Катастрофи

Русия в траур, жертвите на самолета – факла скочиха до 41!

Русия в траур, жертвите на самолета – факла скочиха до 41!

 

rusiia-traur-zhertvite-samoleta-fakla-486

 

 

 

Жертвите на пламналия при аварийно кацане на московското летище Шеерметиево пътнически самолет  „Сухой Суперджет 100“ вече са 41,  предадоха ТАСС и РИА Новости. Драмата се разигра около 18,40 часа в неделя и първоначално се твърдеше за само един загинал, но истинският размер на трагедията стана ясен много по-късно.

 

 

 

На борда на самолета на „Аерофлот“, летял по линията Москва-Мурманск е имало общо 78 души, включително членовете на екипажа. Оцелели са само 37, като трима от настанените в болница шестима са в много тежко състояние. Смъртоносен за пасажерите се е оказал задушливият дим от горящия самолет.

 

 

 

Сред загиналите има най-малко две деца, както и един човек от екипажа. Повечето пасажери са жители на Мурманск, където беше обявен тридневен траур. Губернаторът на областта Андрей Чибис обяви, че семействата на загиналите ще получат по милион рубли, а ранените по 500 000 от местните власти.

Кадрите с избухващия в пламъци самолет и ужасените пътници, които се хвърлят през аварийните изходи предизвикаха шок и ужас в социалните мрежи.

 

 

 

 

Вече е ясно, че малко след излитането електрониката на машината е отказала и пилотът спешно  е поискал обратно приземяване, което обаче е било затруднено от лошите метеорологични условия. Основната версия за аварията във въздуха е удар на мълния, каквито показания са дали член на екипажа и пътници.

 

 

 

При естремното приземяване шасито се е ударило в пистата и е предизвикало пожар. Пламнал е двигателят, а след това и резервоарите, които са били напълнени преди излитане.

 

 

 

Службата за радарно проследяване показа, че самолетът е направил два кръга над Москва преди да кацне аварийно след само 28 минути във въздуха.

Започнало е разследване на инцидента, а от компанията са задействали кризисен щаб.

 
Говорителката на Руския следствен комитет Светлана Петренко заяви, че ясни резултати за причините и обстоятелствата около инцидента ще бъдат представени след цялостно разследване, базирано на данни.
Президентът Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев изказаха своите съболезнования и наредиха пълно разследване на злополуката.

 

 

 

 

Руските информационни агенции съобщиха, че самолетът е произведен през 2017 г. и е бил обслужен през април т.г.
„Сухой Суперджет 100“ е първият нов пътнически самолет, разработен след разпадането на Съветския съюз. Той се използва за кратки разстояния и бе одобрен за полети през 2011 г. Държавната авиокомпания „Аерофлот“ обяви покупката на 100 самолета от този тип в края на 2018 г.

 

 

 

Самолет „Сухой Суперджет“ се разби в Индонезия през 2012 г., при което загинаха всичките 45 души на борда. Като причина за инцидента тогава бе посочена човешка грешка.
Руски официални представители заявиха, че засега е рано да се говори за спиране от полети на този вид самолети.

 

 

Американски гражданин е бил на борда на запалилия се при аварийно кацане в неделя самолет на московското летище „Шереметиево“, предаде ТАСС.

 

 

 

Трафик нюз

Катастрофи

More in Катастрофи

171000372017483

5-годишно дете е с опасност за живота след тежката катастрофа край Бургас, в която загина майка му

март 9, 2024
катастрофа

Мъж е с опасност за живота, след като пиян и дрогиран шофьор блъсна колата му в София / СНИМКИ

февруари 4, 2024
avtobus-blasna-zhena-trotoar-i-124

Тежка катастрофа с автобус 94 в София – блъсна жена на тротоар и дипломатическа кола / СНИМКИ

януари 16, 2024
владая

Тежка катастрофа между три коли край Владая, полицаите вадят заклещена жена

януари 14, 2024
170395177682495

Трагедия: Жена загина в Сунгурларско след удар в дърво, двете й внучета са тежко пострадали

декември 30, 2023
170360941615598

Черна Коледа: Стана ясно кое е загиналото момче в тежката катастрофа край Враца, единствено дете в семейството

декември 26, 2023