Русия

Путин на парада за Деня на победата: В други страни безсрамно лъжат децата си за войната

Путин на парада за Деня на победата: В други страни безсрамно лъжат децата си за войната

 

epa07557306 Russian President Vladimir Putin (C) attends a wreath laying ceremony after the Victory Day Parade in Moscow, Russia, 09 May 2019. Russia marks on 09 May the 74th anniversary of the victory in the World War II over Nazi Germany and its allies. The Soviet Union lost 27 million people in the war.  EPA/SERGEI ILNITSKY

 

Русия отбеляза 74-годишнината от победата над нацистка Германия през Втората световна война с традиционния голям военен парад в Москва.

 

 

 

 

Ежегодният парад е възможност за Москва да покаже своите военнослужещи и най-новите си военни технологии, отбелязват западните медии.

 

 

 

Над 13 000 войници участваха в парада на Червения площад. Бяха показани над 130 единици военна техника.

 

 

 

 

 

 

Част от парада бяха и хиляди хора, носещи портрети на роднини, които са воювали през Втората световна война като войници в руската армия. Маршовете под наслов „Безсмъртния полк“ започнаха преди около седем години, като подобни маршове се провеждат в градове по целия свят, включително и в България.

 

 

 

 

Продължилият малко над час военен парад мина под погледа на руския президент Владимир Путин и руския генералитет, както и други официални лица и гости. Не се съобщава за присъствие на чуждестранни държавни и правителствени ръководители на парада. Сред по-известните гости са били бившият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев и американският актьор с открити проруски позиции Стивън Сегал.

 

 

 

 

Русия също така използва парада, за да покаже десетки от своите танкове, ракетни установки, други военни превозни средства и оръжия. Тази година беше показан и нов модел на автомата „Калашников“, наречен АК-12.

 

 

 

 

В речта си на Червения площад Путин настоя, че „защитата на истинските герои на Великата отечествена война е свято задължение“, когато в редица страни „безсрамно лъжат децата си“ за войната и „предават предците си„.

 

 

 

Путин нарече клетвата на защитниците на Брестката крепост основна гаранция за непобедимостта на руското оръжие. „Тази клетва („Умирам, но не се предавам“) не е забравена, тази клетва е приета на въоръжение от сегашното поколение защитници на Отечеството и е основната гаранция за абсолютната надеждност и непобедимост на руското оръжие„, подчерта още руският държавен глава. Той добави, че написаните на стените на крепостта думи на нейните защитници „Умирам, но не се предавам“ звучат и като клетва, и като заповед.

 

 

 

 

 

Путин подчерта, че победата над фашизма стои на специално място сред победите на руското оръжие. Той я определи като „възмездие за нацистите за всичките им безчинства, защото те се изживяваха като висша раса и отприщиха ужасна война“.

 

 

 

 

На тази нагла сила се покориха много държави и безнаказаността замъгли очите на нацистите„, подчерта руският президент и допълни: „Те смятаха, че ще успеят да смажат в рамките на няколко седмици Съветския съюз, хилядолетната историческа Русия. Не се получи!“

 

 

 

 

Русия ще продължи да развива своя отбранителен потенциал, но остава отворена за сътрудничество с други страни в борбата срещу тероризма, екстремизма и неонацизма.

 

 

 

 

„Направихме и ще направим всичко необходимо, за да гарантираме високата боеспособност на нашите въоръжени сили, отбранителния потенциал на най-съвременно равнище, ще укрепим още повече авторитета на военната служба, авторитета на войниците и офицерите, защитниците на Отечеството„, каза президентът. „В същото време Русия е отворена за сътрудничество с всички, които са готови да се противопоставят на тероризма, неонацизма и екстремизма на практика“, добави той.

 

Нюз БГ

loading...
0
Русия

More in Русия

big_56

Москва: Няма да обсъждаме със САЩ ядрените си опити

юли 6, 2019
калибърgorshakovf_czaxos5yywrpa2fslnj1l2k2mzyvmtuxms85zc85njcymdewyji4ytkuanbnp19fawq9nza3ota

Ракетите „Калибър“ се появиха край бреговете на Куба

юни 26, 2019
онтра87165-560x315-trim(62,0,771,532)

Путин удължи забраната за внос на хранителни продукти от ЕС до края на 2020 г.

юни 24, 2019
кремъл8c699751a08737348cd786e471f5fdd6

Кремъл не е получил потвърждение от Белия дом за среща Путин-Тръмп в Япония

юни 12, 2019
1525758460-phphqgldb-800x

Путин съобщи извънредна новина, застрашаваща световната система за сигурност

юни 6, 2019
sergei_lavrov

Русия иска гаранции от ЕС за ”Турски поток” през България

май 30, 2019