ОБЩЕСТВО

Патриарх Неофит прие папата като държавен глава, а не като равен духовен водач

Патриарх Неофит прие папата като държавен глава, а не като равен духовен водач

papa_patriarh
Много премерени и точни послания отправиха един към друг папа Франциск и патриарх Неофит. Те се срещнаха в Синодалната палата. Неофит говори за приемствеността през вековете между двете общности. За злощастното разделение, как могат да се преодолеят разликите. Папа Франциск говори за приемствеността и за мира. Най-важното послание беше мир.

Различията не ни позволяват да се молим заедно, обясни представител на БПЦ.  „Всички приветствия за мир се чуват. Св. Синод и негово светейшество приехме папа Франциск като държавен глава, а не като равен духовен водач.

 

 

 

 

Напрежение няма“ допълниха от църквата.  Папата е подарил на  патриарх Неофит ръкописен препис на древно евангелие.  Срещата им трая около 15 минути, след което Светият духовен водач влезе в храм-паметника „Александър Невски“.

 

 

 

Площадът пред „Александър Невски“ се изпълни с множество хора . Оказа се, че те  нямат пряк достъп до папата и това буди напрежение сред тях. Те започнаха да скандират. Тихата молитва на папата приключи  в храма за 10-на минути. Папа Франциск се здрависа  с част от  хората, като им  дава своята благословия.

 

 

 

В словото си пред хората, папата каза:

 

 

Христос живее. Той носи нашата надежда и жизненост.  Всичко, което докосва става ново и се изпълва с живот. Той живее и иска и ти да си жив. Той е в теб. Той е с теб и никога не те изоставя. Той върви с теб, редом до теб. Колкото и да се отдалечиш, до теб е Възкръсналият, който те очаква  и те зове да започнеш отначало. Винаги ни подава ръка, за да започнеш отново. Тъгата ни кара да остаряваме. Той ще бъде при теб, за да ти даде сили и надежда. Той върви редом с теб и иска да си жив. Нека тази земя бъде земя на срещи, да продължите да се признавате и уважавате взаимно.

 

 

След молитвата си „Царица небесна“, Светият отец поздрави представителите на всички вероизповедания у нас.

 

 

 

Любопитното е, че пред визитата, „Фигаро“ отбелязва:Българската православна църква, която е един от най-големите опоненти на католицизма, се съгласи да „се срещне“ с папата, но отказва всякаква обща молитва. Това е нещо невиждано. Посещението на Франциск в един от най-ортодоксалните бастиони на православието може да се окаже провал, освен ако харизмата му не направи чудо. Папата е отлично информиран за капаните на това минно поле и ще използва метода си на протегната ръка, разчитайки на личния контакт.

 

 

papa_nevski

Папа Франциск се помоли пред престола на св. св. Кирил и Методий в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Светият отец прекара известно време в мълчалива молитва пред олтара посветен на светите братя Кирил и Методий, докато папската свита остана права зад него. По време на посещението си в катедралата Папа Франциск написа послание в книгата за пожелания на храма. При излизането му от храма Папа Франциск бе посрещнат с аплодисменти от събралите се да го видят вярващи. Той поздрави присъстващите, като някои от тях успяха да се снимат със Светия отец за спомен.

 

 

Фрог нюз

 

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

e961bfe94512459ab7a699114384cfec

Кораб достави във Варна първото американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, експериментите с централата започват скоро

април 19, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024