Политика

Срещу Порожанов може да започне процедура за отнемане на имуществото

Срещу Порожанов може да започне процедура за отнемане на имуществото

 

8652aea1a5017b17925a23f49a2d2762

 

Проверка на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е установила несъответствие в подадената от министъра на земеделието Румен Порожанов имуществена декларация за 2018 година. Това съобщиха от Комисията, без да уточнят за какво точно несъответствие става дума.

 

 

 

 

Както на всички останали лица, заемащи висши публични длъжности, които са задължени да подават такива декларации, и на Порожанов е даден срок да подаде коригиращ документ.

 

 

 

 

През март при представяне на отчета за дейността на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев, който в момента заради  скандал с недекларирана тераса е в отпуск, обяви от парламентарната трибуна за фрапиращи пропуски в публичните декларации, като каза, че повече от 700 от подадените за 2018 година са с пропуски или несъответствия.

 

 

 

Впоследствие стана ясно, че става дума за министри, заместник-министри, висши държавни служители. Всички те по закон са получили право да подадат коригиращи документи, които след обработката им ще бъдат публикувани на сайта на Антикорупционния орган.

 

 

 

 

Кога ще стане това не е ясно. Не ясно и какво е разминаването, установено от комисарите в декларацията на Румен Порожанов, нито дали е подал коригираща декларация.

 

 

 

Ясно е обаче, че ако земеделският министър не е подал коригираща декларация или тя не обяснява установената разлика между декларираното и притежаваното от него, срещу Порожанов може да започне процедура по отнемане на имуществото му.

 

 

 

 

Заради медийни твърдения, че КПКОНПИ не е публикувала изцяло или че е променила декларацията на Порожанов, Антикорупционната комисия уточнява, че е „публикувала на интернет портала си всички подадени декларации за имущество и интереси за 2018 г., на лица, заемащи висши публични длъжности, включително и декларацията на Румен Андонов Порожанов“.

 

 

 

 

 

Министърът „е включил информация за лице, с което се намира във фактическо съжителство на съпружески начала“, но е „декларирал е пред Комисията, и че не желае да бъде публикувана информация относно лицето“, се посочва в съобщението.

 

 

 

Порожанов е декларирал е пред Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), че не желае да бъде публикувана информация относно лицето, с което се намира във фактическо съжителство на съпружески начала и относно имуществото и доходите на това лице. Това се посочва в прессъобщение от страна на Комисията за противодействие на корупцията.

 

 

 

 

Отказът от публичност е в съответствие с разпоредбата на чл. 37, ал. 7 от ЗПКОНПИ. На страница 2-ра задълженото лице изрично декларира, че не желае да бъде публикувана информация относно лицето. Електронната система на регистъра, при публикуване на декларациите, автоматизирано заличава информацията, за която деклараторът е посочил, че не желае да бъде публикувана.

 

 

 

 

Според тази информация става ясно, че от обществото се укрива информация по искане на редица лица, които по една или друга причина не желаят да се знае с кого съжителстват на семейни начала. Така е направен дори софтуеара на КПКОНПИ, че „автоматизирано заличава информацията, за която деклараторът е посочил, че не желае да бъде публикувана.“ Въпреки обществените постове на задължените лица половинките им са напълно защитени от каквато и да било публичност. Нещо повече – проверка в която са констатирани несъответствия също се оказва тайна.

 

 

 

КПКОНПИ посочва още, че публикуваната на интернет портала на Комисията информация напълно съответства на подадената от Порожанов декларация, тъй като на страница 2-ра задълженото лице изрично декларира, че не желае да бъде публикувана информация относно лицето, с което се намира във фактическо съжителство на съпружески начала. Електронната система на регистъра, при публикуване на декларациите, автоматизирано заличава информацията, за която деклараторът е посочил, че не желае да бъде публикувана.

 

Никъде в публикуваните декларации обаче не се вижда, че има такава воля на заявителя.

 

БНР, Фрог нюз, Сега

Политика

More in Политика

IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024