Криминално

Арестуваната студентка Таня, източила 300 000 лв. европари в схемите на Миню Стайков, била в съдружие с…

Арестуваната студентка Таня, източила 300 000 лв. европари в схемите на Миню Стайков, била в съдружие с…

arestuvanata-tania-izmama-evrofondove-976

 

 

23-годишната Т. Й., която бе арестувана на 2 май в Пловдив по време на разследване за измами с еврофондове, е източила близо 300 хиляди лева само за година. Момичето е родом от Карнобат, но учи „Биотехнологии“ в Университета по хранителни технологии в града под тепетата. Властите нахлуха именно в квартирата ѝ в Пловдив.

 

 

 

Т. Й. е дъщеря на служители във фирма на Миню Стайков, а освен това изглежда е виден управител на над 500 декара лозя.

 

 

 

Вчера Специализираната прокуратура, съвместно с МВР и ДАНС, извърши акция на територията на София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас за измами със средства от европейски фондове.

 

 

 

Името на бизнесмена Миню Стайков отново беше замесено, като подозренията са, че децата на негови служители са регистрирали еднолични дружества с цел да се възползват от различни финансови облаги. По непотвърдени данни става дума за източване на земеделски проекти, откъдето 9 младежи са успели да се сдобият с около 7 млн. евро.

 

 

 

 

Милена Пилева, дъщеря на търговския директор на „Винпром – Карнобат“ Емил Пилев, е една от задържаните заедно със студентката Таня Йорданова във връзка с разследване за източване на еврофондове. 

 

 

arestite-okolo-vinprom-shefskata-522

 

29-годишната Пилева живее в София и често може да бъде забелязана в хайлайф средите. Младата жена е кума на плеймейтката Светлана Василева и бизнесменът Християн Гущеров, които сключиха брак лятото на 2018 година. Без оглед, че публичната информация гласи, че Милена се занимава с търговия на модни облекла и домашни потреби, според справка в Държавен фонд „Земеделие“, тя е взела около 22 хиляди лева по земеделски програми през изминалите 24 месеца.

 

 

 

Още вчера при прочит на фирмените дела на Таня Йорданова излезе името на Пилева. Йорданова е от Карнобат, студентка в Пловдив, и очевидно поне според финансовите схеми млада земеделка. 23-годишната дама е дъщеря на служители в една от свързаните фирми с „Винпром-Карнобат“ – „Вин.С.Индустрийс“ ООД. През 2015 прави свое дружество едноличен търговец „ТАНИВА – ТАНЯ ЙОРДАНОВА“, чрез което взема 300 бона от ДФ „Земеделие“ само за 1 година.

 

 

 

Милена също създава своя фирма ЕТ „МИЛЕНА ПИЛЕВА – ЕКОФОРЕСТ“, като чрез нея взима по-скромните 22 хиляди лева за 2017 и 2018 година. Дружеството е регистрирано на адрес в столицата, на който има още 67 фирми.

 

 

 

 

Това, което свързва двете млади дъщери на лица от крупния алкохолен бизнес, е че през 2016 година основават обща фирма – „ТЕРА ГРЕЙН“ ООД. В нея равноправно участие имат още 6 ЕТ-та: МИЛЕНА ПИЛЕВА – ЕКОФОРЕСТ, АГРОКРАСИ – КРАСИМИР ЙОРДАНОВ, ТОПАЗ – Димитър Балджиев, ГРОЗД – БЕЛУН ХАЗЪРБАСАНОВ, Биоплант – Николай Трифонов и АГРИКА – КАМЕЛИЯ ДИМИТРОВА.

 

 

 

 

Според учредителния акт на фирмата, тя е създадена с цел организация на производители на земеделски продукти за извършване на продажба на стоки от собствено производство, а именно отглеждане и създаване на общ пазар на зърнено-житни и маслодайни култури. Нищо общо с лозарските програми, от които припечелват повечето от съдружниците в „Тера Грейн“.

 

 

 

Само за 2 години от ДФ „Земеделие“ Белун Хазърбасанов е взел 500 хиляди лева, Николай Трифонов – 408 хиляди, 23-годишната Камелия Димитрова – 450 хиляди лева, Таня Йорданова – 300 хиляди, Димитър Балфжиев – 216 хиляди, Милена Пилева – 22 хиляди, Красимир Йорданов – 32 хиляди.

 

 

 

Общият знаменател между всички участници е Миню Стайков. Днес на алкохолния бос и на седем негови приближени са повдигнати обвинения за участие в престъпно сдружение, занимаващо се с злоупотреби с еврофондове. Както стана ясно от изнесените данни от TrafficNews.bg фирмите на въпросните хора са свързани с бизнес империята „Карнобат“. Петима от обвиняемите са задържани за 72 часа.

 

 

 

Шестият е Миню Стайков, който е в ареста заради друго досъдебно производство за нелегално производство и продажба на цигари и други акцизни стоки. Двама от обвинените пък се намират на територията на Турция, тъй като една от жените, замесена в схемата, има сериозни здравословни проблеми и се лекува в съседката ни.

 

 

 

„По програмата за селските райони са поискани и одобрени от ДФ „Земеделие“ за плащане 11,5 млн. лв., като в резултат от действията на прокуратурата, макар и доста трудно, тези пари не са платени до момента. По втората програма – конверсия на лозя, са поискани над 7 млн. лв., а са получени малко над 5 млн. лв.“ обясни заместник-главният прокурор.

 

 

 

Според Гешев схемата се случвала като фирми, кандидатствали по двете програми, формално не са били свързани с реалните собственици. Всички притежатели на тези търговски дружества са роднини, деца или служители, свързани с „Карнобат“. Причината била, че всяка една от програмите можела да отпуска по 2-3 милиона лева на дружество.

 

 

 

 

Наказанието за това престъпление е лишаване от свобода от две до осем години.

 

 

 

 И ОЩЕ ЗА СТУДЕНТКАТА ТАНЯ, ИЗТОЧИЛА 300 000 ЛВ. САМО ЗА ГОДИНА:

 

Т. Й. влиза напълно в хипотезите на разследващите. Тя е дъщеря на К. Й и Х. Й., които са служители във „Вин.С.Индустрийс“ ООД, чийто капитал от рекордните 25 915 050 лева се държи от дружеството на Миню Стайков „СТФ“ ООД и две чуждестранни компании „Юрамко Холдингс“ ООД и „Алталинк“ ООД, регистрирани в Невада, известна като по-голям рай от офшорните зони.

 

 

 

23-годишна студентка източила 300 000 лв. за година в схемите на Стайков

 

 

 

„Вин.С.Индустрийс“ върти една от най-големите рафинерии за дестилати и зърнен спирт не само в България, но и на Балканите. Основният им завод, отрит през 2001, се намира в село Церковски, община Карнобат. Дружеството е управлявано за известно време от щерката на Стайков Яна, но основно от Кичка Хазърбасанова, която е роднина на шурея на Стайков Белун Хазърбасанов. Припомняме, че именно Кичка бе връзката между нелегално производство на цигари и Стайков.

 

 

 

На 17 юни 2015 Т. Й., която по това време е едва на 19 години, се регистрира като едноличен търговец като „ТАНИВА – ТАНЯ ЙОРДАНОВА“. Адресът на ЕТ-то съвпада с този на още три еднолични търговци, създадени буквално в еднотипен стил. Чрез фирмата си, Йорданова започва да кандидатства за редица финансови помощи. Справка на TrafficNews в изплатени субсидии от Държавен фонд „Земеделие“ показва, че Т. Й. е получила 285 000 лева по програми през 2018 година и още 16 хиляди през предходната година.

 

 

 

Парите са отпуснати на различни основания, но основният транш от 250 хиляди е по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя”. Междувременно обаче няма как да не избоде очи фактът, че още един от бенефициентите по същата мярка – ЕТ „АГРОФЕРМ – ДИМИТЪР ТОТЕВ“ на Димитър Тотев, регистрира своето дружество на същата дата 17 юни, само 20 минути по-късно от това на Т. Й..

 

 

 

Съвпаденията обаче не се изчерпват с това. През 2016 година, ЕТ-то на Йорданова влиза като съсобственик в новоучредена фирма „ТЕРА ГРЕЙН“ ООД. В нея равноправно участие имат още 6 ЕТ-та: МИЛЕНА ПИЛЕВА – ЕКОФОРЕСТ, АГРОКРАСИ – КРАСИМИР ЙОРДАНОВ, ТОПАЗ – Димитър Балджиев, ГРОЗД – БЕЛУН ХАЗЪРБАСАНОВ, Биоплант – Николай Трифонов и АГРИКА – КАМЕЛИЯ ДИМИТРОВА.

 

 

 

По същия път само за 2 години Белун Хазърбасанов е взел 500 хиляди лева, Николай Трифонов – 408 хиляди, 23-годишната Камелия Димитрова – 450 хиляди лева, Димитър Балфжиев – 216 хиляди, Милена Пилева – 22 хиляди, Красимир Йорданов – 32 хиляди.

 

 

 

Двамата по-възрастни съдружници Хазърбасанов и Балджиев са свързани с Винпром Карнобат, ЕТ-тата им са създадени в един ден, в почти един и същи час. Фирмите на младото поколение също са копия една на друга, регистрирани са през няколко дни през 2015.

 

 

 

В началото на 2018 младата дама дори е представила инвестиционно намерение за изграждане на капково напояване на лозови насаждения с обща площ от 471 дка в землището на с. Терзийско, община Сунгурларе и на 59 дка в масив до с. Огнен, община Карнобат.

 

 

 

Възможна версия на този етап е децата на участници в големия алкохолен бизнес да са взимали на аренда или да са им прехвърляни големи лозови масиви, за да могат да източат помощи за дейността си. Тепърва предстои да се направят проверки за фирмите, получили траншове и да се разбере кой стои зад схемата за милиони.

 

Факти БГ, Трафик нюз

 

trafficnews.bg

Криминално

More in Криминално

zaloviha-balgari-iztochili-milioni-292

Заловиха банда българи, източили милиони от обезщетения във Великобритания

април 10, 2024
afera

Изтекоха скандални снимки на Коцев и Рашков с контрабандните пачки и „куче касичка“

април 8, 2024
bizyurev-razkritie-prichinata-892

Рангел Бизюрев разкри причината за убийството на Митко от Цалапица

март 21, 2024
Image_17290718_40_0

Медицинска сестра заспа в метрото след изтощителна нощна смяна и изчезна. Виждали ли сте Анелия? СНИМКИ

март 2, 2024
d230fb21a1c64398bbb8024011ab9a1c

Bird: Служител на Специализираните полицейски сили е охранявал „SS клуб“ на Нотариуса

март 2, 2024
Image_17282796_40_0

Скитникът с безплатния интернет „Червеният пират“ си признал всичко, обявиха МВР-шефове

март 1, 2024