Европа

Обявената за фалшива новина се оказа съвсем истинска: Мохамед е най-популярното име за бебе в Берлин

Обявената за фалшива новина се оказа съвсем истинска: Мохамед е най-популярното име за бебе в Берлин

 

германия35a0dc627f77724089812b01e089dd1e

 

 

 

В последните дни се разрасна дискусия относно публикуваната от редица български и чуждестранни медии новина, че Мохамед е най-популярното име за новородени момчета в Берлин през 2018 г. „Офнюз“ потвърждава новината, като се позовава на Обществото за немски език в Германия.

 

 

 

Според цитирания ежегоден доклад на Обществото за немски език (GfdS), Мохамед (във всичките му разновидности – Мохамед, Мухамад, Мохамад и други) е най-популярното име за новородени момчета в Берлин през миналата година. В абсолютно изражение става въпрос за 280 момчета от общо 22 177, които са били кръстени Мохамед на територията на Берлин. На второ място в класацията се нарежда името Луи, което е дадено на 244 момчета, а на трето – Емил с 234.

 

 

 

Новината предизвика противоречиви реакции, като редица от нашите читатели, както и странични коментатори и анализатори я определиха като фалшива. Объркването бе предизвикано най-вече от факта, че на картата от доклада Германия е разделена на различни региони, като за всеки един от тях има по две класации за най-популярни имена. За федералната столица Берлин, според едната класация (отбелязана като Vornamen), най-популярното име за момче е Александер, а според втората (отбелязана като Erstnamen) – Мохамед.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

Повечето коментиращи заявиха, че първата класация (Vornamen) излъчва най-популярното първо име за всички деца, а втората (Erstnamen) е само за децата с няколко първи имена и класира само най-първото име от тях като най-популярно. Според този прочит на данните, Александер би било по-популярно име от Мохамед.

 

 
От организацията обаче обясниха пред OFFNews, че първата класация (Vornamen) всъщност излъчва най-популярното име сред всички собствени имена на всички деца (които често са няколко), докато втората (Erstnamen) – само първото име от тях. Или иначе казано: ако имаме петима души – Александер Максимилиан, Франц Александер и Йоахим Александер и двама човека на име Мохамед, най-популярното според класацията „Vornamen“ би било Александер, но според класацията „Erstnamen“ това би било Мохамед.

Становището на организацията, изготвила доклада.

 

 
В Германия, както в повечето държави обаче, хората изключително ползват първото си име, като останалите влизат в употреба в много редки случаи, като например при оформянето на официална документация. Съобразно тези уточнения, правилният прочит на класацията показва, че първоначално публикуваната информация е коректна.

 

 
Според доклада, в момента името Мохамед е в топ 10 в няколко немски провинции, като в Бремен е на второ място, зад Бен и пред Елиас. Управляващият директор на организацията д-р Андреа-Ева Евелс коментира, че това се дължи на засилващата се имиграция и прогнозира, че името най-вероятно ще влезе в топ 10 за цялата страна до 2021 или 2022 г.

 

 

 

 

Важно е да се отбележи все пак, че силното присъствие на името Мохамед в тази класация отчасти се дължи и на факта, че е изключително често срещан избор за име на момче в мюсюлманското малцинство, докато повечето германци и европейци като цяло използват далеч по-богат набор от имена.

 

Епицентър

loading...
0
Европа

More in Европа

PHILIPPINE SEA - JUNE 18:  In this handout provided by the U.S. Navy, The Nimitz-class aircraft carriers USS John C. Stennis (CVN 74) (L) and USS Ronald Reagan (CVN 76) conduct dual aircraft carrier strike group operations in the U.S. 7th Fleet area of operations in support of security and stability in the Indo-Asia-Pacific.  (Photo by Specialist 3rd Class Jake Greenberg/U.S. Navy via Getty Images)

В Германия обявиха самолетоносачите на САЩ за „100 000-тонни блъфа“

май 8, 2019
ексbig_71469

Ексклузивно! Европейската сметна палата погва България за милиардите от ЕС за пътища

май 7, 2019
junker

Опасността от разпад на Европейския съюз е напълно реална

май 5, 2019
sebastian-kurz

Австрийският канцлер Себастиан Курц иска нов договор за ЕС

май 4, 2019
big_1981

Пример, който у нас никога няма да последват: Гърция намалява данъците с 1 милиард заради бюджетен излишък

май 3, 2019
big_5234

Руска журналистка попадна под ударите на полицейска палка по време на първомайските протести в Париж

май 1, 2019