ОБЩЕСТВО

Кипърска офшорка, чието официално „лице“ е певицата Лилана, ще събира милиони от тол таксите у нас

Кипърска офшорка, чието официално „лице“ е певицата Лилана, ще събира милиони от тол таксите у нас

лиланаbig_18fa

 

 

Позабравената певица Лилана, чието име е Лиляна Деянова ще прибира тол такси, съобщи ABCnews.bg. Тя стои зад компанията „Телетол“ АД, която е подписала договор с Агенция „Пътна инфраструктура“.

Компанията „Телетол“ АД, която е собственост на кипърска офшорка и стартъп, стана втория национален доставчик на услуги за електронно събиране на пътни такси, пише Mediapool.

 

 

 

Досега единственият доставчик на услугата беше „Интелигентни Трафик Системи“ ЕАД.

 

 

 

Договорът между Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и специално регистрираното през февруари тази година акционерно дружество „Телетол“ е подписан на 14 май, съобщиха от Националното тол управление.

 

 

 

 

Новината дойде в деня, в който транспортният бранш се оплака от липсата на информация как ще работи тол системата за автомобилите над 3.5 тона, която влиза в сила от 16 август. От днес пък започват тестовете на тол системата чрез симулации.

 

 

Договорът с „Телетол“

 

 

 

В 10-дневен срок от подписване на договора, „Телетол“ трябва да докаже оперативна съвместимост с Електронната система за събиране на пътни такси, за да започне дейност по предоставянето на услугите, е посочено в съобщението.

 

 

 

Едва след установяване на съвместимост договорът с националния доставчик на услуги влиза в сила.

 

 

 

Ако в указания срок не се установи готовност за представяне на услугите, то срокът се удължава до момента на фактическото доказване, че е постигната оперативна съвместимост, посочват от Националното тол управление.

 

 

 

От Пътната агенция и Тол управлението не казват каква е комисионната, която ще прибира доставчикът от тол таксите и продадените електронни винетки. Съгласно нормативните документи максималната комисионна е 7%. Толкова например прибира „Интелигентни Трафик Системи“.

 

 

Плановете на правителството са от платеното преминаване по пътищата да влизат над 1 млрд. лв. годишно.

 

 

 

Кой стои зад „Телетол“?

code Copy and paste this code on your site.

 

 

„Телетол“ АД е създадено на 22 февруари 2019 г. с капитал от 50 000 лв. Предметът му на дейност е разработка, внедряване и управление на софтуерни продукти, информационни технологии и дигитални инструменти; разработване, внедряване и управление на услуги и системи за електронно отчитане и събиране на пътни такси, както и технически решения за цялостната инфраструктура и т.н.

 

 

 

Акционери в дружеството са „Нованор“ (70%)и „Инфосистемс интернешънъл“ ЕАД (30%).

 

 

 

„Нованор“ е стартъп компания, която възниква с помощта на фонда „Илевън“. Софтуерната компания развива и представя на пазара платформи за интелигентни транспортни решения. Работят както за частния, така и за държавния и общински сектор.

 

 

 

Собственици на компанията са Лиляна Деянова и Мартин Димитров. Двамата бяха ангажирани и с разработването на мобилното приложение LIMA на пътната агенция, което дава актуална информация за пътната обстановка в страната. Имат и разработено приложение CIVI, чрез което оказват натиск върху общините да си вършат работата. Реализирали са и пътни проекти в американския щат Мичиган, в който отново чрез мобилно приложение замерват неравностите по пътя. Работят и по други проекти в САЩ.

 

 

 

 

Лиляна Деянова е председател на съвета на директорите на „Телетол“ АД, а Мартин Димитров представлява дружеството, според Търговския регистър.

 

 

 

По-интересен е миноритарния акционер в „Телетол“ – „Инфосистемс интернешънъл“ ЕАД. Не е ясно кой стои зад това дружество.

 

 

 

„“Инфосистемс интернешънъл“ е собственост на „Информикс груп“, зад която пък стои кипърската офшорка „МГ Октагон инвестмънтс“. Тя е собственик на няколко фирми в България, които редовно печелят поръчки, част от тях финансирани и с евросредства. Например, доскоро бяха в консорциум свързан с ремонта на пътища в София, в друг за доставка на електронните табла по спирките, както и в трети за събиране на таксите от синята зона на София с SMS.

 

 

 

Подозренията на участници в тези търгове е, че зад мистериозната кипърска офшорка стоят хора от управляващата партия ГЕРБ. Те недоумяват как при наличието на закон срещу офшорките, компанията продължава да печели поръчки и то с еврофинансиране.

 

 

 

В дружеството „Телетол“, „Инфосистемс интернешънъл“ се представлява от Калоян Бойков Крумов.

 

Медиапул, Петел

https://www.mediapool.bg/kiparska-ofshorka-shte-pribira-milioni-ot-patnite-taksi-v-bulgaria-news293264.html

 

loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

skatov-everest-396070-810x0

Атанас Скатов покори третия най-висок връх в света – Канчендзьонга: „На върха съм!“…

май 15, 2019
борисов-2

Борисов е убиец на руските енергийни проекти в България, заяви анализатор, близък до Кремъл

май 15, 2019
ицата100893_660_370

Цацаров поиска от ДАНС пълна информация за банкови сметки, офшорки на лица, заемащи висши постове

май 15, 2019
big_43

Дневен хороскоп: За четири от зодиите днешния ден ще е истински кошмар, но една може да спечели от тото

май 15, 2019
114256_660_370

Край! Отнеха лиценза на Кубрат Пулев и го накараха да плати 2500 долара

май 14, 2019
dogan_delian_3

Ще последва ли някой примера на младотурците, преди Пеевски да съсипе и ДПС?

май 14, 2019