СВЯТ

Трибуналът на ООН задължава Русия да върне задържаните моряци на Украйна

Трибуналът на ООН задължава Русия да върне задържаните моряци на Украйна

 

phpnv0zed_800x_

 

 

Русия трябва да върне на Украйна арестуваните 24 моряци, задържани при инцидента в Керченския пролив, и трите военни кораба. Това е решението на Международния трибунал на ООН по морското право, съобщава Интерфакс.

Трибуналът препоръчва на Москва и Киев да се въздържат от стъпки, които биха обострили спора за този инцидент. Двете страни трябва да предоставят на съда своите доклади за събитията в пролива до 25 юни. Решението по това дело е огласено в Хамбург, руска делегация не присъства на заседанието, казва пред агенцията представителят на пресслужбата на съда Бенджамин Бениршке. Председателят на трибунала Пак Чжин Хен отбелязва, че отсъствието на едната страна по спора не е пречка решението да бъде произнесено, предава „Европейская правда“.

На 25 ноември м.г. граничното управление на Федералната служба за сигурност на Русия задържа три кораба на военно-морските сили на Украйна в района на Керченския пролив – катерите „Бердянск“ и „Никопол“, и буксирния „Яна Капу“, които пресекли руската граница, не отреагирали на предупрежденията да спрат и започнали опасни маневри. В Москва определиха като провокация действията на украинската страна. Последва образуване на наказателно дело за нарушаване на държавната граница, а 24-имата моряци на борда на трите кораба бяха арестувани. В Киев възприеха действията на Москва като акт на военна агресия.

Русия незабавно отговори на решението на Международния трибунал и показа, че няма намерение да се подчини. В изявление на външното министерство се посочва, че „Конвенцията по морското право не може да бъде приложена в спора за инцидента в Керченския пролив от ноември миналата година, тъй като случаят не попада в юрисдикцията на международния арбитраж“. Освен това, изявленията на Русия и Украйна при подписването и ратифицирането на Конвенцията на ООН по морското право изключват възможността за използването на нейните процедури по този въпрос.

В съобщението на руското външно министерство се посочва, че Русия смята последователно да отстоява позицията си, а спорната ситуация е можело да се избегне, ако бяха спазени руските закони за корабоплаването на въпросната територия. „Призоваваме украинската страна да действа именно така в бъдеще“, е подчертано в текста.

Оф нюз

loading...
0
СВЯТ

More in СВЯТ

потоциphpnbqvjl_800x

Лавров: „Северен поток“ и „Турски поток“ ще има, въпреки американските санкции

декември 22, 2019
сергей-лавров-745x450

Лавров: Русия няма да влоши отношенията си с Китай, само за да зарадва САЩ

декември 22, 2019
изоставена44815

Изоставена любовница откачи на сватба, нахълта като бясна и нападна булката! ВИДЕО

декември 22, 2019
северен поток768x432

Москва, Берлин и Брюксел осъдиха американските санкции за газопроводите

декември 21, 2019
1c08b0f78a6ace6bb278565a8b919f8b

Русия и Украйна се споразумяха за газа

декември 21, 2019
phpvudrhu_800x_

Импийчмънт в зацикляне: демократите отказват да предадат делото в Сената

декември 20, 2019