Политика

БСП настоява пред ЦИК Борисов да излезе в служебен отпуск, ако ще ръководи предизборен щаб

БСП настоява пред ЦИК Борисов да излезе в служебен отпуск, ако ще ръководи предизборен щаб

 

 

БСП1557319623

 

 

Както вчера обяви на пресконференция, „БСП за България“ внесе жалби до ЦИК и СЕМ за използването на държавен ресурс за водене на предизборна кампания.

 

 

 

Жалбите са във връзка с публичните изяви в последните дни на премиера Бойко Методиев Борисов, който оглавява Председателски предизборен щаб на ГЕРБ и партиите, подкрепили евролистата им за участие в изборите за членове на Европейския парламент на 26 май 2019 г.

 

 

 

 
В жалбата до ЦИК левицата настоява да се санкционира министър-председателят Бойко Борисов заради нарушаване на правилата за финансиране на предизборната кампания, както и за нарушаване на правилата за предизборна агитация.

 

 

 

 

„Посредством своите изказвания, той цели да създаде негативно внушение в избирателите и неправилна преценка на обстоятелствата“, се казва в текста.

 

 

 
В жалбата си до СЕМ „БСП за България“ иска да се сезира ЦИК, за да осъществят правомощията си и да санкционират министър-председателя Бойко Борисов заради нарушаване на правилата за финансиране на предизборната кампания, както и за нарушаване правилата за предизборна агитация.

 

 

 

Левицата настоява и да се издадат задължителни указания на доставчиците на медийни услуги за спазване на изискванията по Закона за радио и телевизия, тъй като в репортажи с негови изказвания няма изрично указание, че следва излъчване на платен или безплатен репортаж с агитационно съдържание.

 

 

 
В жалбите си социалистите подчертават, че нарушаването на забраната за използване на публичен административен ресурс – бюджетни средства, автомобили, самолети и други транспортни средства се предвижда глоба в размер от 3 000 до 15 000 лева за всяко едно от нарушенията.

 

 

 

В същия размер е и глобата за нарушаване на забраната за използването на държавен и общински транспорт за предизборна агитация.

 

 

 

 

В жалбата до ЦИК се настоява и да бъде задължен Бойко Борисов да излезе в служебен отпуск като премиер по време на предизборната кампания, ако ще бъде председател на Предизборен щаб или да се оттегли като такъв- по свой избор, поради несъвместимост с публичната длъжност, която заема.

 

Епицентър

Политика

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024