ОБЩЕСТВО

Драконовски мерки за сигурност заради папата, затварят и част от магистрала „Тракия“ навръх Гергьовден

Драконовски мерки за сигурност заради папата, затварят и част от магистрала „Тракия“ навръх Гергьовден

 

71128_660_370

 

 

 

Контролно-пропускателни пунктове, забрана за използване на дронове, спиране на движението и затваряне на паркинги в София и Раковски и дори затваряне на част от магистрала „Тракия“ са част от мерките, които предприемат полицията, Национална служба Охрана, Столичната община и Центъра за градска мобилност във връзка с посещението на Негово Светейшество папа Франциск на 5 и 6 май у нас. Мерките бяха обявени на специален брифинг в МВР.

 

 

 

 

„Гражданите ще бъдат пропускани през КПП-та без обемисти багажи, да не носят оръжия, включително хладно. Времето не работи за нас – дават лоша метеорологична обстановка. Разрешено е използването на чадъри, дъждобрани, бутилки от половин литър. Отделно на самите КПП ще има центрове на БЧК, където допълнително при необходимост ще бъде раздавана минерална вода“, каза заместник-директорът на ГД „Национална полиция“ ст. комисар Тодор Гребенаров и добави, че КПП-тата ще работят три часа преди началото на всяко събитие.

 

 

 

 

 

 

 

 

Той обяви още, че от началото на годината е бил създаден временен оперативен щаб, в който участват всички структури, ангажирани с охраната на папа Франциск.

 

 

 

 

„Самата организация по посещението е започнала в началото на 2019 г. Проведени са редица мероприятия, като са обсъдени с колегите от Италия редът, програмата, задачите и местата, където ще бъдат проведени тези срещи. Във връзка с по-добрата стиковка и взаимодействие преди около един месец направихме по покана на Ватикана с част от оперативния щаб посещението на място там“, допълни той.

 

 

 

Гребенаров добави още, че очаква папа Франциск да излезе от протокола и от мерките за сигурност, но са подготвени да реагират. Той подчерта, че чужди служби не са ангажирани с охраната му, освен личната охрана, с която папа Франциск ще пристигне.

 

 

 

 

 

„Създадена е добра организация за посещението на папа Франциск, тя е в пълна стиковка с всички служби. Това, върху което ми се иска да акцентирам, е да помоля медиите да не създаваме излишно напрежение, излишна мисъл в гражданите, че ще бъде трудно и тежко да присъстват на тези мероприятия“, обяви зам.-шефът на СДВР ст. Комисар Антон Златанов.

 

 

 

 

Заради посещението на папа Франциск ще има временна организация на движението и по автомагистрала „Тракия“.

„На 6 май преди обяд движението по автомагистрала „Тракия“ посока Бургас ще бъде отклонено по пътен възел „Запад“ – Пловдив на 119 км до пътен възел „Плодовитово“ на 165 км. Тази временна организация ще бъде създадена в следобедните часове по обратен ред“, обяви ст. комисар Атанас Илков – директор на ОДМВР-Пловдив. 

 

 

 

 

„По пътните артерии и кръстовища, които са към подходите за град Раковски, ще бъдат осигурени служители на „Пътна полиция“, които ще регулират движението“, заяви още той и обясни, че целта е да се улесни пътуването на хората.

 

 

 

 

По думите му достъпът на двете места в град Раковски, където ще се проведат събитията с папа Франциск, ще бъде осигурени от полицейски служители и ще има обособени контролно-пропускателни пунктове. Ст. комисар Илков допълни, че там ще има разположени екипи на спешна помощ и на БЧК. Той допълни, че на площада ще има монитори, които ще излъчват литургията в храма. По думите му ще бъде осигурен паркинг и за хората с увреждания.

 

Канал 3

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024