ОБЩЕСТВО

Патриарх Неофит прие папата като държавен глава, а не като равен духовен водач

Патриарх Неофит прие папата като държавен глава, а не като равен духовен водач

papa_patriarh
Много премерени и точни послания отправиха един към друг папа Франциск и патриарх Неофит. Те се срещнаха в Синодалната палата. Неофит говори за приемствеността през вековете между двете общности. За злощастното разделение, как могат да се преодолеят разликите. Папа Франциск говори за приемствеността и за мира. Най-важното послание беше мир.

Различията не ни позволяват да се молим заедно, обясни представител на БПЦ.  „Всички приветствия за мир се чуват. Св. Синод и негово светейшество приехме папа Франциск като държавен глава, а не като равен духовен водач.

 

 

 

 

Напрежение няма“ допълниха от църквата.  Папата е подарил на  патриарх Неофит ръкописен препис на древно евангелие.  Срещата им трая около 15 минути, след което Светият духовен водач влезе в храм-паметника „Александър Невски“.

 

 

 

Площадът пред „Александър Невски“ се изпълни с множество хора . Оказа се, че те  нямат пряк достъп до папата и това буди напрежение сред тях. Те започнаха да скандират. Тихата молитва на папата приключи  в храма за 10-на минути. Папа Франциск се здрависа  с част от  хората, като им  дава своята благословия.

 

 

 

В словото си пред хората, папата каза:

code Copy and paste this code on your site.

 

 

Христос живее. Той носи нашата надежда и жизненост.  Всичко, което докосва става ново и се изпълва с живот. Той живее и иска и ти да си жив. Той е в теб. Той е с теб и никога не те изоставя. Той върви с теб, редом до теб. Колкото и да се отдалечиш, до теб е Възкръсналият, който те очаква  и те зове да започнеш отначало. Винаги ни подава ръка, за да започнеш отново. Тъгата ни кара да остаряваме. Той ще бъде при теб, за да ти даде сили и надежда. Той върви редом с теб и иска да си жив. Нека тази земя бъде земя на срещи, да продължите да се признавате и уважавате взаимно.

 

 

След молитвата си „Царица небесна“, Светият отец поздрави представителите на всички вероизповедания у нас.

 

 

 

Любопитното е, че пред визитата, „Фигаро“ отбелязва:Българската православна църква, която е един от най-големите опоненти на католицизма, се съгласи да „се срещне“ с папата, но отказва всякаква обща молитва. Това е нещо невиждано. Посещението на Франциск в един от най-ортодоксалните бастиони на православието може да се окаже провал, освен ако харизмата му не направи чудо. Папата е отлично информиран за капаните на това минно поле и ще използва метода си на протегната ръка, разчитайки на личния контакт.

 

 

papa_nevski

Папа Франциск се помоли пред престола на св. св. Кирил и Методий в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Светият отец прекара известно време в мълчалива молитва пред олтара посветен на светите братя Кирил и Методий, докато папската свита остана права зад него. По време на посещението си в катедралата Папа Франциск написа послание в книгата за пожелания на храма. При излизането му от храма Папа Франциск бе посрещнат с аплодисменти от събралите се да го видят вярващи. Той поздрави присъстващите, като някои от тях успяха да се снимат със Светия отец за спомен.

 

 

Фрог нюз

 

 

loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

128542_660_370

Радев посрещна папа Франциск пред президентството, дари го с уникално разпятие (Снимки)

май 5, 2019
патриарх неофит синод1

Св. синод категоричен: Папата в „Св. Александър Невски“ може само като посетител, но обща служба – не

май 5, 2019
1557041057-clipboard21

Борисов: Целият свят е вперен в посещението. Поощри ме за това, което правим с мостовете и магистралите… СНИМКИ

май 5, 2019
tt

ИВАН КРЪСТЕВ ОТ БСП: ЕВРОПА Е МЯСТО, КЪДЕТО ВСИЧКИ СА РАВНИ, В БЪЛГАРИЯ НЕЩАТА НЕ СЕДЯТ ТОЧНО ТАКА

май 5, 2019
1499258278-image

Скръбна вест: Отиде си топ журналистка от БНТ… СНИМКА

май 5, 2019
1556910339-big-1fcb

Томина неделя е! Красиви имена черпят, но и се спазват строги забрани

май 5, 2019