Политика

Парламентът отхвърли ветото на президента за държавната собственост! ГЕРБ и ДПС отново заедно

Парламентът отхвърли ветото на президента за държавната собственост! ГЕРБ и ДПС отново заедно

РАДЕВbig_1254

 

 

 

От ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ДПС заявиха, че не споделят притесненията на екипа на държавния глава и отново подкрепиха промените в закона.

 

 

 

Според съобщението Радев подкрепя основната цел на промените в този закон – да се оптимизира и ускори процесът по изграждане на значими национални обекти.

 

 

 

 

Той приветства и промените за насърчаване на инвестициите в индустриалния сектор, но независимо от това, президентът смята, че не е постигнат баланс между обществения интерес и защитеното от Конституцията право на собственост и вместо ефекта на ускоряване се създава риск от забавяне на важни инфраструктурни обекти.
 

Според президента и сега  предварителното изпълнение на отчуждителни актове е приложимо за национални обекти – магистрали, пристанища, летища, газопроводи.

 

 

 

С предложените промени към тях се добавят обекти с национално значение, определени като такива със закон или с акт на Министерския съвет.

 

 

 

 

Предвид липсата на критерии, по които Министерският съвет обявява обектите с национално значение, приложното поле на предварителното изпълнение може да засегне множество частни имоти без гаранции, че това са обекти за общо ползване в обществен интерес.

 

 

 
Държавният глава възразява и срещу неравнопоставеността между дребните и едрите собственици на земеделски земи и горски територии, които ще се обезщетяват по различен начин.

 

 

 

 

Тази промяна създава сериозен риск вместо да се ускори процесът на изграждане на значими национални обекти, той да бъде забавен.

loading...
0
Политика

More in Политика

brnabic-i-borisov

Борисов към сръбския премиер: Толкова ви обичам, нищо не съм рекъл

юли 9, 2019
григорfa7fcd9b9c5f345c36a4a004b08135ed

Григор Димитров вдига небостъргач насред Борисовата градина след ОК от Борисов!

юли 8, 2019
божковbig_97

Божков, Домусчиев и Ганчев на килимчето при Първия! Цацаров и Боби Михайлов също на безпрецедентната среща

юли 8, 2019
врагаphpqxef7f_800x

В ГЕРБ ще има комисия за врага с партиен билет. Ако го хванат, няма да има милост

юли 7, 2019
белградbig_images_40_

Скандалът с Белград се разраства: Думите на Борисов са неверни! Не касаят сръбското сирене, а териториалната цялост на Сърбия!

юли 7, 2019
дружноbig_borisov-i-tsvetanov-posledno-edin-drug-002

ГЕРБ дружно „взеха главата“ на Цветанов. Само 10 души гласуваха „против

юли 7, 2019