ОБЩЕСТВО

Кметът на Белоградчик след проверка: Не се унищожени скалните рисунки в Магурата, фалшива новина е!

Кметът на Белоградчик след проверка: Не се унищожени скалните рисунки в Магурата, фалшива новина е!

 

1557940883-036-002-magurata-peshtera

 

 

Новината, че са унищожени скални рисунки в пещерата Магура в Северозападна България е фалшива. Това заяви за програма „Хоризонт“ по БНР кметът на Белоградчик Борис Николов. Той беше категоричен, че проверката, която е направил директорът на Историческия музей в града Ивайло Крумов в пещерата по повод съобщения в медии, че върху рисунки са изписани две лични и едно фамилно име, доказва, че вандалски акт няма.

 

 

Доц. Стефан Александров, ръководител на проект за създаване на 3D модел на рисунките, заяви:

„Тези снимки са направени веднага след входа на галерията с рисунките, преди така наречената „Ловна сцена“, която е една от най-известните, може би на пет, шест метра от нея, така че самата ловна сцена и тези рисунки не са засегнати, което, разбира се, в никакъв случай не омаловажава тази вандалщина, която са я направили най-вероятно млади момчета, защото се нарушава целостта на паметник на културата“.

 

 

 

В момента се подготвя документацията, свързана с предстоящото включване на праисторическите рисунки в списъка с културното наследство на ЮНЕСКО, добави кметът Николов.

 

 

Снимка с надпис „Ради, Павчо, 2019 Антов“ бе публикувана вчера във фейсбук. 

 

big_29_57cf

 

Снимката, на която личи как част от уникалните рисунки са заличени от надписа, предизвика бурна реакция в социалните мрежа, като хората изразяват недоволството си.

 

 

 

„Имената на глупаците висят по стените“, “ Тримата селски идиоти, същите, които пишат по мемориалите в Япония „Само Локо“, по Колизеума и къде ли не“, „Е, няма такава простотия!По-лошото е, че докато са се увековечавали поне 3 души са ги видяли,а никой не ги е спрял“, „На такива идиоти аз бих дала по 3 години затвор с бели стени и да рисуват колкото искат с въглен“, са част от гневните коментари.

 

 

 

 

Уникалните рисунки в пещерата са правени с гуано (тор от прилепи), като са рисувани между 3000 г. и 1200 г. преди новата ера.

 

 

 

Сред красиво изваяните от водата тунели има около 700 рисунки от най-различни периоди: епипалеолит (каменната епоха, няколкото хилядолетия след ледниковия период), неолит (новокаменната епоха), енеолит (каменно-медна епоха), начало на раннобронзовата епоха. Предците са изобразили с прилепно гуано ловни сцени, слънчевия календар и др.

 

 

 

 

 

 

Фигурите изобразяват танцуващи женски силуети, танцуващи и ловуващи мъже, маскирани хора, звезди, оръдия на труда. Друга част от тях представят образите на животни, растения и шахматни пана.

 

 

 

Дълги години залата с рисунките беше затворена и не се допускаха посетители, припомня „Фокус“. След настояване от местните власти бе взето решение залата да бъде отворена, като резултатът е налице.

 

 

 

Скалните рисунки са признати за недвижимо наследство от ЮНЕСКО.

 

 

 

Пещерата „Магура“, която се намира в близост до Рабишкото езеро и Белоградчишките скали, е обявена за национална културна ценност през 1965 г.

 

 

 

Рисунките датират от различни епохи – епипалеолит, неолит, енеолит, начало на раннобронзовата епоха. Най-ранните са от преди 7000 години. Слънчевият годишен календар от късния неолит, открит там, е най-ранният слънчев календар, открит досега в Европа. Той е изрисуван по стените на залата-светилище и на него са отбелязани поне 5 празника, както и 366 дни. Според учените той е направен с голяма точност и прецизност на записите.

 

 

Източници: ClubZ, Dir.bg

БНР

loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

кланетоbig_1124

Любовен триъгълник в Костенец завърши с жестока смърт, причината – бременната Диди

октомври 14, 2019
изнудва72243089_10221063767407002_4886037482639982592_n-e1570954057783-678x381-655x368

Ето как ГЕРБ изнудва и заплашва обикновените хора, за да агитират и гласуват за тях

октомври 14, 2019
orlin-pavlov-organizira-podpiska-za-izborite-niamash-diploma-ne-glasuvash-1-768x554

Орлин Павлов организира подписка за изборите: Нямаш диплома, не гласуваш!

октомври 14, 2019
ЕРДОГАН5e_enszl7

Ердоган: ЕС да чуе внимателно думите на Борисов, че Турция е по-близо до България, отколкото Брюксел

октомври 14, 2019
chicago-apartment-shooting-chicago-suntimes

Първи СНИМКИ на загиналите българи при стрелбата в Чикаго, убиецът е 67-годишен поляк

октомври 14, 2019
31_4(3)_ 559x 893

Страшна касапница с 6 жертви край Казанлък! Първа информация кои са загиналите и кой е виновен! СНИМКИ

октомври 14, 2019