Политика

САЩ май ще искат България да тегли заем за Ф-16, за да получат сумата накуп

САЩ май ще искат България да тегли заем за Ф-16, за да получат сумата накуп

 

ф-1683743

 

 

Българска делегация от няколко институции ще преговаря в САЩ за новите изтребители с американското правителство. Тя е съставена от представители на Министерството на отбраната и на Военновъздушните сили, както и на министерствата на финансите и на икономиката.

 

 
„Става дума за търговска сделка и пресечната точка с нашите възможности ще е при цена от около 2,5 млрд. лева“. Това заяви пред БНР о.р.полк. Любен Лозанов, който дълги години отговаря за безопасността на полетите в Щаба на Военновъздушните сили.

 

 
Той обясни, че при такива военни програми правителството на САЩ работи с директно плащане наведнъж и предположи, че вероятно Щатите ще предложат на българската страна да вземе банков заем, за да плати цялата сума, а след това да плаща съответните вноски на банката.

 

 

 

За точно обратното се обяви преди дни военният министър Каракачанов, според който страната ни ще настоява за плащане на по-малки равни вноски разсрочени във времето. 

 

 

 

Според полк. Лозанов преговорите са „обречени на успех, въпреки че е възможно да се удължат леко“. Той изрази очакване за компромиси най-вече от страна на България.

 

 

 

 

Припомняме, тази сутрин за САЩ замина българска делегация, която да преговаря за цената и сроковете за доставка на изтребители Ф-16. В делегацията ни са представители от няколко институции – Министерството на отбраната и на Военновъздушните сили, както и на министерствата на финансите и на икономиката. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обясни, че ще се преговаря в рамките на фиксираната от парламента цена, без да намалява способностите на самолетите.

 
Първоначално България беше готова да даде 1,8 милиарда лева, но парламентът прие възможност за повече пари. Първоначалните очаквания на министъра на отбраната са подписването на договора да е през юни или юли, а от САЩ изразиха готовност две години след това да ни доставят 8 самолета.

 

 

 

По думите на полковник от резерва Лозанов „Става дума за търговска сделка и пресечната точка с нашите възможности ще е при цена от около 2,5 млрд. лева“.

 

 

 

„Според мен вече текат предварителни разговори през посолството на САЩ в България. По всяка вероятност ще купим самолети Ф-16, които леко ще бъдат осакатени от гледна точка на въоръжение и възможности и може би на по-висока цена“, коментира о.р.полк. Лозанов. „В нашата армия има няколко вертолета, които почти не летят, и три транспортни самолета. Друго въоръжение не е внесено.

 
Бойна техника и бойни платформи нямаме. Радарите едва смогват да дадат картина на въздушната обстановка. Този дълъг период на пренебрегване на армията като елемент на националната ни сигурност и разчитане на атлантическата солидарност и това, че като сме в НАТО, ще важи Член 5, доведе до този тъжен резултат“, заяви полк. Лозанов.

 

 
Американската фирма изрази преди месец готовност да предаде и 8-те самолета две години след подписването на договор. Първоначалните очаквания на министъра на отбраната са подписването да е през юни или юли.

 

Епицентър

Политика

More in Политика

atanas-atanasov

Ген. Наско брани уволнения Коцев: 100% съм сигурен, че не е участвал в престъпни схеми

април 11, 2024
йовчев

Цветлин Йовчев: Живко Коцев, вместо да разследва корупция, се търкаля по сауни

април 11, 2024
eto-koi-shte-poeme-vremenno-posta-829

Радев освободи Живко Коцев като главен секретар на МВР, ето кой поема временно поста

април 10, 2024
1010x570

Българите от Херсон с видеопослание: Украйна използва български оръжия срещу нас. Спрете доставките за режима в Киев

април 9, 2024
кироооо

Кирил Петков: Не може с някакви снимки на пачки да се замазва нещо по-страшно, връщаме се в мутренските времена

април 9, 2024
afera

Изтекоха скандални снимки на Коцев и Рашков с контрабандните пачки и „куче касичка“

април 8, 2024