 2019
rr1

Когато се самозабравиш и отвратиш и собствените си избиратели! Добре дошли в България!

май 21, 2019
tt

Маргарита Кръстева: Държавата да не се държи като мащеха, а да защити майките от некоректните работодатели

май 20, 2019
rr

Настимир Ананиев ВОЛТ: Частните телевизиите дават ефир само на обичайните заподозрени от парламентът.

май 18, 2019