Важно

Тихомир Безлов: Оперативните програми са конструирани корупционно, забравете за наказателна отговорност!

Тихомир Безлов: Оперативните програми са конструирани корупционно, забравете за наказателна отговорност!

 

2111801144

 

 

„Въпросът е какво точно е донесла една къща за гости за околния бизнес. Има пропуснати ползи за обществото. Действително ли се раздава поминък или облагите са само за някои.“

Този риторичен въпрос зададе експертът по сигурността Тихомир Безлов в сутрешния блок на Нова телевизия.

 

 

„Покрай многото оперативни програми изникнаха и много консултанти“, разкри още той.

„Правят се къщи и стадиони в села с по 100 души население. Строят се къщи за гости, които никога не се отключват“, каза Безлов.

 

 

„Скептичен съм, че ще се стигне до наказателна отговорност за собствениците на псевдо къщите за гости“, коментира експертът по сигурността.

 

 

 
„Оперативните програми са конструирани корупционно“, допълни Тихомир Безлов.

„Всички ние ще платим на Европа от данъците си за виновниците на фалшивите къщи за гости“, завърши темата Юлиана Николова от портал „Европа“.

 

 

 

Според Безлов къщите за гости не са донесли ползи за околния бизнес в населените места и цялостният резултат е, че има пропуснати ползи за обществото, тъй като не се създава поминък за местните и облагите са само за малцина, а всъщност размерът на европарите е гигантски, ако се сравнят с бюджетните средства на малките общини.

 

 

Експертът открои проблема с ефективността на харченето на парите от оперативните европейски програми, които тръгнаха още в началото на века с предприсъединителните фондове, около които са изникнали и много консултанти, дошли от държавната администрация.

 

 

 

 

 

„Правят се къщи, стадиони и плувни басейни в села с по 100 души население. Строят се къщи за гости, които никога не се отключват“, констатира проблема Безлов.

 

 

 

 

По думите му оперативните програми, по-голямата част от които са финансирани с европейски средства, са конструирани корупционно, т. е. много тесен кръг хора се възползват от парите от европейските фондове.

 

 

 

 

Запитан в тази връзка за бъдещия европейски главен прокурор, чиято основна задача ще бъде борба със злоупотребите с пари от европейските фондове, Безлов изтъкна, че силно се преувеличава ролята на европейския главен прокурор, тъй като българските полицаи и дознатели ще събират доказателствата, а делата ще минават през българските съдилища.

 

 

 

 

 

Според Юлиана Николова българските данъкоплатци ще платят на Европа за виновниците за фалшивите къщи за гости. Тя припомни делото „САПАРД„, по което в Германия има ефективни присъди и хора, лежали в затвора, докато в България делото беше забатачено и така и никой не понесе наказателна отговорност за гигантските кражби.

 

Нюз БГ, Епицентър, Нова тв

loading...
0
Важно

More in Важно

manolova-664207-810x0

Манолова към депутатите: Незабавно ще дам частното финансиране на партиите на Конституционен съд

юни 20, 2019
401fea126f91b4aef7a0fc448f3d788d

Сменят препарата за пречистване на водата в София! Ще бъде ли тя годна за пиене след 10 юни?

юни 3, 2019
big_30_2ba4

Проливни дъждове и гръмотевици в следващите 24 часа – ето къде ще са най-интензивни! КАРТА

юни 2, 2019
fd

СКАНДАЛНО!Бойко Борисов е родоначалника на имотната далавера в Герб още като кмет през 2007 година (Документи)

май 25, 2019
кат-камери1522912110-kamm

Важно за всички шофьори – ето го новият пълен „ценоразпис“ на КАТ!

май 14, 2019
чез85822-560x315-trim(72,0,866,596)

Драстично повишение в цената на нощния ток с 67% искат от ЧЕЗ

април 17, 2019