Криминално

Арестуваха районен кмет на ГЕРБ в Пловдив докато тренирал във фитнеса, не казват причината

Арестуваха районен кмет на ГЕРБ в Пловдив докато тренирал във фитнеса, не казват причината

 

ralev

 

 

Арестуваха кмета на район „Северен“ в Пловдив Ральо Ралев, съобщи Нова телевизия.

Той е задържан от представители на „Криминална полиция“ и на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

 

Кметът на пловдивския район „Северен“ Ральо Ралев е задържан, докато тренирал във фитнес до моста на Герджика. Както TrafficNews съобщи, днес около 18 часа райкметът е бил арестуван. Маскирани полицаи са нахълтали в залата, където Ралев спортувал. Обискиран е целият му багаж, а след това маскирани полицаи са претърсили автомобила му. Междувременно полицаи са задържали и пловдивски проектант, с когото Ралев работел. Акцията се ръководи от София, от КПКОНПИ. По непотвърдени данни има и други задържани.

 

 

 

Ральо Ралев бе докаран с белезници в районното кметство, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пловдив. Той бе придружаван от маскирани служители на реда. На въпрос от журналисти защо е арестуван, Ральо Ралев отговори, че няма представа.

В кметството влезе и адвокат Сузана Алекова, която е личен защитник на Ралев. Тя обясни, че най-вероятно районният кмет ще бъде задържан за 24 часа, докато се изяснят обстоятелствата около задържането му. Адвокат Алекова допълни, че и тя самата не е наясно защо точно е задържан, като отбеляза, че никога до сега не му се е случвало подобно нещо.

 

 

 

На този етап няма официално изявление от нито една институция за причината за задържането на районния кмет и проверката в „Северен“. Акцията в Пловдив стартира само ден след зрещния арест на кмета на Божурище.

 

 

 

Страстите в „Северен“ през последните месеци са нажежени заради опитите да бъде застроен парка зад хотел „Санкт Петербург“. Припомняме, че Комитет за опазване на зелените площи поведе битка срещу собственика на терена Байрам Солак. Те сезираха както Община Пловдив, така и две от министерствата – МО и Министерството на Регионалното развитие. Жителите на района са против теренът да бъде застроен, а собственикът поиска общината да откупи терена. Още в началото на протестите обаче се появиха предупреждения, че има схема за източване на градската хазна и се прави опит общината да бъде притисната да плати голяма сума на инвеститора.

 

 

 

На Гергьовден премиерът Бойко Борисов лично се срещна с протестиращите и обеща, че паркът няма да бъде застроен. Според източници на TrafficNews преди дни при Главния прокурор е внесен сигнал по казуса.

 

 

Кой е Ральо Ралев?

Инж. Ральо Ралев е втори мандат кмет на район „Северен“, избиран от партия ГЕРБ, пише Plovdiv-online.

Името му се е спрягало за кандидат за кмет на Пловдив на управляващата партия на предстоящите местни избори през есента.

През 2011 г. е бил назначен за кмет на района в стил – „Трябва да стане“, споделя самият той пред изданието. Твърди, че никога не се е натискал за партийни или професионални постове, а дори преди години кариерата му е била спряна от бившите депутатки на ГЕРБ Величка Шопова и Зоя Георгиева, отдавна изключени от партията.

 

 

 

Ральо Ралев е категоричен, че е отборен играч, никога не е изменял на ГЕРБ, а на последните местни избори за районни кметове в Пловдив резултатът му е повече от два пъти от сборната разлика на всичките му други колеги районни кметове.

Инж. Ралев печели вота в Северен през 2015 с 1900 гласа разлика при балотажа. За сравнение кметът на Източен Николай Чунчуков бележи около 600 гласа повече от конкурента си, Георги Стаменов в Централен бие с около 250 гласа, Димитър Колев в Западен – с около 180, Костадин Димитров в Тракия – с 6.

 

 

 

 
Ральо Ралев дава пример и за обрата на вота в Северен. Първата кметица на ГЕРБ там – Ина Филипова, печели, при това подкрепена от ДСБ, едва със сто гласа.

От 2008-ма съм клубен ръководител на 3-ти клуб, който гласува в Техникума по текстил, разказа Ральо Ралев. Тогава БСП беше първа сила там, ДПС – втора, а ГЕРБ – трети. Сега е обратното – през 2015-та спечелих не само целия район, а именно тази секция, която по традиция е червена. Втори бяха ВМРО, а БСП – пети.

 

 

 

Никога не съм заемал ръководни постове в партията и никога не съм се натискал за това. Подадох заявление за членство през 2007-ма, когато бяхме още сдружение, на два пъти ми губиха молбата и ме приеха през 2008-ма. Но съм работил и за кампанията на Ина Филипова. Дори ме каниха да и ставам зам.-кмет, но отказах.

 

 
Защо?

Защото не искам да нося негативи, за които не отговарям. Сега като районен кмет втори мандат си отговарям за всичко и ако трупам негативи, си е за моя сметка, казва Ральо Ралев.

Предлагали са ми ръководни постове в РЗИ (бившето ХЕИ), не съм искал. От 2003-та до 2011-та имам професионален стаж, от който 6 години в РИОСВ като главен инспектор и 3 години в РЗИ, последната от която – като началник отдел.

 

 

 

През октомври 2011 ми предложиха да стана кмет на Северен и то в стила „Трябва да станеш“. Тогава районните кметове бяха назначаеми, казва инж. Ралев.

Той е благодарен на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев за средствата, с които Северен разполага – над 600 хиляди годишно. Това е шест пъти повече от парите, които се отпускаха преди това за района, казва Ралев.

Ральо Ралев е дипломиран инженер химик със специалност „Технология на водата“ през 1999 г. До 2000-та специализира „Воднохимични режими на ТЕЦ и АЕЦ“

 

Епицентр,

Криминално

More in Криминално

zaloviha-balgari-iztochili-milioni-292

Заловиха банда българи, източили милиони от обезщетения във Великобритания

април 10, 2024
afera

Изтекоха скандални снимки на Коцев и Рашков с контрабандните пачки и „куче касичка“

април 8, 2024
bizyurev-razkritie-prichinata-892

Рангел Бизюрев разкри причината за убийството на Митко от Цалапица

март 21, 2024
Image_17290718_40_0

Медицинска сестра заспа в метрото след изтощителна нощна смяна и изчезна. Виждали ли сте Анелия? СНИМКИ

март 2, 2024
d230fb21a1c64398bbb8024011ab9a1c

Bird: Служител на Специализираните полицейски сили е охранявал „SS клуб“ на Нотариуса

март 2, 2024
Image_17282796_40_0

Скитникът с безплатния интернет „Червеният пират“ си признал всичко, обявиха МВР-шефове

март 1, 2024