Uncategorized

Приказни имена черпят днес, почитаме най-тъжния пророк

Приказни имена черпят днес, почитаме най-тъжния пророк

 

 

1556682367-1

 

 

На 1 май християнската църква чества юдейския пророк св. Йеремия, страстен изобличител на пороците на сънародниците си и прорицател. Той предсказва, че Йерусалим ще бъде завладян от Навуходоносор, а народът му ще бъде разпилян по света, за да изстрада в робство своите грехове. Негово е и предсказанието, че Бог ще изпрати своя син и наследник на Земята.

 

 

 

 

 

Българският народ нарича този празник Ермия, Ирмия, Ирминден, Ирима, Зъмски ден. Обредите са насочени основно към предпазването от змии. В народните представи змиите излизат от своите леговища на Свети четиридесет мъченици или на Благовещение, а на Йеремия изпълзява и техният цар или царица.

 

 

 

 

 

За Пророк Йеремия казват, че е най-тъжният пророк. Бил избран да съобщава на народа си за страшни и тежки бъдещи събития. Хората се плашели от него, никой не искал да слуша ужася му пророчества. Хвърляли го в блатисти ями, затваряли го в тъмници….и в крайна сметка го убили с камъни.

 

 

 

 

 

Самият Йеремия е отправял горещи молби към Господ да се смили над народа му, и мъката си по юдейския народ в книгата „Плач Йеремиев”. Участвал е в обсадата на Йерусалим през 587 година преди Христа предсказана от Пророк Йеремия. Негово е и най-светлото пророчество, че Бог ще изпрати на земята своя син и наследник.

 

 

 

 

Някога обаче се вярвало, че на първи май излизал царят на змиите. Йеремия, Ерминден, Ирма, Ерминьото се знаел като повелител на змиите. Всички го отбелязвали, за да не бъдат ухапани от змии.

 

 

 

 

Бъдещите майки особено много са почитали този ден, за да с предпазят от ирминясване. Така наричали неведомите болести причинени от зли очи и сили. Палели се огньове, дрънчели са тенекии, изричали са заклинания: „Бягайте змии и гущери, че Йеремия, ще ви връзва с въжета, ще ви стяга с ремъци!”

 

 

 

 

Правели жените венчета и ги слагали по портите да пази злото. Момите и момците се надпреварвали кой ще събере див чесън, заради магическата сила. Подницата е глинен съд печене на хляб. На този ден с извършва обредно приготвяне такива съдове. Жените се пременявали с нови дрехи, на се със специална трева-лепка пръсти копаели глинеста почва Смесвали я с кълчища, козина плява. Месели всичко това с кал и пеели песни. Всеки трябвало поне малко да се изцапа с тази смес, за да не го хапе змия през годината.

 

 

 

 

Най-старата жена изработвала нечетен брой подници. Вярвало се, че тези съдове прихващали магическа сила. Утринната росица се събирала и се пиела за здраве. По някои краища на България събирали вече цъфнали билки и цветя, слагали ги във вода. С тази вода си миели косите, за д предпазят от главоболие през годината. На други места по страната ни ритуално крадели слама от съседни дворове. Откраднатата слама се разпръсвала тайно по дома, за да изгони бълхите.

 

 

 

 

На този ден се правели и прогнози за времето на януари, февруа и април от следващата година. Ако на Йеремия вали дъжд, тези месеци ще са снежни, а ако е мъгливо през летните месеци се очаквали градушки.

На този ден имен ден празнуват: Майя, Мая, Тамара, Еpмeнa, Еpмeлинa, Еpмeнкo

 

 

 

Какво значи името Тамара

Тамара е древноеврейско име, което означава палма.

Тамара е неспокоен човек, който избягва еднообразието.

 

 

 

 

Жените с това име са предпазливи и не се откриват лесно пред непознати.

Тамара е ревнива и избухлива, но лесно може да бъде успокоена.

Жените с това име обичат реда и чистотата.

 

Блиц

Uncategorized

More in Uncategorized

big_0000

До часове от запад времето се обръща в България

март 4, 2024
f4895b3e7be542b394cc26992dfdebab

Meteo Balkans: Февруарската пролет свършва, кошмарно време удря България съвсем скоро

февруари 6, 2024
испания

Времето в Европа се побърка: 30 градуса пържат любима страна на българите

декември 13, 2023
630183

Синоптици: Зимата се връща със страшна сила до часове, сняг ще трупа на тези места

декември 5, 2023
big_big_399129060_680158620887522_5224083235634432582_nf3f

Ще има ли сняг по Коледа и Нова година? Първа прогноза за декември на „Метео Балканс“

ноември 28, 2023
medium_125c

Синоптикът Петър Янков: Идват снежни виелици, човек трудно ще може да се изправи!

ноември 24, 2023