Политика

Русенец отиде да гласува – оказа се, че вече го бил направил (ВИДЕО)

Русенец отиде да гласува – оказа се, че вече го бил направил (ВИДЕО)

 

maxresdefault

 

 

Русенецът Цветомир Цветанов изпадна в абсурдна ситуация заради грешка на секционна комисия. Когато отива да гласува, установява с изумление, че вече е дал своя вот– до неговото име са попълнени ЕГН, номер на лична карта и подпис. Данните обаче са съвсем различни и принадлежат на мъж със същото първо име, който се води в списъка на съседната секция.

Казусът предизвика истински хаос сред членовете на двете секционни комисии. Близо час продължиха споровете как да се излезе от ситуацията, за да може потърпевшият да упражни правото си на глас, а в същото време да се зачете и вотът на съименника му – също Цветомир, но с други презиме и фамилия.

 

 

 

 

От секционната комисия, където е станала грешката, признаха, че има недоглеждане и не са сверили пълните три имена. Бе предложен вариантът потърпевшият да гласува в чуждата секция, за да съвпадне броят на бюлетините, като данните му се впишат на мястото на другия човек. След това бе решено грешните данни да се заличат, което бе направено веднага, и да се попълнят верните. А гласуването все пак да стане в съседната секция – отново за да излязат бюлетините съобразно гласоподавателите. Другият човек пък ще бъде издирен по адреса на личната му карта, за да бъде извикан на място и отново да се подпише, само че този път на списъка в своята си секция.

 

 

 

 

Оказа се обаче, че секционната комисия в съседната секция не е съгласна с този вариант. Оттам категорично отказаха да правят въртележка с данни и бюлетини и настояваха потърпевшият Цветомир Цветанов да си пусне гласа там, където му е мястото. В крайна сметка секцията, където е станала грешката, се ангажира да допише под чертата на списъка излишния си избирател, като междувременно го извика за нов подпис.

 

 

 

 

 

След близо час разхождане между двете секции се стигна и до успешното упражняване на вота от страна на русенеца, който бе избрал да го направи машинно. Последва и групово извинение от страна на цялата комисия, а самият Цветомир казва, че цялата тази ситуация е повече от абсурдна.

 

 

 

„Накрая гласувах, вече не знам как ще се оправят с другия глас, който е пуснат на мое място. Аз съм спокоен човек и не съм се изнервил кой знае колко, но ми загубиха времето. Вместо да го отделя за дъщеря ми, която се е върнала от София, тук си загубих един час време да пусна моя глас заради грешка и недоглеждане на някой от комисията. Даже не съм сигурен, че моят глас ще бъде отчетен след това ,тъй като мисля, че не може да се зачеркват и задраскват имена от списъците“, каза Цветанов.

 

 

 

От РИК заявиха за Русе Медиа, че ще направят проверка по случая.

 

 

 

 

 

 

Русе медия

loading...
0
Политика

More in Политика

768x432

Нинова: Искаха моята оставка пред журналистите, вътре на Пленума нямаше дискусия по този въпрос

ноември 17, 2019
соломончоbig_1cbe

Паси: Да продадем на Тръмп АЕЦ-а и остров Белене – там може да се базира ПВО на САЩ

ноември 17, 2019
big_12ff9

Ново 20: До 7 дни болнични да се дават от джипито, предлага социалният министър Бисер Петков

ноември 16, 2019
567708

Ген. Съби Събев: Не можем да сме пацифисти, Русия трупа оръжие и се нуждае от адекватен отговор

ноември 16, 2019
dfz

Къщите за гости на кметове, ортаци и роднини на ГЕРБ и ДПС ще се плащат от данъкоплатците

ноември 15, 2019
b-24778-i-TuWDmnVwdh9vde4YGhtS

Гoрaнoв към журнaлиcтка: Говорим каквото ние искаме, а не вие каквото кажете

ноември 15, 2019