Политика

Русенец отиде да гласува – оказа се, че вече го бил направил (ВИДЕО)

Русенец отиде да гласува – оказа се, че вече го бил направил (ВИДЕО)

 

maxresdefault

 

 

Русенецът Цветомир Цветанов изпадна в абсурдна ситуация заради грешка на секционна комисия. Когато отива да гласува, установява с изумление, че вече е дал своя вот– до неговото име са попълнени ЕГН, номер на лична карта и подпис. Данните обаче са съвсем различни и принадлежат на мъж със същото първо име, който се води в списъка на съседната секция.

Казусът предизвика истински хаос сред членовете на двете секционни комисии. Близо час продължиха споровете как да се излезе от ситуацията, за да може потърпевшият да упражни правото си на глас, а в същото време да се зачете и вотът на съименника му – също Цветомир, но с други презиме и фамилия.

 

 

 

 

От секционната комисия, където е станала грешката, признаха, че има недоглеждане и не са сверили пълните три имена. Бе предложен вариантът потърпевшият да гласува в чуждата секция, за да съвпадне броят на бюлетините, като данните му се впишат на мястото на другия човек. След това бе решено грешните данни да се заличат, което бе направено веднага, и да се попълнят верните. А гласуването все пак да стане в съседната секция – отново за да излязат бюлетините съобразно гласоподавателите. Другият човек пък ще бъде издирен по адреса на личната му карта, за да бъде извикан на място и отново да се подпише, само че този път на списъка в своята си секция.

 

 

 

 

Оказа се обаче, че секционната комисия в съседната секция не е съгласна с този вариант. Оттам категорично отказаха да правят въртележка с данни и бюлетини и настояваха потърпевшият Цветомир Цветанов да си пусне гласа там, където му е мястото. В крайна сметка секцията, където е станала грешката, се ангажира да допише под чертата на списъка излишния си избирател, като междувременно го извика за нов подпис.

 

 

 

 

 

След близо час разхождане между двете секции се стигна и до успешното упражняване на вота от страна на русенеца, който бе избрал да го направи машинно. Последва и групово извинение от страна на цялата комисия, а самият Цветомир казва, че цялата тази ситуация е повече от абсурдна.

 

 

 

„Накрая гласувах, вече не знам как ще се оправят с другия глас, който е пуснат на мое място. Аз съм спокоен човек и не съм се изнервил кой знае колко, но ми загубиха времето. Вместо да го отделя за дъщеря ми, която се е върнала от София, тук си загубих един час време да пусна моя глас заради грешка и недоглеждане на някой от комисията. Даже не съм сигурен, че моят глас ще бъде отчетен след това ,тъй като мисля, че не може да се зачеркват и задраскват имена от списъците“, каза Цветанов.

 

 

 

От РИК заявиха за Русе Медиа, че ще направят проверка по случая.

 

 

 

 

 

 

Русе медия

Политика

More in Политика

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024