Политика

Борисов се опитва да оцелее до избора на нов главен прокурор, за да си гарантира безнаказаност!

Борисов се опитва да оцелее до избора на нов главен прокурор, за да си гарантира безнаказаност!

 

КОРНИkorny3

 

 

 

Единствената цел на г-н Борисов е да остане до избирането на следващия главен прокурор, за да може да си гарантира безнаказаност след това.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Гласове“ по БСТВ.

 

 

 

 

Според нея премиерът Бойко Борисов обикаля предизборно страната и обещава пари.

„Така не се управлява държавен и публичен ресурс. Това са парите, събрани от всички българи, и законът казва, че се преразпределят през парламента и там има контрол. Тук всичко е безконтролно и еднолично и с една цел – лично политическо оцеляване. Не е целта, която си поставя един държавник, когато управлява финанси“, уточни още Нинова.

 

 

 

 

 

На въпрос как ще предизвика БСП предсрочни избори при положение, че премиерът Бойко Борисов е казал, че няма да подава оставка, ако загуби евровота, Нинова заяви: „Предсрочни избори могат да предизвикат избирателите. Аз ги призовавам – излезте и гласувайте. Това е суверенът, който може да предизвика предсрочни избори. Ако ГЕРБ загубят тези избори, вече нямат легитимност. Разбирам, че не искат да напускат властта със всички сили и средства.

 

 

 

Това не е, за да дадат перспектива на страната или да увеличават доходите. Единствената цел на г-н Борисов е да остане до избирането на следващия главен прокурор, за да може да си гарантира безнаказаност след това. Така не може да се управлява“. Според Нинова алтернативата е политика и поведение. „Не остана време да поговорим за политическата алтернатива – за „Визия за Бълагрия“, която има три много големи достойнства“, каза Нинова. На въпрос дали в документа има идеи в суров вид, лидерът на БСП посочи, че трите сериозни достойнства на визията са, че за пръв път някоя партия предлага такъв прочит на нещата и на политиката.

 

 

 

 

„Да сложим край на модела на прехода и да започнем да възстановяваме страната. Второто ѝ достойнство е как беше изработена тя. Не просто се затворихме по едни кабинети“, каза още Нинова и посочи, че са нахвърляли идеи и са тръгнали да ги обсъждат из страната. По думите ѝ зад този продукт има широка подкрепа.

 

 

 

 

„Третото е, че в нея има конкретни управленски политики. Как да се управлява здравеопазването, държавното и общинското, да не са търговски дружества болниците. Конкретни решения“, подчерта още тя. Нинова обърна внимание на доходите, на преизчислението на пенсиите и изтъкна, че всичко това е заложено във „Визия за България“.

 

 

 

 

 

 

ГЕРБ не предвижда средствата от летище „София“ да влязат в Сребърния пенсионен фонд, каза още лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Гласове“ по БСТВ.

 

 

 

 

Във връзка с обвиненията, че президента Радев не е надпартиен президент и че работи заедно с БСП да свали правителството и в отговор на въпрос дали е била нейна идеята Иво Христов да влезе в листата на „БСП за България“, Нинова заяви, че тя го е поканила на разговор. „Що се отнася до президента, има надпартийни теми, които държавният глава не може да пропусне. Такава тема е върховенството на закона.

 

 

 

 

 

Сега е на дневен ред концесията на летище „София“. В българския закон пише, че средствата от концесия отиват в Сребърния пенсионен фонд за актуализация на пенсиите. ГЕРБ не предвижда средствата от концесията на летище „София“ да влязат в сребърния фонд. Знам го от Закона за концесиите и от факта, че г-н президента Радев върна закона с вето именно поради тази причина. Т.е. настоя за върховенство за закона. Това партийна тема ли е? Не, надпартийна е. Да, и ние настоявахме, в парламента гласувахме против, но и той си упражни неговите правомощия.

 

 

 

Друга тема е борбата с корупцията – също е надпартийна. На него му отива най-много. Когато приемахме закона за КПКОНПИ и целия антикорупционен пакет, при него имаше консултации, предлагаха се различни варианти. Нашия не се прие, отхвърли се, прие се този на ГЕРБ. Виждате до какво доведе. КПКОНПИ е абсолютно безпомощен орган, даже съучастник в корупцията. Тема, по която той като държавник трябва да реагира“, заяви Нинова за президента.

 

 

Епицентър

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024