Европа

Кьовеши изригна след признание на висш прокурор: Не се свенят да крадат от еврофондовете

Кьовеши изригна след признание на висш прокурор: Не се свенят да крадат от еврофондовете

 

кьовеши-цветанов-борисов-768x532

 

 

 

„Ние сме патриоти, не крадем от националните си пари, крадем само еврофондове“ – това заявил прокурор от Югоизточна Европа пред Лаура Кодруца Кьовеши по време на среща на най-високо ниво на прокурори от региона. Това разказва румънката, водещ кандидат за новия пост прокурор на ЕС, в интервю за в. „Файненшъл таймс“, пише Inews.

Кьовеши, която беше шеф на специалната прокуратура за борба с корупцията в Румъния, отказва да посочи държавата, от която е колегата й, направил скандалното изказване. В Югоизточна Европа има само три страни, членки на ЕС – България, Гърция и Румъния, но цитираният прокурор не бил от Румъния.

 

 

 

 

Според нея съгражданите й са необразовани по отношение на корупцията и борбата с нея.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

„Бях много изненадана, когато казах на студенти, че ако дават пари на преподавател, за да си вземат изпита, това е престъпление“, тъй като те не знаеха, че е така. Това е липса на образование“, споделя Лаура Кьовеши.

 

 

 

Според нея доста политици и бизнесмени са се уплашили, когато видели, че магистратите могат да ги хванат. Румъния обаче не е единствената източноевропейска страна, обвинявана в корупция.

 

 

 

Много румънци са на мнение, че Брюксел несправедливо се е заел само с тях и че специално към България отношението е по-толерантно, подчертава в. „Файненшъл таймс“.

 

 

 

Самата Кьовеши казва, че никой не се е опитвал да я подкупва през годините. „За мен има толкова много митове, че мисля, че дори и не им идва наум“, допълва румънката.

 

 

 

Междувременно лидерът на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия Ливиу Драгня предприе безпрецедентна атака срещу западноевропейски компании, съобщиха местните медии.

 

 

 

На митинг в румънския град Търговище той заяви, че мултинационалните компании смятат румънците за „глупаци“ и са превърнали страната в „кошче за боклук“. „Всички мултинационални компании казват: румънците са глупаци. Превърнаха Румъния в кошче за боклук.

 

 

 

Направихме закон, който ще ги накаже сурово. Не приемаме повече да ни се подиграват…“, заяви Драгня. Той подчерта, че властта иска да подкрепя румънските бизнесмени вместо тези от чужбина.

 

Петел, Фрог нюз

loading...
0
Европа

More in Европа

бедностes

Чехия не иска еврото. Защо България, страната с африканска бедност настоява да го приемe?

юни 10, 2019
ек655-402-es-ek

ЕК с тежка критика за България: Корупция, пране на пари, непрозрачност, липса на осъдени политици!

юни 5, 2019
stef_blok

Холандия пак ни отряза за Шенген като кисела краставица, заради корупцията и нелегалната миграция

юни 5, 2019
131830_660_370

Тръмп на среща с кралица Елизабет ІІ в Бъкингамския дворец (Снимки)

юни 3, 2019
garcia_blokada_800

Нов удар за СИРИЗА и Ципрас: Гръцките консерватори печелят убедително местния вот

юни 2, 2019
zx620y348_3361211

Италия вече е вън от ЕС – в Брюксел изолират страната от вземането на важни решения

май 29, 2019