Русия

Москва на 9 май: За първи път светът ще види „Уран-6“ и „Уран-9″… СНИМКИ

Москва на 9 май: За първи път светът ще види „Уран-6“ и „Уран-9″… СНИМКИ

9май1557324962
Един милион ветерани и близки на загинали ще маршируват с „Безсмъртния полк“

 

Точно преди 74 години приключват последните боеве и се слага край на най-страшната и война в историята на Русия.

1418 дълги дни и нощи са продължили боевете с най-страшния за Русия враг – фашизма!

 

 

Загубите за Русия са огромни, а победата е „радост през сълзи“, както се пее в култовата песен „Денят на победата“. Почти всяко съветско семейство губи близък по време на войната.

 

 

 

И тази година руснаците смятат подобаващо да отбележат този светъл за тях ден. Всъщност, подготовката за парада на Победата тази година стартира преди няколко месеца и сега вече е пред своя край в очакване на този велик за Русия и цяла Европа ден. Освен в Москва, военни паради ще има в още 17 градове на територията на Руската Федерация.

 

 

 

 

Тази седмица „Червеният площад“ периодично се затваря за туристи, заради репетициите за ежегодния парад. Усилената подготовка проличава на всеки ъгъл на руската столица. Военната полиция е отцепила главните улици, заобикалящи „Червения площад“, тъй като по тях се провежда репетицията за парада. Преградени са всички изходи на метрото към „Червения площад“.

 

 

 

Освен че се репетира сериозно, една от основните цели за тези предварителни проигравания на празничния ден са проверката на мерките за сигурност. Милиони се очаква да посетят различните места за отдих, почивка и концертни сцени, построени специално за Деня на победата.

 

 

В момента Москва е украсена с над две хиляди празнични плаката, билбордове и мултимедийни стени с изображения, посветени на 9 май, с кадри от военната хроника и портрети на героите, паднали за свободата по време на Великата Отечествена Война.

 

 

На самия ден огромно видеопоздравление с площ от 350 кв.м. ще бъде излъчено на фасадата на телевизионната кула „Останкино“.

 

 

 

За чистото небе ще се погрижат 10 самолета, които в случай на необходимост ще „изпъдят“ облаците над Москва в празничния ден.

 

 

 

 

По Червения площад тази година ще маршируват 14 хиляди военни от различни военни подразделения. Зрителите ще видят над 180 вида наземна военна техника и 74 вида авиационна.

 

 

 
Руснаците твърдят, че парадът не е просто празник или гледка, а е възможност на живо да покажат на света невероятната мощ на руската армия.

Какво точно ще види светът на телевизионните екрани от Червения площад?

 

 
Официалната част на парада ще започне, както винаги, точно в 10:00 часа местно време. Военната техника ще тръгне по централните улици и ще влезе тържествено на „Червения площад“. Въпреки че маршрутът е определен предварително, в последния момент, заради сигурността, той може да бъде променен.

 

 
Въздушното шоу се планира да бъде на „Ленинградското шосе“, над улица „Тверская“ и „Червения площад“.Точно на 9 май е почти невъзможно да се попадне на „Червения площад“ не само за туристите, но и за местното население. Затова хората бяха приканвани да гледат репетициите на 26 април, на 3 и на 7 май – генералната, последна репетиция преди грандиозното събитие.

 

 

 
Гостите, които ще видим на трибуните са предимно държавните служители, политически и културни дейци, военни, ветерани от войната и журналисти, както и предварително определените гости от чужбина.

 

 
Какво ще бъде показано на парада на Победата?

 

 
Колоната от военна техника ще открие Т-34-85 – легендарната супер машина, считана за най-успешния танк на Втората световна война. След него танковата колона по Червения площад ще попълнят Т-14 „Армата“, Т-72 и Т-90, БМП Т-15, заедно с бойните машини създадени на базата на универсалната платформа „Курганец“. От леката бронирана техника зрителите ще видят БМП-3, БТР-82А, БТР-МДМ, както и най-новите военни машини, разработени върху основата на универсалната платформа „Бумеранг“.

 

 

 

„Уран 9“

 

 

 

Сухопътната артилерия ще бъде представена от САУ „Коалиция-СВ“ и „Мста С“, и от мощните средствата за противовъздушна отбрана – комплексите „Панцирь-С“, „Бук-М2“, С-400. Зрителите ще имат възможността да видят и оперативно-тактическите комплекси „Искандер-М“ и най-новият стратегически ракетен комплекс „Ярс“. Тази година на парада за пръв път ще дебютират пред публика руските военни разработки „Уран-6“ и „Уран-9“.

 

 

 

Първият е предназначен за разминиране, а вторият представлява боен ударен комплекс, снабден с противотанкови ракети и 30-мм автоматична пушка. По време на боеви действия „Уран-9“ е способен да поддържа пехотата или антитерористичните подразделения на армията.

 

 

„Уран 6“

 

 

 

Какво ще се види в небето над Москва?

 

Години наред наземният парад по „Червения площад“ се съпровожда с уникално въздушно шоу, в което военните пилоти демонстрират своя майсторлък, професионализъм и дори артистизъм.

 

 

 

 

Тази година в небето над руската столица „ще танцуват“ 74 самолета и хеликоптера – точно толкова, колкото са годините на Великата Победа. Зрителите ще имат възможността да се насладят на невероятните възможности на въздушните машини и техните пилоти от супер пилотните групи на „Руските витязи“ и „Стрижи“, които ще летят на височина от 150 до 400 м.

 

 

 

По предварителна информация първоначално над площада ще прелетят четири групи хеликоптери.

 

 

 

Най-грамадният в света транспортен вертолет Ми-26 ще дефилира пръв, следван от Ми-8; Ми-28Н; Ка-52 и Ми-24, последвани от изтребителите МиГ-29СМТ, МиГ-29, Су-35С, Су-30СМ и МиГ-31 и бомбардировачите Су-24М и Су-34, заедно с щурмовия „бияч“ – Су-25. Стратегическата авиация ще бъде представена от ракетоносача Ту-160 и бомбардировача за далечни разстояния Ту-22М3. Ще бъде демонстрирана и имитация на зареждане с гориво във въздуха от Ил-78 и стратегическия ракетоносач Ту-95МС.

 

 

 

 

Освен парада на 9 май в Москва ще се проведе и традиционното шествие на „Безсмъртния полк“. По централните улици на града по определен маршрут ще минат колони от стотици хиляди хора с портретите на техните близки, загинали по време на Втората световна Война. Тази година, съдейки по предварителните заявки, се очаква броят на хората да надвиши един милион. За удобството на гражданите улиците вече са снабдени с химически тоалетни и буквално на всеки ъгъл ще има коли на „Бърза помощ“ в случай на непредвидени здравословни проблеми на шестващите. Безплатно ще се раздават вода, знаменца, балони, и оранжево-черните раирани ленти, наречени „Георгиевски“, символизиращи победата. По целия маршрут на „Бессмъртния полк“ ще звучат песните от Великата Отечествена Война.

 

 

 

 

 

В метрото вече отсега звучи „Катюша“! Музикантите на живо ще вървят в колоните и ще свирят военните песни, които всички гарантирано ще пеят хором. Настроението както винаги ще е приповдигнато и патосно, тъй като освен всичко това по цяла Москва са построени концертни сцени, празнични щандове и площадки за събитието. Големи концерти, на които ще пеят напълно безплатно руски естрадни звезди са планирани на сцените в парка на ВДНХ и пред култовия храм на „Христос Спасител“.

 

 
Всъщност, празникът ще се усети дори във всеки квартал на столицата, тъй като за това се е погрижила местната управа на града. В следобедните часове московчани и гостите на столицата ще се насладят на уникален пробег на ретро и военни автомобили.

 

 
Празнични фойерверки ще се пръснат в небето над руската столица вечерта. Над 80 хиляди залпа се очаква да бъде зарята тази година.

 

 

 

 

 

 

Но какво е празник без маса и почерпка! Руснаците са майстори в това отношение. И, разбира се, че в този знаменателен ден всяко едно семейство ще се събере вечерта с приятели или в тесен семеен кръг на маса, за да си спомнят за загиналите близки и да вдигнат чаши за Великата Победа.

 

Източник: агенция КРОСС

 

Русия

More in Русия

ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024