Политика

Генерали, не мълчете! Безмълвието днес ще струва скъпо на подчинените и данъкоплатците утре!

Генерали, не мълчете! Безмълвието днес ще струва скъпо на подчинените и данъкоплатците утре!

безмълвие1557129830
„Да не забравяме, че днес 6 май е и Ден на храбростта. Да отдадем дължимото на всички българи, които воюват за истината, въстават срещу произвола и застоя и отстояват демокрацията. В тях е надеждата за една по-справедлива, по-човечна и просперираща България.” Това каза президентът Румен Радев на пл. „Александър I Батенберг“ по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия.

Безмълвието на генералитета днес може да струва скъпо на подчинените и данъкоплатците утре, обърна се Върховният главнокомандващ въоръжените сили към хората с  лампази на парада.

 

 

 

 

Румен Радев отдаде почит и на онези смели българи, които въстават срещу произвола и застоя в защита на истината. В тях е надеждата за една по-справедлива, по-човечна и просперираща България, каза той.

 

 

 

„Малко са държавите, съхранили своето име, вяра и език през многовековни превратности и изпитания. Ако днес България е една от тях, то е защото нашият народ е изпитал и осъзнал необходимостта от единството на меч, дух и слово. Затова на днешния светъл християнски празник – Гергьовден, нашият народ отдава своето признание към своите войни и отбелязва Деня на храбростта и празника на Българската армия. Летописите пазят безчет победи на войската ни в защита на нашия народ, националното единство и независимост“, каза държавният глава.

 

 

 

 

„За българина армията винаги е била символ на чест и храброст, доблест и държавност. През последните десетилетия войската ни издържа всякакви експерименти, но тя винаги оцеляваше, защото хората с пагони осъзнават своята мисия“, каза държавният глава.

 

 

 

 

По думите му след десетилетия на пренебрежение Българската армия трябва да заеме своето достойно място в българското общество. „Това ще стане не само по силата на външните ни предизвикателства и съюзните ни задължения, а защото армията ни е призвана да бъде стожер на стабилност, държавност и конституционен ред. Като институция с високо обществено доверие, която трябва да бъде опазена от всякакви политически вмешателства. Българската армия е школа за патриотизъм и мъжество, на отдадени на

 

 

 

 

Отечеството е на личности, които имат един идеал – свободна, силна и благоденстваща България. На тях дължим признание и по-добри условия, за да могат достойно да изпълняват своята трудна, рискована и високоотговорна мисия“, допълни държавният глава.

 

 

 

 

„Сега Българската армия трябва да заеме своето достойно място и това ще стане, защото армията ни е призвана да бъде стожер на стабилност и държавност. Българската армия е стожер за патриотизъм и мъжество“, добави той.

 

 

 

 

„Днес, когато окончателно се простихме с илюзиите, че членството в отбранителни съюзи без развитие на собствени способности е достатъчно условие за гарантиране на сигурност. Когато въоръжените ни сили са поставени най-сетне във фокуса на финансовата политика на държавата, сме изправени пред ново изпитание да трансформираме парите за армията в съвременни отбранителни способности, ефективно и ефикасно“, заяви Румен Радев.

 

 

 

 

По думите му тази цел изисква ясна визия, прозрачност и зачитане на военната експертиза, защото сложността на съвременно военно дело и технологии изисква не само интензивен дилаог между държавното и висшето военно ръководство, но и активна и принципна позиция на българския генералитет. Безмълвието днес може да струва скъпо на подчинените и на данъкоплатците утре“, посочи още държавният глава.

 

 

 

 

„На всички вече е ясно, че членството ни във военни съюзи няма смисъл, ако сами не развиваме своите въоръжени сили.

 
Армията най-сетне е поставена във фокуса на държавното управление и трябва да получи заслуженето. Армията не трябва да бъде замесвана в политически дребнотемия. Всички трябва да отдадем дължимото на българските войни, които достойно отстояват и изпълняват своите задължения.

 

„Чест и слава  за Българската армия. Да живее България“, заявърши словото си държавния глава.

 

 

Фрог нюз, Епицентър

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024