СВЯТ

На косъм от война: Сърбия прати авиация и бронирана техника на границата с Косово

На косъм от война: Сърбия прати авиация и бронирана техника на границата с Косово

След като спецназ на Косово задържа 13 сърби по време на акция в северната част на страната, където живеят главно сърби, старият конфликт между двете страни избухна с нова сила.

Сръбска авиация и колона бронирана техника са забелязани да се движат в посока Косово в сряда, съобщи ТАСС. Според информация на Танюг от военната казарма в Кралево в Централна Сърбия е тръгнала колона военна техника с хора и снаряжение. Сръбската агенция съобщи за най-малко един самолет МиГ-29, прелетял над Нови пазар в посока към сухопътната зона за сигурност.

 

 

 

Преди това президентът на Сърбия приведе армията в бойна готовност заради изострянето на обстановката в Косово. Движението на колоната е започнало към обяд в явна проява на решимост, след като специални части на косовската полиция извършиха въоръжена операция в доминираното от сърби Северно Косово. Косовските власти обявиха, че водят операция срещу корупцията.

 

 

 

Нахлуването разгневи Белград. На армията беше наредено да бъде в бойна готовност и да действа, ако напрежението ескалира. Министърът на отбраната Александър Вулин е пристигнал в казармата в Кралево малко преди колоната бронирани коли да потегли.

 

 

 

 

От пресслужбата на НАТО съобщиха, че международните сили за сигурност в Косово КейФОР са били информирани, че косовската полиция провежда голяма операция на цялата територия на Косово за извършване на арести по обвинения в корупция. От НАТО посочиха, че няма да се намесват в операцията срещу корумпирани служители.

Европейският съюз поддържа контакти с Белград и Прищина, във връзка със събитията в Косово. Официални представители на дипломатическата служба на съюза призоваха за максимална сдържаност, като всякакви полицейски операции не трябва да се отразяват на усилията за нормализация на обстановката.

източници: Факти БГ

loading...
0
СВЯТ

More in СВЯТ

абортиfb_3f72d67dcfc43fbf7b0ed7f7b3da0029

Цели 15 години той погребва деца от клиниките за аборти и спасява над 100 невинни живота: историята на едно голямо сърце

юли 9, 2019
86c100e368715540110398e391d6bf7e

Българин стана Мистър Гей Европа 2019… СНИМКИ

юли 8, 2019
big_1218

Тежък разгром за Ципрас, новият гръцки премиер ще е Мицотакис

юли 7, 2019
съня сиbig_0_MAIN-MAIN-Cameron-Boyce

Шоубизнесът потъна в скръб: Голяма звезда на Дисни почина в съня си едва на 20 години

юли 7, 2019
белградbig_images_40_

Скандалът с Белград се разраства: Думите на Борисов са неверни! Не касаят сръбското сирене, а териториалната цялост на Сърбия!

юли 7, 2019
morales

Президентът на Боливия: Където са САЩ, там расте корумпираният елит и предателите на родината

юли 7, 2019