Наука и технологии

След удара на Google: Какво очаква българите с телефони Huawei?

След удара на Google: Какво очаква българите с телефони Huawei?

 

orig

 

 

Google обяви, че спира бизнеса си с китайската компания Huawei, изискващ трансфер на хардуер, софтуер и технически услуги, като изключение са продуктите с отворен код, като операционната система Android. Решението идва, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп отвори нова страница в търговската си война срещу Китай. Тя е насочена почти персонално срещу най-голямата и успешна технологична компания на Китай – Huawei.

 

 

 

Как ще повлияе всичко това на българския потребител и има ли защо той да се притеснява?

 

 

 

От Google обявиха, че всички съществуващи към този момент модели на китайската марка няма да бъдат засегнати от санкциите на Тръмп. Така например, собствениците на новия Huawei P30 Pro ще продължат да получават достъп до всички ъпдейти и да ползват безпроблемно приложенията на Google, като Gmail и YouTube.

 

 

 

За потребителите на нашите услуги, Google Play и функциите за сигурност от Google Play Protect ще продължат да работят на съществуващите Huawei устройства„, заявяват от Google.

 

 

 

На практика това означава, че всички приложения на Google ще продължат да функционират на съществуващите Huawei устройства.

 

 

 

 

Китайската компания също коментира новината.

Huawei ще продължава да предоставя на потребителите си последните актуализации по отношение на софтуерната сигурност, така и всички услуги, свързани със следпродажбеното обслужване на съществуващите вече на пазара Huawei и Honor продукти. В това число смартфони и таблети, които вече са закупени от крайните потребители, но и такива, които са все още в наличност на пазарите в световен мащаб„, заявяват от китайската компания.

 

 

 

От Huawei допълват, че ще продължат да изграждат сигурна и устойчива софтуерна екосистема, осигурявайки най-доброто потребителско преживяване на клиентите си по целия свят.

 

 

 

От няколко години Huawei се подготвя за подобно развитие на събитията. Компанията вече има свой магазин за приложения – AppGallery. Китайците разработват от няколко години и своя собствена операционна система за смартфони.

 

 

Няма яснота какво ще се случи с телефоните на компанията, които предстоят да излязат тази година – Mate 30 и Mate 30 Pro.

 

 

Възможно е търговската война между САЩ и Китай да намери решение, което да доведе до премахване на санкциите на Тръмп. Именно заради това от Google обявяват, че спирането на бизнеса им с Huawei е „временно“.

 

 

Вероятността обаче споровете между двете държави да продължат също е доста висока. В този сценарии би могло да има малко забавяне на пускането на пазара на бъдещите китайски флагмани, които да дебютират с нова ОС. Huawei вече използва собствената операционна система с отворен код LiteOS в умния си часовник Watch GT.

 

 

Имаме готова собствена операционна система. Ако някога нещо се случи, то ние ще бъдем подготвени. Разполагаме с План Б„, заяви в началото на годината главният изпълнителен директор на „Huawei Consumer“ Ю Чъндун.

 

 

 

Експертите допълват, че е напълно възможно нновите смартфони на Huawei да продължат да излизат с най-новите версии на Android, като просто някои от приложенията бъдат заменени с други, които да имат същите функции и възможности. Така например, дори и Huawei да не може да ползва приложението Gmail, то нищо не пречи на разработчиците да направят почти идентично приложение, което да дава достъп до пощата на Google.

 

 

Huawei може без никакво затруднение да развие едно разклонение на Android – собствена версия, в която ще използва отново по-голямата част от кодовете на Android. Тези кодове са „отворен източник“, който е освободен от права и това ще позволи на Huawei да запази продукт, който е съвместим с разработените приложения за Android.

 

 

 

Последният ход изглежда най-вероятен, тъй като няма да застраши позициите на компанията на пазара на смартфони. Huawei е на второ място в света сред производителите на смартфони. Компанията продава десетки милиони апарати всяка година: близо 203 милиона общо през 2018 година и 150 милиона през 2017 година, сочат данните на консултантската компания Gartner. През първото тримесечие на 2019 година Huawei е запазил високи си темп на продажби с 59 милиона продадени апарата, доближавайки се до световния номер 1 Samsung и оставяйки далеч след себе си третия в класацията Apple.

Дир БГ

 

it.dir.bg

loading...
0
Наука и технологии

More in Наука и технологии

85b1bc64e13d9d1971aedaad7c838a86_XL

Умират ли гълъби в София и защо, пита Фейсбук

юли 20, 2019
QT75wBN

След масовата смърт в Хага при изпитания на 5G мрежата и в България искат забраната й

юни 4, 2019
big_1101

Путин: Су-57 е най-добрият изтребител в света

март 19, 2019
124515_660_370

Социалните мрежи Facebook и Instagram се сринаха! КОЙ бе злодеят, питат всички: Путин? Мадуро? Ким?

март 13, 2019
лада-количка

Новата „Лада“ на цена под 7000 лева. Освен евтина, руската кола ще бъде и много икономична

март 8, 2019
българи Алцхаймер

Млади българи измислиха метод за лекуване на Алцхаймeр

януари 20, 2019