ОБЩЕСТВО

Папата с нелепости пред „Република“: Македонският народ докарал християнството на Запад. Българите се борели за идентичността си

Папата с нелепости пред „Република“: Македонският народ докарал християнството на Запад. Българите се борели за идентичността си

big_pap4

 

 

След като ни посети, Папата даде обидно по нелепости интервю в престижния ляв италиански вестник Република, пише 19min.bg:

– Какво е впечатлението Ви от България и Македония, какво ще си спомните, когато се върнете в къщи?

– Това са две съвсем различни нации. България има вековни традиции, Македония също има традиция, но не като страна, а като народ, който е успял отлично да се изгради като нация с голяма борба. За нас, християните, Македония е символ на влизането на християнството в Запада – влязло е в Запада посредством македонеца, появил се насън на свети Павел.

 

 

“Ела с нас”. Той отивал към Азия. Този повик е бил мистерия. Македонският народ е горд с това и не пропуска случай да каже, че християнството е навлязло заради повика на македонеца, отправен към свети Павел.

 

 

България е трябвало много да се бори за идентичността си като нация. През 1823 г. са загинали 200 000 руски войници! Помислете си какво значи 200 000 души, много борби, много кръв, много мистика, за да се стигне до консолидирането на идентичността.

 

 

Македония е имала идентичност и сега я е консолидирала като народ. И с малки, и с големи проблеми, като въпроса за името. Процентът на източноправославните е висок и в двете страни, след това са мюсюлманите, после католиците. Видях, че отношенията между различните религии са добри.

 

 

 

В България станахме свидетели на обща молитва за мир, това беше нещо нормално за българите, защото имат добри отношения. Всеки има право да изрази собствената си религия и да бъде уважаван! Порази ме една фраза на македонския президент: „Тук не съществува толерантност, а респект“. Уважават се в един свят, в който респектът липсва много“.

 

19 минути, Петел

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171172315952409

Посланикът на САЩ за разглобката на властта: Разочаровани сме, но не е наша работа да се месим в тези дискусии

март 29, 2024
свещ

Тъжна вест: Отиде си голям български поет! СНИМКА

март 29, 2024
tova-li-e-balgariia-prebiha-817

Пребиха афганистанец, който от 20 г. живее в София и жена му – българка, посред бял ден пред блока им

март 29, 2024
big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024