ОБЩЕСТВО

Трябва ли да има балове с приготовления като за сватба, да се изразходват толкова средства?

Трябва ли да има балове с приготовления като за сватба, да се изразходват толкова средства?

аловеmaxresdefault

 

 

 

15 септември е отдавна отминал и учебната година вече е към края си.

Най-голям интерес, възхищение и съжаление предизвикват завършващите. Извънкласни занимания с преподаватели и подготовка за изпити, както и пътувания до университетите,  които отговарят на вашите интереси по време на отворените дни …

 

 

 

Но има още едно важно събитие, за което всеки младеж, който завършва училищно образование, трябва да подготви – дипломирането в училище .

 

 

 

 

И днес ще говорим за този училищен празник, който често се превръща в подобие на селска сватба. И освен мнението на завършилите, малко хора питат “И защо?” Родителите ще решат за себе си, не го правят по-лошо от останалите, и ще плащат за всичко.

 

 

Бал
Подготовката за бала започва едва ли не още през септември и обхваща цялата последна и най-важна учебна година за абитуриента. Фотосесии, поздравителна програма с текстове, търсене на  рокли и костюми отвлича вниманието от най-важното – образователния процес.

 

– Предстоят изпити и преход в трудния живот на възрастните. Трябва да се учим и да усвояваме знания, за да се подготвим правилно за изпитите. Но не. Безкрайните приготовления за бала нямат край-Проби при фризьори, шивачи, организиране на заведение и домашни мероприятея, сякаш се стяга сватба, а не просто завършване на училище …

 

 

 

 

Един баща се възмущава: “Нямаме нужда от това, по-важно е да се подготви както трябва за изпитите, които предстоят! То са снимки, то суматоха, сякаш не завършват всички училище-Какво му е толкова специалното!!!”

 

 

 

Зад тържествените маски се крие цялата тъпотия на събитието, в която родителите гледат на „внезапно порасналите“ деца, и те се сдържат, за да не избягат с приятели, за да празнуват някъде далеч, където е тихо, спокойно и с малко хора.

 

 

 

Някой обявява, че балът е само веднъж в живота. Това е вярно, но наистина ли е необходимо да се харчат много пари за него? Например, възпитаници на едн училище даряват събраните пари за бала в местното отделение за кардиохирургия. Това дарение помага да се спасят няколко живота.

 

 

 

Не си ли заслужава да се откажеш от скъп костюм или луксозна рокля, започвайки възрастния живот с добра кауза?

 

 

 

Организацията на бала се обсъжда на родителската среща. И тук някои искат лимузина, ресторант и цветя, както и отделен бюфет на последния разговор, фотокнига и филм, които трябва да се вземат, докато други уплашено гледат и се опитват да намалят цената, но в крайна сметка “нали печелят пари, за да направят живота на детето си по-добър!”

 

 

Защо родителите се опитват да изразходват толкова много пари за нещо ненужно? За да се помни? Така че това е завършване, то ще бъде запомнено във всеки случай. Дори и сега всеки родител лесно ще си спомни какъв е бил неговия бал. И е малко вероятно той да е включвал пътуване с лимузина из града през нощта …

 

 

 

Родителите често спестяват пари цяла година, така че децата им да бъдат на празненството “най-най”. Този момент на гордост, зад който стои неоправдана сума пари. Попитахме едно 17-годишно момиче какъв празник би искало.

 

 

 

 

– Е, да си направя прическа , да се облека прилично, да си взема дипломата  и след това да отида на пикник със съучениците си. Да преспим в хижа, или хотел, където да се забавляваме и да копунясваме”- отговорила ученичка мечтателно.

 

 

 

 

И така оказва се, че децата искат нещо по-просто и по-чувствено в компанията на близки приятели.

 

 

 

Родителите се опитват да покажат парите си, да облекат детето си по-модерно и да организират шумна “сватба” с фойерверки. Необходимо ли е?

 

Източник: За Жената

loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

1bc481862804462b96ab45578de7965b

Соня Колтуклиева: Повече не стъпвам на българското Черноморие след това, което преживях на “Слънчев бряг”

юли 13, 2019
php2r8fyq_800x_

Хотелът с израелските туристки в Сл. бряг: Искаха да ги настаним по-рано, първи проявиха агресия

юли 13, 2019
phppxgr3p_800x_

Юристи: Грипен ще ни съди, има нарушена процедура и договор, който не изпълнихме

юли 13, 2019
1513793467-vyzglavnica

Сутрин възглавницата ви е мокра от слюнки? Това може да е сигнал, който ще спаси живота ви…

юли 13, 2019
1562991125-izizizi

Проговориха туристките, ритани от хотелиер на Слънчака: Повече няма да стъпим в България

юли 13, 2019
big_1

Чудни имена празнуват днес, важен ден за всички християни

юли 13, 2019