ОБЩЕСТВО

Св. синод категоричен: Папата в „Св. Александър Невски“ може само като посетител, но обща служба – не

Св. синод категоричен: Папата в „Св. Александър Невски“ може само като посетител, но обща служба – не

 

патриарх неофит синод1

 

 

Св. синод е против общо богослужение с папа Франциск в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

 

„Каквато и да е форма на отслужване на общо богослужебно или молитвено последование, както и поставянето на богослужебни одежди, за нас е неприемливо, тъй като Светите Канони не допускат това.“

 

 

Това се казва в позиция на БПЦ, взета на заседанието във вторник на Синода.

Посещението на папа Франциск в България е предвидено за 5-7 май.

 

 

 

 

Главата на Римокатолическата църква все пак може да влезе в храма „Св. Александър Невски“, но като посетител, а българският патриарх Неофит и представители на Синода са готови да го приемат в Синодалната палата.

 

 

 

 

Клирици на БПЦ обаче „не се благославят да участват във всички останали събития от програмата на посещението на папа Франциск у нас“. И въобще участие на представители на православната ни църква при визитата на Франциск, според позицията на Синода, е невъзможно.

 

 

 

Отказ получава и предложението на апостолическия нунций Анселмо Гуидо Пекорари, извънреден и пълномощен посланик на Светия престол и представител на папата в България (в решението на Св. синод той е назован без никакво обръщение) дякон Иван Иванов да бъде преводач по време на визитата на папата. .

 

 

Ето и решението на Синода:

 

 

 

След като разгледа проекто-програма за посещението на папа Франциск с постъпилите промени и след проведено гласуване

Св. Синод единодушно Р Е Ш И:

 

 

 

Да се подготви и изпрати писмо-отговор до Анселмо Гуидо Пекорари, в което да се подчертае, че поканата за гостуването на папа Франциск в България идва от държавните власти, за това е редно основните мероприятия, свързани с посещението, да бъдат съгласувани с държавните институции.

 

 

Що се отнася до онази част на предложената ни проекто-програма, която включва участието на представители на БПЦ-БП, бихме искали да Ви информираме, че Негово Светейшество Българският патриарх, заедно с членове на Св. Синод са готови да приемат папа Франциск за среща в Синодалната палата на 5.V.2019 г., както е предвидено в изпратената ни проекто-програма.

 

 

Посещение на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” е възможно, но бихме искали да подчертаем, че каквато и да е форма на отслужване на общо богослужебно или молитвено последование, както и поставянето на богослужебни одежди, за нас е неприемливо, тъй като Светите Канони не допускат това. В тази връзка участието на патриаршеския хор също се явява невъзможно.

 

 

По всички останали точки от представената ни проекто-програма участието на представители на БПЦ–БП е невъзможно.

 

Относно Вашето предложение дякон Иван Иванов да бъде преводач по време на визитата на папа Франциск у нас, Св. Синод не дава благословение за това, освен за посещенията в сградата на Св. Синод и Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”.

 

 

Не се благославя на клирици на БПЦ-БП да участват във всички останали събития от програмата на посещението на папа Франциск у нас.

 

 

 

 

Официално оповестената програма на папа Франциск при визитата му в България и Северна Македония може да видите ТУК.

 

 

 

 

Последното посещение на глава на Римокатолическата църква в България беше през 2002 г. между 23-26 май. Тогава посещението на папа Йоан Павел Втори беше знаково и заради  „българската следа“ в атентата срещу него. Тогава Св. синод начело с покойния патриарх Максим до последно отказва да участва в официалното посрещане на папата на площада пред храм-паметника „Св. Александър Невски“. След дължга среща с тогавашния премиер Симеон Сакскобурогготски Максим все пак се появява на посрещането на Йоан Павел Втори.

 

 

 

 

Сега официалното посрещане на папа Франциск се предвижда да е пред президенството. А в програмата на визитата му е отбелязана молитва пред иконостаса на Св. св. Кирил и Методий в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Клуб зет

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
милошев

Наш професор: Учените разработват метод за създаване на бебе от два мъжки индивида

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024