ОБЩЕСТВО

Папата с нелепости пред „Република“: Македонският народ докарал християнството на Запад. Българите се борели за идентичността си

Папата с нелепости пред „Република“: Македонският народ докарал християнството на Запад. Българите се борели за идентичността си

big_pap4

 

 

След като ни посети, Папата даде обидно по нелепости интервю в престижния ляв италиански вестник Република, пише 19min.bg:

– Какво е впечатлението Ви от България и Македония, какво ще си спомните, когато се върнете в къщи?

– Това са две съвсем различни нации. България има вековни традиции, Македония също има традиция, но не като страна, а като народ, който е успял отлично да се изгради като нация с голяма борба. За нас, християните, Македония е символ на влизането на християнството в Запада – влязло е в Запада посредством македонеца, появил се насън на свети Павел.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

“Ела с нас”. Той отивал към Азия. Този повик е бил мистерия. Македонският народ е горд с това и не пропуска случай да каже, че християнството е навлязло заради повика на македонеца, отправен към свети Павел.

 

 

България е трябвало много да се бори за идентичността си като нация. През 1823 г. са загинали 200 000 руски войници! Помислете си какво значи 200 000 души, много борби, много кръв, много мистика, за да се стигне до консолидирането на идентичността.

 

 

Македония е имала идентичност и сега я е консолидирала като народ. И с малки, и с големи проблеми, като въпроса за името. Процентът на източноправославните е висок и в двете страни, след това са мюсюлманите, после католиците. Видях, че отношенията между различните религии са добри.

 

 

 

В България станахме свидетели на обща молитва за мир, това беше нещо нормално за българите, защото имат добри отношения. Всеки има право да изрази собствената си религия и да бъде уважаван! Порази ме една фраза на македонския президент: „Тук не съществува толерантност, а респект“. Уважават се в един свят, в който респектът липсва много“.

 

19 минути, Петел

loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

52f749f2109cba20aa00946b8de8d9f5-1200x628-resize-quadrant(C)

Васил Велев: Организирана престъпна група държи пазара на ток за бизнеса

май 10, 2019
fandak-bgnes

Гаф на Фандъкова! Поетът Далчев бил автор на скулпторите „Ослепените Самуилови воини“

май 10, 2019
БА

Срам и позор! (ЗАГЛАВНА СНИМКА + ВИДЕО)

май 10, 2019
big_д_жд

Шантаво време: Дъжд и гръмотевици в някои части от страната, над София притъмня

май 10, 2019
2db41e13d72a419d8a113db221c20b7f

Мъж почина след като няколко болници му отказаха лечение

май 9, 2019
991-ratio-cveta-karaiancheva

„Работник“ не е срамна дума. Когато приключа с политиката, ще се върна в моята фабрика в Кърджали

май 9, 2019