Европа

Кьовеши изригна след признание на висш прокурор: Не се свенят да крадат от еврофондовете

Кьовеши изригна след признание на висш прокурор: Не се свенят да крадат от еврофондовете

 

кьовеши-цветанов-борисов-768x532

 

 

 

„Ние сме патриоти, не крадем от националните си пари, крадем само еврофондове“ – това заявил прокурор от Югоизточна Европа пред Лаура Кодруца Кьовеши по време на среща на най-високо ниво на прокурори от региона. Това разказва румънката, водещ кандидат за новия пост прокурор на ЕС, в интервю за в. „Файненшъл таймс“, пише Inews.

Кьовеши, която беше шеф на специалната прокуратура за борба с корупцията в Румъния, отказва да посочи държавата, от която е колегата й, направил скандалното изказване. В Югоизточна Европа има само три страни, членки на ЕС – България, Гърция и Румъния, но цитираният прокурор не бил от Румъния.

 

 

 

 

Според нея съгражданите й са необразовани по отношение на корупцията и борбата с нея.

 

 

 

„Бях много изненадана, когато казах на студенти, че ако дават пари на преподавател, за да си вземат изпита, това е престъпление“, тъй като те не знаеха, че е така. Това е липса на образование“, споделя Лаура Кьовеши.

 

 

 

Според нея доста политици и бизнесмени са се уплашили, когато видели, че магистратите могат да ги хванат. Румъния обаче не е единствената източноевропейска страна, обвинявана в корупция.

 

 

 

Много румънци са на мнение, че Брюксел несправедливо се е заел само с тях и че специално към България отношението е по-толерантно, подчертава в. „Файненшъл таймс“.

 

 

 

Самата Кьовеши казва, че никой не се е опитвал да я подкупва през годините. „За мен има толкова много митове, че мисля, че дори и не им идва наум“, допълва румънката.

 

 

 

Междувременно лидерът на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия Ливиу Драгня предприе безпрецедентна атака срещу западноевропейски компании, съобщиха местните медии.

 

 

 

На митинг в румънския град Търговище той заяви, че мултинационалните компании смятат румънците за „глупаци“ и са превърнали страната в „кошче за боклук“. „Всички мултинационални компании казват: румънците са глупаци. Превърнаха Румъния в кошче за боклук.

 

 

 

Направихме закон, който ще ги накаже сурово. Не приемаме повече да ни се подиграват…“, заяви Драгня. Той подчерта, че властта иска да подкрепя румънските бизнесмени вместо тези от чужбина.

 

Петел, Фрог нюз

loading...
0
Европа

More in Европа

обмисляbig_a45c0e43e95e552c925b35b9408cf9e9

ЕС обмисля да прекъсне отношения с Турция и да й спре помощите заради сондирането край Кипър

юли 10, 2019
румъниbig_106

900 лв. минимална пенсия в Румъния при 219,43 лв. у нас

юли 9, 2019
86c100e368715540110398e391d6bf7e

Българин стана Мистър Гей Европа 2019… СНИМКИ

юли 8, 2019
big_1218

Тежък разгром за Ципрас, новият гръцки премиер ще е Мицотакис

юли 7, 2019
0000415491-article2

Полша освобождава младите хора от данък върху доходите – мярката влиза в сила от 1 август

юли 5, 2019
солиphp5wuoqm_800x

Италианецът Давид-Мария Сасоли застава начело на Европарламента

юли 3, 2019