Политика

Гаф на Фандъкова! Поетът Далчев бил автор на скулпторите „Ослепените Самуилови воини“

Гаф на Фандъкова! Поетът Далчев бил автор на скулпторите „Ослепените Самуилови воини“

fandak-bgnes
Голям гаф допусна пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, докато правеше специално изявление нпо повод предстоящия ремонт с европейско финансиране на знаковия площад „Св. Александър Невски“ и на пространството край патриаршеската катедрала, пишат от Сдружение „Зограф”.

Докато обяснява пред камерите и микрофоните, че е успяла да промени спечелилия конкурса проект на архитектурното студио, в резултат на което в зоната няма да се преместват паметници, тя съобщи, и то не само един път, че автор на скулптурната група „Самуилови войници“ е… Атанас Далчев . А той е един голям български поет и великолепен преводач, отбелязват от гражданското сдружение.

 

 

 

 

Изявлението на софийския кмет, в което тя „приписва“ авторството на тази забележителна скулптура на видния български поет Атанас Далчев, беше своевременно отразено от медиите. БТА пусна на сайта си информацията „Гранитните павета в зоната на площад „Св. Александър Невски“ се запазват“, в която пише дословно следното: „Запазва се и архитектурната фигура на Атанас Далчев и всички паметници в тази зона“, заяви столичният кмет“.

 

 

 

 

Никой не е безгрешен, още повече, че преди време и бившата министърка на културата Нина Чилова най-изненадващо заяви, че Музикалният театър в София се казва „Стефан Софиянски“ /!/, припомнят от „Сдружение Зограф“. За да не се стигне обаче до въпросния гаф, пресцентърът на Фандъкова можеше да осигури предварително  информация кой е и какви са заслугите на световноизвестния български скулптор проф. Любомир Далчев, който е истинският създател на „Ослепени Самуилови воини“ зад Военния клуб, допълват от „Сдружение Зограф“.

 

 

 

 

Редно е все пак да благодарим на г-жа Фандъкова, че тя се ангажира с обещание да запази историческите павета в сакралното пространство край „Св. Ал. Невски“, както и сегашната настилка в подхода към катедралата по знаковата улица “Оборище“ в частта й от ул. “Г. С. Раковски“, водеща към Паметника на Незнайния войн и към централния вход на храма, въпреки че спечелилият конкурса проект предвиждаше подмяна на паважа по тази улица, изтъкват от „Зограф“.

 

 

 

 

Притеснява ни сериозно обаче фактът, че на официалния сайт на Столична община и до днес стои информацията „Започва обновяването на зоната около храм-паметника „Св. Ал. Невски“ и базиликата „Св. София“, брандирана с логото на ЕС и на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020, в която се посочва, че ще „обновяваме тротоари, осветление и настилки по ул. “Оборище“ от бул. “Васил Левски“ до ул. “Г. С. Раковски“.

 

 

 

 
Въпросната стряскаща информация за „обновяването“ на настилката по ул. „Оборище“ е на сайта на общината от 29 юни 2018 г., когато бе официалното представяне на началото на ремонтните дейности в пространството край катедралата и презентацията на одобрения вече проект, в събитието участваха кметът Фандъкова,тогавашният зам.-кмет в направление транспорт Евгени Крусев, кметовете на район „Средец“ и „Оборище“, ръководителят на проекта арх. Иво Пантелеев, представители на изпълнителя и надзора, допълват от „Сдружение Зограф“.

 

 

 

 

 

В тази връзка очакваме г-жа Фандъкова още тази седмица да уволни целия си пресцентър, тъй като именно чиновниците в нейната пресслужба са изготвили, разпространили до медиите и качили на официалния сайт на общината очевидно подвеждащата и грешна информация за предстоящото „обновявяне“ на настилката на емблематичната ул. „Оборище“, категорични са в Сдружение „Зограф“.

 

 

 

Когато текстове с така поднесена невярна информация се качват на официалния сайт на Столична община, те се превръщат във фалшиви новини, рушат доверието на гражданите в кметската управа, подронват авторитета на кмета Фандъкова и нейния екип, създават напрежение и тревога в обществото, аргументират се от гражданското сдружение, като прилагат и скрийншот от въпросната публикация.

 

 

 

 

 

Ще настояваме на официалния сайт на общината в близките дни да бъде качена и цялата проектно-сметна документация за извършване на ремонтните дейности при обновяването на „Зона 4“, която е част от изпълнението на проект „Изграждане, възстановяване и обновяване на публични пространства в Централна градска част на гр. София“, финансиран по ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020, изтъкват от Сдружение „Зограф“.

 

 

 

 

 

Щом като за ремонтни дейности край катедралата ще се харчат близо 21,5 милиона лева, редно е столичани да се убедят с очите си, че всичките средства ще бъдат усвоени напълно прозрачно, целесъобразно и само по предназначение, посочват от гражданското сдружение. Дано само тези пари не се насочат и към закупуване и монтаж край храма „Св.Ал.Невски“ на скъпоструващи бетонни пейки паралелепипеди, наричани и „монолити с места за сядане“, които са със спорни естетически качества, отбелязват от „Зограф“.

 

 

Фрог нюз

 

https://frognews.bg/novini/gaf-fandakova-poetat-dalchev-bil-avtor-skulptorite-oslepenite-samuilovi-voini.html

Политика

More in Политика

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024