ОБЩЕСТВО

Патриарх Неофит прие папата като държавен глава, а не като равен духовен водач

Патриарх Неофит прие папата като държавен глава, а не като равен духовен водач

papa_patriarh
Много премерени и точни послания отправиха един към друг папа Франциск и патриарх Неофит. Те се срещнаха в Синодалната палата. Неофит говори за приемствеността през вековете между двете общности. За злощастното разделение, как могат да се преодолеят разликите. Папа Франциск говори за приемствеността и за мира. Най-важното послание беше мир.

Различията не ни позволяват да се молим заедно, обясни представител на БПЦ.  „Всички приветствия за мир се чуват. Св. Синод и негово светейшество приехме папа Франциск като държавен глава, а не като равен духовен водач.

 

 

 

 

Напрежение няма“ допълниха от църквата.  Папата е подарил на  патриарх Неофит ръкописен препис на древно евангелие.  Срещата им трая около 15 минути, след което Светият духовен водач влезе в храм-паметника „Александър Невски“.

 

 

 

Площадът пред „Александър Невски“ се изпълни с множество хора . Оказа се, че те  нямат пряк достъп до папата и това буди напрежение сред тях. Те започнаха да скандират. Тихата молитва на папата приключи  в храма за 10-на минути. Папа Франциск се здрависа  с част от  хората, като им  дава своята благословия.

 

 

 

В словото си пред хората, папата каза:

 

 

Христос живее. Той носи нашата надежда и жизненост.  Всичко, което докосва става ново и се изпълва с живот. Той живее и иска и ти да си жив. Той е в теб. Той е с теб и никога не те изоставя. Той върви с теб, редом до теб. Колкото и да се отдалечиш, до теб е Възкръсналият, който те очаква  и те зове да започнеш отначало. Винаги ни подава ръка, за да започнеш отново. Тъгата ни кара да остаряваме. Той ще бъде при теб, за да ти даде сили и надежда. Той върви редом с теб и иска да си жив. Нека тази земя бъде земя на срещи, да продължите да се признавате и уважавате взаимно.

 

 

След молитвата си „Царица небесна“, Светият отец поздрави представителите на всички вероизповедания у нас.

 

 

 

Любопитното е, че пред визитата, „Фигаро“ отбелязва:Българската православна църква, която е един от най-големите опоненти на католицизма, се съгласи да „се срещне“ с папата, но отказва всякаква обща молитва. Това е нещо невиждано. Посещението на Франциск в един от най-ортодоксалните бастиони на православието може да се окаже провал, освен ако харизмата му не направи чудо. Папата е отлично информиран за капаните на това минно поле и ще използва метода си на протегната ръка, разчитайки на личния контакт.

 

 

papa_nevski

Папа Франциск се помоли пред престола на св. св. Кирил и Методий в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Светият отец прекара известно време в мълчалива молитва пред олтара посветен на светите братя Кирил и Методий, докато папската свита остана права зад него. По време на посещението си в катедралата Папа Франциск написа послание в книгата за пожелания на храма. При излизането му от храма Папа Франциск бе посрещнат с аплодисменти от събралите се да го видят вярващи. Той поздрави присъстващите, като някои от тях успяха да се снимат със Светия отец за спомен.

 

 

Фрог нюз

 

 

loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

3f94125e8a6741218b08c9f12300295d

Уволниха млад мъж, след като споделил заплатата си във Фейсбук… СНИМКИ

юли 8, 2019
григорfa7fcd9b9c5f345c36a4a004b08135ed

Григор Димитров вдига небостъргач насред Борисовата градина след ОК от Борисов!

юли 8, 2019
божковbig_97

Божков, Домусчиев и Ганчев на килимчето при Първия! Цацаров и Боби Михайлов също на безпрецедентната среща

юли 8, 2019
ицо1562516244

Ицо Хазарта: При цялата гадост на комунизма бащите ни са свършили повече смислени неща, отколкото ние

юли 8, 2019
перла01eb0e97a4be1b32a8c243811a49829d

Собственикът на затъналия на „Перла“ джип проговори и даде невероятно обяснение: Често се случва! СНИМКИ

юли 8, 2019
86c100e368715540110398e391d6bf7e

Българин стана Мистър Гей Европа 2019… СНИМКИ

юли 8, 2019