Политика

Радев: Изборите са политически акт и не могат да заместят правосъдието! Корупцията е системна!

Радев: Изборите са политически акт и не могат да заместят правосъдието! Корупцията е системна!

румен радев портрет

 

 

 

Изборите са политически акт и не могат да заместят прокуратурата и съда. Моите критики към управлението не са обвързани към никоя партия. Те са систематични, както е систематична и корупцията, каза президентът Румен Радев, предаде Канал 3. Държавният глава присъства при представянето на българското издание на книгата „Избрани решение на германския Федерален конституционен съд“

 

 

 

 

 

„Всяка партия предстои да си прави анализи. Мисля, че БСП и не само те трябва да обърнат много сериозно внимание на себе си. Партиите трябва сами да се чистят“, каза президентът.

 

 

 

 

„Конституционният ни съд е сравнително млад, но той се превърна в стожер на правовия ред“, добави президентът, цитиран от Агенция „Фокус“.

 
„Искам да благодаря за поканата за днешната дискусия. Върховенството на конституцията и контролът са в основата на правовия ред. Това е основна задача на българския Конституционен съд – да брани нейното върховенство. Въпреки, че нашият Конституционен съд е сравнително млад, той се превърна в стожер на конституционния ред“, поясни държавният глава.

 

 

 
„Неговата дейност да притича в едни турбуленции в политиката, но аз мисля, че Конституционният съд успешно спазва своята мисия – да разпознава и защитава разделението на властите“, добави той. Нашият Конституционен съд беше изправен пред големи предизвикателства от членството ни в ЕС“, добави президентът.

 

 

 

 

„Мога да кажа, че без излишен патос и шум, нашият Конституционен съд успешно се справя с тези предизвикателства“, коментира той.
 

 

 

Според него ключът към успеха е достъпността. „Да могат гражданите да усещат упора от Конституционния съд. Виждаме колко е важно това. Нашият Конституционен съд има разширена дейност. Имаме възможността той да бъде сезиран от нетрадиционните инициатори – от главния прокурор и омбудсманът. България има готовност да разглежда преки конституционни жалби“, посочи той.

 

 

 

 

 

Междувременно се разбра, че Радев е наложил вето на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавната собственост. Според него не е постигнат баланс между обществения интерес и защитеното от Конституцията право на собственост и вместо ефекта на ускоряване се създава риск от забавяне на важни инфраструктурни обекти.

 

 

 

Според президента и сега  предварителното изпълнение на отчуждителни актове е приложимо за национални обекти – магистрали, пристанища, летища, газопроводи и др., съобщават от прессекретариата на държавния глава.

 

 

 

 

 

“ Не на последно място, е съмнително дали тази промяна действително ще доведе до ускоряване изграждането на магистрали, пристанища, газопроводи и други национални обекти, тъй като изискването за обезщетяване с равностоен имот може да се окаже по-трудно, отколкото паричното обезщетяване. Разпоредбата изисква продължителен процес на доказване, че едни и същи имоти принадлежат на едни и същи собственици или съсобственици. Така се създава сериозен риск вместо да се ускори процесът на изграждане на значими национални обекти, той да бъде забавен.“, посочва в мотивите си Радев.

 

 

 

 

 

Държавният глава изрично заявява своята подкрепа за основната цел на промените в този закон – да се оптимизира и ускори процесът по изграждане на значими национални обекти. Той приветства и промените за насърчаване на инвестициите в индустриалния сектор.

 

 

 

 

 

С предложените промени към тях се добавят обекти с национално значение, определени като такива със закон или с акт на Министерския съвет. Предвид липсата на критерии, по които Министерският съвет обявява обектите с национално значение, приложното поле на предварителното изпълнение може да засегне множество частни имоти без гаранции, че това са обекти за общо ползване в обществен интерес.

 

 

 

Радев възразява и срещу неравнопоставеността между дребните и едрите собственици на земеделски земи и горски територии, които ще се обезщетяват по различен начин. Тази промяна създава сериозен риск вместо да се ускори процесът на изграждане на значими национални обекти, той да бъде забавен.

Канал 3, Фрог нюз

loading...
0
Политика

More in Политика

big_121e

Караянчева проговори за катастрофата: Два месеца бях почти неподвижна. Разбрах, че не съм безсмъртна

декември 29, 2019
ямбол1561375060-yambol_4f9c344dd301bafe1af28d41dc1cec35

Кабинетът си прибра парите за ямболската болница след като ГЕРБ загуби изборите

декември 29, 2019
596298

И Нанков като Лилито обещавал на перничани безпроблемно да получават вода от яз. ”Студена”

декември 28, 2019
big_2018

Йончева зове Фон дер Лайен и Кьовеши за помощ срещу повсеместната корупция на управляващите в България

декември 28, 2019
big_Boiko_Borisov0

Борисов в Ст. Загора: Какъв е този умишлено налаган скептицизъм? Обещавам за 2020 г. работа и стабилност

декември 28, 2019
phpdtz4uv_800x_

Елена Йончева: Помогнете ни, госпожо фон дер Лайен, корупцията ни задушава!

декември 28, 2019