СВЯТ

Трибуналът на ООН задължава Русия да върне задържаните моряци на Украйна

Трибуналът на ООН задължава Русия да върне задържаните моряци на Украйна

 

phpnv0zed_800x_

 

 

Русия трябва да върне на Украйна арестуваните 24 моряци, задържани при инцидента в Керченския пролив, и трите военни кораба. Това е решението на Международния трибунал на ООН по морското право, съобщава Интерфакс.

Трибуналът препоръчва на Москва и Киев да се въздържат от стъпки, които биха обострили спора за този инцидент. Двете страни трябва да предоставят на съда своите доклади за събитията в пролива до 25 юни. Решението по това дело е огласено в Хамбург, руска делегация не присъства на заседанието, казва пред агенцията представителят на пресслужбата на съда Бенджамин Бениршке. Председателят на трибунала Пак Чжин Хен отбелязва, че отсъствието на едната страна по спора не е пречка решението да бъде произнесено, предава „Европейская правда“.

code Copy and paste this code on your site.

На 25 ноември м.г. граничното управление на Федералната служба за сигурност на Русия задържа три кораба на военно-морските сили на Украйна в района на Керченския пролив – катерите „Бердянск“ и „Никопол“, и буксирния „Яна Капу“, които пресекли руската граница, не отреагирали на предупрежденията да спрат и започнали опасни маневри. В Москва определиха като провокация действията на украинската страна. Последва образуване на наказателно дело за нарушаване на държавната граница, а 24-имата моряци на борда на трите кораба бяха арестувани. В Киев възприеха действията на Москва като акт на военна агресия.

Русия незабавно отговори на решението на Международния трибунал и показа, че няма намерение да се подчини. В изявление на външното министерство се посочва, че „Конвенцията по морското право не може да бъде приложена в спора за инцидента в Керченския пролив от ноември миналата година, тъй като случаят не попада в юрисдикцията на международния арбитраж“. Освен това, изявленията на Русия и Украйна при подписването и ратифицирането на Конвенцията на ООН по морското право изключват възможността за използването на нейните процедури по този въпрос.

В съобщението на руското външно министерство се посочва, че Русия смята последователно да отстоява позицията си, а спорната ситуация е можело да се избегне, ако бяха спазени руските закони за корабоплаването на въпросната територия. „Призоваваме украинската страна да действа именно така в бъдеще“, е подчертано в текста.

Оф нюз

loading...
0
СВЯТ

More in СВЯТ

полшаbig_6026

Полша взема над 2 пъти по-евтино по-хубавите самолети Ф 35

юни 17, 2019
borjun

Не мислете, че ограбването на България беше случайно! То беше насърчавано от ЕС

юни 17, 2019
epa07642041 US Secretary of State Mike Pompeo testifies before the Senate Caucus on International Narcotics Control in the Dirksen Senate Office in Washington, DC, USA, 11 June 2019. Pompeo said the State Department has focused much of its anti-narcotics efforts on fentanyl coming in from China.  EPA/JIM LO SCALZO

Помпео: САЩ обмислят и военен отговор срещу Иран

юни 17, 2019
safe_image

В Сърбия започнаха съвместните с Русия и Беларус учения „Славянско братство“

юни 15, 2019
1560554086-1

Направиха КАРТА за уникалността на държавите. Вижте в какво България е най-добра в света

юни 15, 2019
1560503615-640-321051

Русия бие тревога: Всички да се успокоят!

юни 14, 2019