Политика

Мъка! Много доверен човек на Борисов „гори“ за Брюксел, а ВМРО вкарва втори депутат

Мъка! Много доверен човек на Борисов „гори“ за Брюксел, а ВМРО вкарва втори депутат

payimage2-9-1280x728

 

 

 

Листата на ГЕРБ остава без промяна за евровота остава без промяна, показва бърза справка в протоколите на РИК. Нито един от кандидатите не е събрал необходимите преференции, за да размести листата. Данните, разбира се, не са окончателни.

 

 

 

Най-много персонален вот има за водача Мария Габриел. Тя събира над 78 000. Седмата в листата Лиляна Павлова събира над 25 хиляди преференциални гласа. Това обаче не й стига, за да мине по-напред, тъй като преференциалният праг при резултата на ГЕРБ е около 29 000.

 

 

 

По последните данни на социолозите ГЕРБ ще вкарат 6 евродепутати и тези 4000 гласа разлика вероятно ще струват на Павлова мястото в Брюксел. Така шестият в листата – Александър Йорданов от СДС, запазва позиции, макар че е извоювал малко над 12 000 преференции.

 

 

 

Така поне по предварителните данни преференциите не предизвикват разместване в листата на ГЕРБ. С мандати могат да се поздравят Мария Габриел, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов и Александър Йорданов.

 

 

 

Седмият мандат на ГЕРБ прескочи в последния момент при ВМРО и вместо Павлова за Брюксел ще замине актьорът Андрей Слабаков, избран при това с преференции, а не като втори в листата на Патриотите.

 

a13565fd57634410a4fc77236331bb12

 

Ако ВМРО спечели втори мандат за Европейския парламент, евродепутат ще стане режисьорът Андрей Слабаков.

Това обяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ и лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов. Ще има пренареждане в листата заради преференциите, обясни той защо поставеният на четвърто място Слабаков ще стане втори.

Според Каракачанов преференциалната кампания в партията е била стимулирана.

 

 

 

Като цяло за кампанията за евровота вицепремиерът каза, че тя е била „мръсна и компроматна“, това отвратило избирателите и довело до ниска активност.

 

 

 

Според информация на Нова телевизия, Слабаков обаче със сигурност е получил достатъчно преференции, за да измести втория в листата Юлиан Ангелов.

 

 

 

Каракачанов каза, че няма да прекрати участието на партията си в коалицията Обединени патриоти еднолично, като ще обсъди с Волен Сидеров и Валери Симеонов бъдещето на съдружието им.

 

 

 

Ангел Джамбазки, който е водач на листата на ВМРО, коментира, че ВОЛЯ, „Атака”, „Възраждане” и „Презареди България” през цялото време са водели кампания срещу тях:

 

 

„Тези хора не работеха за своя положителна кампания, те искаха да свалят нас, да нямаме ние представителство”, коментира той.

 

7дни България, Епицентър

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024