ОБЩЕСТВО

БАН: България е с най-ниския растеж в ЕС. 44 години сме назад от Запада. Няма производство. Изнасяме само суровини с ниска добавена стойност

БАН: България е с най-ниския растеж в ЕС. 44 години сме назад от Запада. Няма производство. Изнасяме само суровини с ниска добавена стойност

 

big_boijko-borisov-i-cvetan-cvetanov-pozdraviha-chlenovete-i-simpatizantite-na-gerb-za-godishninata-482552_10_

 

 

България е страната с най-нисък икономически растеж от новите членки в ЕС. Като прибавим към това и инфлацията се оказва, че още 44 години ще са необходими на България, за да достигне средните за Европа темпове на развитие, пише Флагман. 

Това са част от основните изводи от Годишния доклад за икономическото развитие и политики в България за 2019 г. Института за икономически изследвания при БАН.

 

 

 

Данните показват още, че икономическият растеж на брутния вътрешен продукт /БВП/ е 3,1 процента през 2018 г.

 

 

 

Според изследователите, този темп на икономически растеж, означава, че сближаването със средния доход на глава от населението на ЕС остава далеч в бъдещето.

 

 

 

„Тези темпове, които постигаме, са крайно недостатъчни“, коментира доц. д-р Виктор Йоцов от Института. Той прогнозира, че ще има леко забавяне на икономическия растеж през 2019 г. , а евентуално той може да се възстанови през следващата година. България купува стоки основно от Германия, Русия, Китай, Италия и Турция. Тези пет страни формират 42 на сто от вноса в страната.

 

 

 

Причината за тези резултати се крие във факта, че основата потребност на българина е от потребителски стоки и българското производство не успява да задоволи нуждите на потребителите и се налага да се внасят такива стоки, пише Днес.

 

 

 

 

„България се затвърждава като износител предимно на стоки с ниска добавена стойност – основно суровини“, допълни гл. ас. д-р Недялко Несторов. От Института за икономически изследвания при БАН изтъкват в препоръките на доклада си, че важното за българската икономика е да постигне дългосрочен и траен икономически растеж от минимум 5 процента годишно.

 

 

 

 

Според Института само това би осигурило по-осезаем растеж на доходите и благосъстоянието.

 

 

 

Най-много стоки изнасяме към Германия и Италия, а тази зависимост от икономиките на чуждите страни според експертите може да крие рискове. През последните години се очертаваме като вносител на стоки с предимно ниска добавена стойност – суровини. Очаква се американската и някои от европейските икономики да навлязат в рецесия, което ще окаже влияние върху международната търговия.

 

 

По отношение ситуацията на пазара на труда става ясно, че работодателското търсене намалява. Освобождават се наети, които в миналото са привличани и задържани с повисоки възнаграждения. Остава тенденция планирането на капиталови разходи, които не се използват. Голяма част от средствата се разходват през месец декември, в по-голямата си част само като счетоводни разходи.

 

 

Петел

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024