Политика

Поражанов скри дали синът му се занимава с европроекти на други министерства

Поражанов скри дали синът му се занимава с европроекти на други министерства

__2
Земеделският министър Румен Порожанов каза, че синът му няма консултантска фирма за земеделие и земеделски европроекти, но не разкри, дали участва в европроекти на други министерства. Министърът не знаел това, можело и да има, било работа на сина му и частен въпрос.

Той заяви пред bTV, че синът му е работил в одиторското дружество „Делойт“, но не е одитирал ДФЗ.

 

 

 

 

 

„По време на проверките на къщите за гости получих информация, че телефонът на госпожа Мизова е на сайта на къщите в Юндола. Тя работи повече от 20 години в ДФЗ, нейната хипотеза е, че е искала да помогне. Няма логика в обяснението за телефона, че случайно е попаднал, не може да няма връзка“,  обясни Порожанов.

 

 

 

 

 

„Ако разсъждаваме логично, след стартирането на проверките, дори и да е забравила, че телефонът и е там, както тя твърди, най-малкото заради проверките би трябвало да се сети да го махне“, каза той.

 

 

 

 

 

По повод къщата за гости, за която се предполага, че е на семейството на Мизова, министърът заяви, че е разпоредена проверка за конфликт на интереси. По думите му, и двете къщи в Юндола функционират като къщи за гости.

 

 

 

 

 

Порожанов се оправда, че и в двата периода, през които са приемани проекти за къщи за гости, той не е бил директор на Държавен фонд „Земеделие“.

 

„Къщите за гости като проверки са най-рискови, проблемът е в предназначението.

 

 

 

 

 

Някои проекти са спрени заради кофликт на интереси. Над 538 сигнала сме изпратили до прокуратурата. Имахме случай, когато 6 къщи край морето, по различни проекти, бяха неразплатени и дадени на прокурор“, разказа той.

 

 

 

 

 

Порожанов съобщи, че до момента за 62 къщи за гости са наложени глоби, а за 32 трябва да бъдат върнати изцяло парите.

 

 

 

 

Той коментира и скандалната къща за гости на вече бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев, която не е негова по документи, но и не се използва по предназначение: „Договаряне за къщата Александър Манолев е било една година преди започване на моя мандат. Аз лично не мога да проверя дали къщата му я има в списъка на регистрираните къщи. Трудно ми е да преценя за конфликт на интереси, но не използването на къщата по предназначение е проблем.

 

 

 

 

Г-н. Манолев не е бенефициент, а има друго лице. Прокуратура излезе с информация , че тя е поставено лице. Аз разбрах, че той има къща там от публикациите. Хората от Сандански явно са знае ли за този проблем, но не са сигнализирали. Ние не е имало как да знаем, че има такава къща, защо той не е бенефициент. „, обясни министър Порожанов

 

 

 

Румен Порожанов заяви, че трябва да платим 11 милиона евро финансови корекции, заради недобросъвестно поведение на бенефициентите по европейските програми.

 

Фрог нюз

 

https://frognews.bg/novini/porajanov-skri-dali-sinat-zanimava-evroproekti-drugi-ministerstva.html

 

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024