ОБЩЕСТВО

Патриарх Неофит непреклонен към папата: По отношение на вярата компромиси не може да има!

Патриарх Неофит непреклонен към папата: По отношение на вярата компромиси не може да има!

 

thumbwm

 

 

 

Ние, Българската православна църква, сме убедени, че по отношение на вярата компромиси не може да има, каза Н. Св. Неофит, обръщайки се към папа Франциск.

 

 

 

 

Добре дошли в земите, носителки на наследството на светите равноапостолни Кирил и Методий, на свети княз Борис-Михаил Покръстител, на свети Климент Охридски и на много други Божии светци и угодници, благодарение на чието просветителско дело през IX и X век християнството се разпространи в Европа и отвъд нейните предели“.
С тези думи патриарх Неофит посрещна в неделя папа Франциск в Синодалната палата. Словото му е публикувано на сайта на Светия синод.

 

 

 

 

 

 

Известно е, че Рим винаги е имал отношение към България, като от 11 века насам периодично полага усилия за установяване на близки контакти със синклита на българската държава. Това намери израз и в първото посещение на Римски папа в България през 2002 година, когато Вашият предшественик папа Йоан-Павел II беше наш гост.

 

 

 

 

 

Само след 17 години Вие сте вторият папа, който идва в България, което няма как да си обясним освен като наистина специално отношение. Вашето желание да ни посетите в Светия Синод възприемаме като израз на уважение към Българската Православна Църква. Уверяваме Ви, че уважението е взаимно“, каза патриархът.

 

 

 

 

Той посочи, че Светият синод се старае да следи делото на папа Франциск и „се радваме, когато чуваме Ваши силни думи в защита на християнските корени на Европа и предупреждения за опасностите, ескалиращи до откровено богоборчество и физическо преследване на християни в собствените им страни. По тези въпроси мненията ни съвпадат“, посочи Негово Светейшество.

Той обаче уточни, че глава и кормчия на кораба на Едната, Света, Вселенска и Апостолска църква е сам Господ Иисус Христос.

 

 

 

 

 

„И в днешните бурни времена наш безусловен дълг е да пазим Неговия кораб от каквито и да е пробойни, за да се спасят повече човешки души. Стараем се да опазваме Църквата, която е „без петно, или порок, или нещо подобно” (Еф. 5:27) и полагаме всички усилия да не допускаме компромиси с вярата. Радваме се всеки път, когато научаваме, че и други духовни водачи споделят сходни на нашите убеждения“, каза патриархът.

 

 

 

 

Според католическия канон, глава на римокатолическата църква е папата, но в православието патриархът е архиерей.

 

 

 

Н.Св. Неофит посочи, че при посещението си в Светия Синод през 2002 година предишният папа Йоан-Павел II е „изразил съжалението си от продължаващата липса на пълноценно общение между нас, като констатира, че „Господ Иисус Христос основа една единствена църква, а ние днес се представяме на света разделени, като че самият Христос е разделен”.

 

 

 

 

 

Нека кажем, че тук, в престолнината на българската държава София, носеща името на Премъдростта Божия, ние винаги сме се молили за единството на света в Христа, защото единни християните ще са по-силни“, посочи още българският патриарх.

И припомни историята:
„Неведоми са, наистина, пътищата Господни!

 

 

 

 

Само на Божия промисъл може да се отдаде фактът, че тези тук земи са станали свидетели на някои от най-големите върхове в единението на християнския свят, но също така и на печални спорове и разколи.
Така например, през 343-та година тук се е провел Сердикийският поместен събор, който ние почитаме наравно със Седемте Вселенски и останалите поместни събори, които Православната църква приема за канонични.

 

 

 

 

На този събор, в присъствието на 300 епископи от западните и на 79 епископи от източните епархии на Едната, Света, Вселенска и Апостолска Църква, под председателството на Кордовския епископ Осий е препотвърден тържествено Никейският Символ на вярата, потвърдена е издадената от папа Юлий I оправдателна присъда над свети Атанасий Велики, осъдена е отново лъжливата арианска ерес и са приети важни правила за устройството и добрия ред в Църквата.

 

 

 

 

Сердикийският събор е тържество на Вселенската Църква и наследство, което трябва да ни насърчава и вдъхновява.

 

 

 

От друга страна, архивите пазят писма, написани от Вашия предшественик папа Николай I и от Константинополския патриарх свети Фотий до нашия свети княз Борис-Михаил Покръстител, както и редица други писма, послания и протоколи от поместни събори, всички те свидетелстващи за определени обстоятелства около покръстването и приемането на българския народ в лоното на християнската вяра. Обстоятелства, довели до спорове, обременяващи и до ден днешен отношенията в християнския свят. Струва ни се, че макар и добре документирана, тази част от историята на Църквата не е достатъчно безпристрастно анализирана и не са направени нужните изводи.

 

 

 

 

А е възможно да се окаже, че в онзи миг, в който историята на Вселенската Църква се е преплела с историята на българската държава, се крият някои от отговорите на въпросите, които ни занимават и днес“, каза още патриарх Неофит.

 

 

 

 

Той припомни, че животът на Църквата се направлява от „нашия Господ Иисус Христос. Ако Бог е допуснал нещо да се случи, то Той знае защо го е допуснал и очаква и ние да разберем защо.

 

 

 

 

Ние, Българската православна църква, сме твърдо убедени, че по отношение на вярата компромиси не може и не бива да има“, каза още архиереят на БПЦ.

 

 

 

 

 
Срещата завърши с благопожелания и вдъхновение от Пасхалната радост.
След приема в Св. Синод папа Франциск посети Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ и се поклони пред Северния олтар на Храм-паметника, носещ името на светите братя Кирил и Методий.

 

 

Епицентър

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024