Русия

Путин на парада за Деня на победата: В други страни безсрамно лъжат децата си за войната

Путин на парада за Деня на победата: В други страни безсрамно лъжат децата си за войната

 

epa07557306 Russian President Vladimir Putin (C) attends a wreath laying ceremony after the Victory Day Parade in Moscow, Russia, 09 May 2019. Russia marks on 09 May the 74th anniversary of the victory in the World War II over Nazi Germany and its allies. The Soviet Union lost 27 million people in the war.  EPA/SERGEI ILNITSKY

 

Русия отбеляза 74-годишнината от победата над нацистка Германия през Втората световна война с традиционния голям военен парад в Москва.

 

 

 

 

Ежегодният парад е възможност за Москва да покаже своите военнослужещи и най-новите си военни технологии, отбелязват западните медии.

 

 

 

Над 13 000 войници участваха в парада на Червения площад. Бяха показани над 130 единици военна техника.

 

 

 

 

 

 

Част от парада бяха и хиляди хора, носещи портрети на роднини, които са воювали през Втората световна война като войници в руската армия. Маршовете под наслов „Безсмъртния полк“ започнаха преди около седем години, като подобни маршове се провеждат в градове по целия свят, включително и в България.

 

 

 

 

Продължилият малко над час военен парад мина под погледа на руския президент Владимир Путин и руския генералитет, както и други официални лица и гости. Не се съобщава за присъствие на чуждестранни държавни и правителствени ръководители на парада. Сред по-известните гости са били бившият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев и американският актьор с открити проруски позиции Стивън Сегал.

 

 

 

 

Русия също така използва парада, за да покаже десетки от своите танкове, ракетни установки, други военни превозни средства и оръжия. Тази година беше показан и нов модел на автомата „Калашников“, наречен АК-12.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

В речта си на Червения площад Путин настоя, че „защитата на истинските герои на Великата отечествена война е свято задължение“, когато в редица страни „безсрамно лъжат децата си“ за войната и „предават предците си„.

 

 

 

Путин нарече клетвата на защитниците на Брестката крепост основна гаранция за непобедимостта на руското оръжие. „Тази клетва („Умирам, но не се предавам“) не е забравена, тази клетва е приета на въоръжение от сегашното поколение защитници на Отечеството и е основната гаранция за абсолютната надеждност и непобедимост на руското оръжие„, подчерта още руският държавен глава. Той добави, че написаните на стените на крепостта думи на нейните защитници „Умирам, но не се предавам“ звучат и като клетва, и като заповед.

 

 

 

 

 

Путин подчерта, че победата над фашизма стои на специално място сред победите на руското оръжие. Той я определи като „възмездие за нацистите за всичките им безчинства, защото те се изживяваха като висша раса и отприщиха ужасна война“.

 

 

 

 

На тази нагла сила се покориха много държави и безнаказаността замъгли очите на нацистите„, подчерта руският президент и допълни: „Те смятаха, че ще успеят да смажат в рамките на няколко седмици Съветския съюз, хилядолетната историческа Русия. Не се получи!“

 

 

 

 

Русия ще продължи да развива своя отбранителен потенциал, но остава отворена за сътрудничество с други страни в борбата срещу тероризма, екстремизма и неонацизма.

 

 

 

 

„Направихме и ще направим всичко необходимо, за да гарантираме високата боеспособност на нашите въоръжени сили, отбранителния потенциал на най-съвременно равнище, ще укрепим още повече авторитета на военната служба, авторитета на войниците и офицерите, защитниците на Отечеството„, каза президентът. „В същото време Русия е отворена за сътрудничество с всички, които са готови да се противопоставят на тероризма, неонацизма и екстремизма на практика“, добави той.

 

Нюз БГ

loading...
0
Русия

More in Русия

9май1557324962

Москва на 9 май: За първи път светът ще види „Уран-6“ и „Уран-9″… СНИМКИ

май 8, 2019
ru-army-1

„Бизнес Инсайдър“: Русия има най-силната и мотивирана армия в Европа

май 6, 2019
Владимир-Путин

Путин: “Русия е готова да даде гражданство на всички украински граждани”

април 27, 2019
Москваmow17

Москва към Вашингтон след новия призив на Тръмп: Върнете ядрените си оръжия в САЩ

април 26, 2019
сталин8-1

Одобрението на Сталин сред руснаците скочи на 70% – най-високото ниво, отчитано досега!

април 16, 2019
грушко1

Грушко: Русия прекрати изцяло сътрудничеството си с НАТО

април 15, 2019