СВЯТ

Трибуналът на ООН задължава Русия да върне задържаните моряци на Украйна

Трибуналът на ООН задължава Русия да върне задържаните моряци на Украйна

 

phpnv0zed_800x_

 

 

Русия трябва да върне на Украйна арестуваните 24 моряци, задържани при инцидента в Керченския пролив, и трите военни кораба. Това е решението на Международния трибунал на ООН по морското право, съобщава Интерфакс.

Трибуналът препоръчва на Москва и Киев да се въздържат от стъпки, които биха обострили спора за този инцидент. Двете страни трябва да предоставят на съда своите доклади за събитията в пролива до 25 юни. Решението по това дело е огласено в Хамбург, руска делегация не присъства на заседанието, казва пред агенцията представителят на пресслужбата на съда Бенджамин Бениршке. Председателят на трибунала Пак Чжин Хен отбелязва, че отсъствието на едната страна по спора не е пречка решението да бъде произнесено, предава „Европейская правда“.

На 25 ноември м.г. граничното управление на Федералната служба за сигурност на Русия задържа три кораба на военно-морските сили на Украйна в района на Керченския пролив – катерите „Бердянск“ и „Никопол“, и буксирния „Яна Капу“, които пресекли руската граница, не отреагирали на предупрежденията да спрат и започнали опасни маневри. В Москва определиха като провокация действията на украинската страна. Последва образуване на наказателно дело за нарушаване на държавната граница, а 24-имата моряци на борда на трите кораба бяха арестувани. В Киев възприеха действията на Москва като акт на военна агресия.

Русия незабавно отговори на решението на Международния трибунал и показа, че няма намерение да се подчини. В изявление на външното министерство се посочва, че „Конвенцията по морското право не може да бъде приложена в спора за инцидента в Керченския пролив от ноември миналата година, тъй като случаят не попада в юрисдикцията на международния арбитраж“. Освен това, изявленията на Русия и Украйна при подписването и ратифицирането на Конвенцията на ООН по морското право изключват възможността за използването на нейните процедури по този въпрос.

В съобщението на руското външно министерство се посочва, че Русия смята последователно да отстоява позицията си, а спорната ситуация е можело да се избегне, ако бяха спазени руските закони за корабоплаването на въпросната територия. „Призоваваме украинската страна да действа именно така в бъдеще“, е подчертано в текста.

Оф нюз

loading...
0
СВЯТ

More in СВЯТ

86c100e368715540110398e391d6bf7e

Българин стана Мистър Гей Европа 2019… СНИМКИ

юли 8, 2019
big_1218

Тежък разгром за Ципрас, новият гръцки премиер ще е Мицотакис

юли 7, 2019
съня сиbig_0_MAIN-MAIN-Cameron-Boyce

Шоубизнесът потъна в скръб: Голяма звезда на Дисни почина в съня си едва на 20 години

юли 7, 2019
белградbig_images_40_

Скандалът с Белград се разраства: Думите на Борисов са неверни! Не касаят сръбското сирене, а териториалната цялост на Сърбия!

юли 7, 2019
morales

Президентът на Боливия: Където са САЩ, там расте корумпираният елит и предателите на родината

юли 7, 2019
4deae68ff8effa069d4c153b06cb32eddb287dbf

Шофьор измисли хитър начин да обезврежда пътните камери…. с корда! СНИМКИ

юли 6, 2019