ОБЩЕСТВО

Радев за 24 май: Българският език – нашето спасение, писмеността ни – наш щит!

Радев за 24 май: Българският език – нашето спасение, писмеността ни – наш щит!

 

 

768x432

 

 

 

Днес България отбелязва Деня на българската просвета и култура и славянската писменост и се прекланя пред делото на светите апостоли Кирил и Методий. Балони в цветовете на трибагреника понесоха в полет буквите от българската азбука, а химнът „Върви, народе възродени“ прозвуча във вдъхновяващо изпълнение на хора на Националното музикално училище.

 

 

 

С вдъхновение нашите предци отредиха най-значимото място в нашия календар за празник на словото. В нашия български език народът ни е откривал своето спасение, българската писменост се е превърнала в наш щит. Това каза на тържественото честване пред Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ президентът Румен Радев.

 

 

 

А, Б, В, Г...

А, Б, В, Г…

Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

С днешната все по-напредваща глобализация всяка година угасват езици, а с тях изчезват култури. С всяка отнета дума си отива част от паметта на човешката цивилизация по думите на Радев.

 

 

 

 

Нашата българска кирилица свързва милиони хора от различни държави и е нашият най-ценен дар към световното и културно наследство„, изтъкна държавният глава.

 

 

 

 

Президентът благодари на генералния секретар на ЮНЕСКО Одри Азуле, че е приела поканата да сподели празника на българската писменост. Тази визита той приема като признание за приноса на България към световното културно богатство. Радев изрази признателност към всички онези, приели просветата, науката и прогреса за своя пътеводна светлина.

 

 

 

 

От своя страна генералният директор на ЮНЕСКО обяви, че химнът на празника ни звучи по изключителен начин и отразява характерните ценности на българите – знанието, науката и просветата. Тези ценности са коз за бъдещото развитие на страната според Азуле.

 

 

 

 

 

„Малко народи имат привилегията да честват празник като днешния и стоят в основата на писменост. Днес повече от всякога се нуждаем от учителите, заради вас вярваме в светлите ни бъднини“, посочи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

 

 

 

 

Невежеството ражда заблуди и страх, а това поражда напрежение според столичния кмет Йорданка Фандъкова. Празникът на думите е и празник на смисъла, каза още тя.

Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи тържествен водосвет пред паметника на Светите братя Кирил и Методий. „Да вземем една малка частица от днешния ден и да я приложим в дните си – това са трите добродетели вярата, надеждата и любовта“, призова епископ Поликарп.

 

 

 

 

Нека бъдем достойни наследници и да предадем делото на Кирил и Методий и на идните поколения, за да бъде България водеща в културното и просветното дело, настоя още той в словото си.

 

 

 

 

На тържественото честване на празника присъстваха Негово светейшество патриарх Неофит, вицепрезидентът Илияна Йотова, генералният директор по образованието на ЮНЕСКО Одри Азуле, която пристигна у нас по покана на президента Румен Радев, представители на правителството и Столична община, посланици, представители на Българска академия на науките, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, както и от Националната художествена академия и стотици ученици, учители и студенти.

 

 

Нюз БГ

loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

e38192c69026464ca61770e10a018c48

Нов абсурд по родното Черноморие – ПЛАТЕНА зона в самото море!

юли 8, 2019
3f94125e8a6741218b08c9f12300295d

Уволниха млад мъж, след като споделил заплатата си във Фейсбук… СНИМКИ

юли 8, 2019
григорfa7fcd9b9c5f345c36a4a004b08135ed

Григор Димитров вдига небостъргач насред Борисовата градина след ОК от Борисов!

юли 8, 2019
божковbig_97

Божков, Домусчиев и Ганчев на килимчето при Първия! Цацаров и Боби Михайлов също на безпрецедентната среща

юли 8, 2019
ицо1562516244

Ицо Хазарта: При цялата гадост на комунизма бащите ни са свършили повече смислени неща, отколкото ние

юли 8, 2019
перла01eb0e97a4be1b32a8c243811a49829d

Собственикът на затъналия на „Перла“ джип проговори и даде невероятно обяснение: Често се случва! СНИМКИ

юли 8, 2019