Анализи

„Льо Монд“: Злоупотреби с европари клатят правителството на Борисов

„Льо Монд“: Злоупотреби с европари клатят правителството на Борисов

Реномираното френско издание „Льо Монд“ публикува обширна статия във връзка със скандала с разкритията, че много масово у нас с европари са построени „къщи за гости“, ползвани единствено за личните нужди на собствениците им.

 

 

 

 

Материалът е илюстриран със снимка на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

 

 

 

„Пише го на малка табела. На входа на село Долна баня, в центъра на България, хотел „Никол“ е получил европейски средства за изграждане на басейн с термална вода и конферентна зала. Официалният бенефициент на средствата е българска компания, която управлява това място за настаняване. Но на разследващия журналист Атанас Чобанов са нужни само няколко клика за да установи, че истинският собственик на мястото всъщност е… кметът на общината, и че хотелът се управлява от снаха му“, пише френското издание.

 

 

 

Според „Льо Монд“ „жонглирайки между Кадастъра, Търговския регистър, бенефициентите на програмата на Европейската комисия „къщи за гости“, репортерът от информационния сайт Бивол бързо установява човека на изборен пост, член на консервативната управляваща партия „Граждани за европейско развитие на България“ (ГЕРБ). Още един, който дискретно се е облагодетелствал от европейските фондове – в неговия случай почти 200 000 евро – с цел да ги умножи.“

 

 

 

 

„Освен това тази програма обикновено не се използва за изграждане на хотелски басейни в туристически райони, а само за отваряне на къщи за гости в отдалечени селскостопански райони“, казва журналистът, докато върви по следите на кмета от екрана на лаптопа си.

Публикуван във вторник, 30 април, случаят с хотел „Никол“ е само един от многобройните обрати на това, което българите кръстиха „Апартаментигейт“. Зад това име стои огромен скандал с имоти придобити при съмнителни условия, който от края на март не спира да разтърсва местната политическа класа.

 

 

Само за няколко седмици разкритията на Биволъ и колегите им от българския офис на радио „Свободна Европа“ доведоха до оставката на четирима министри, включително министъра на правосъдието Цецка Цачева, и дясната ръка в ГЕРБ на премиера-консерватор Бойко Борисов (Цветан Цветанов б. ред.). Нещо невиждано от присъединяването на България към Европейския съюз през 2007 г., пише Льо Монд.

 

 

 

 

Според изданието с подкрепата на доказателства от регистрите, като нотариални актове, всички те са обвинени, че са закупили луксозни апартаменти на мистериозно ниски цени или са се възползвали от европейски фондове за ремонт на втори дом, който официално трябва да се използва като „къща за гости“. Прокуратурата, която започна няколко разследвания вследствие на тези разкрития, дори спомена джипове или яхти закупени с пари от Брюксел.

 

 

 

 

Най-зрелищният случай в тази поредица може би е триетажният апартамент на председателя на Комисията за борба с корупцията, който беше създадена съвсем наскоро, преди по-малко от година, под натиска на Европейската комисия, уточнява Льо Монд и припомня, че шефът ѝ Пламен Георгиев, който е приближен на ГЕРБ, не е споменал в имотната си декларация, че закупеният му през 2017 г. апартамент има и тераса на покрива от 186 квадратни метра с външна градина и сауна, но най-важното е, че е пропуснал да посочи, че я е купил на невероятно ниската цена от 384 евро на квадратен метър, далеч под пазарната.

 

 

 

 

 

Изданието цитира и Николай Стайков от българската неправителствената организация „Антикорупционен фонд“:

 

 

 

„Този скандал е резултат на години на нефункциониращи институции. Тук медиите са принудени да вършат работата, която институциите не вършат“.

 

 

 

На теория разследванията на Атанас Чобанов и неговите колеги наистина са в правомощията на всеки прокурор. Но въпреки европейския механизъм за наблюдение на съдебната система, наложен на България и Румъния от 2007 г. насам, тя все още се смята за неефективна и дори под влияние, пише реномираното френско издание.

 

 

 

„Комисията за борба с корупцията е „Потьомкинско село“ (израз, който се използва със значението на заблуда, зрителна измама), създадено да накара хората да повярват, че нещо се прави“, обяснява пред медията и Христо Иванов, бивш министър на правосъдието във второто правителство на Бойко Борисов, сега част от опозицията.

 

Офнюз

loading...
0
Анализи

More in Анализи

съсипаbig_34374

Руска медия ни съсипа: Не си личи, че България е част от ЕС, прилича на бивша съветска република

септември 30, 2019
768x432

Руската преса: Българските балъци подариха 2/3 от бюджета си на САЩ

август 21, 2019
Ф-16 1

„Спутник“: Излитане и нищета. България хвърли във въздуха две трети от военния си бюджет!

август 19, 2019
борисов медведев туркменистан

От Москва: Борисов демонстрира учудваща дипломатическа амнезия пред Медведев, вижда в Русия хем враг, хем приятел

август 12, 2019
88029-560x315-trim(2,0,686,513)

Епохата на Путин

август 7, 2019
air

„Правда“: САЩ ще разорят България, продавайки й на такава цена, толкова малко изтребители

юли 24, 2019