Политика

С 15 на 4 гласа ЦИК отхвърли жалбата на ГЕРБ срещу президента за „нарушения с предизборна агитация“

С 15 на 4 гласа ЦИК отхвърли жалбата на ГЕРБ срещу президента за „нарушения с предизборна агитация“

 

диалог563773

 

 

Централната избирателна комисия не видя нарушение в думите на президента Румен Радев по време на празника на Асеновград преди няколко дни, заради които тя бе сезирана от ГЕРБ. За нарушение на президента гласуваха четирима членове на ЦИК, а „против“ – 15 души, съобщи Канал 3.

Управляващите твърдяха, че държавният глава се е включил в предизборната кампания в полза на БСП и е ползвал неправомерно държавен транспорт, докато е извършвал агитацията, припомня в. „Сега“.

 

 
Повечето членове на комисията обаче не се съгласиха с твърденията на ГЕРБ. В доклада по казуса се посочваше, че президентът не е деполитизиран държавен орган, може да бъде член на партия или коалиция, да изразява становища по държавни, обществени и политически въпроси, и да издава актове със съществени политически последици.

 

 

 

„Животът не спира и в предизборния период. Не можем да забраним да се изразяват становища и позиции“, коментира член на ЦИК.

 

 

 

Не се възприе и обвинението за държавния транспорт. Мнозинството в комисията се съгласи, че президентът задължително се ползва с всички видове охрана, както се посочва в Закона за НСО. В този смисъл, той няма как да не ползва колите на охранителната служба, където и да отиде.

 

 

 

Припомняме, че вчера документите по жалбата депозираха депутатът от ГЕРБ Тома Биков и координаторът на ГЕРБ – София Цветомир Паунов. Паунов нарече „нерегламентирано и абсолютно безцеремонно участието на президента Радев в предизборната кампания в полза на БСП“.

 

 

 

„Президентът Радев да запази радиомълчание по отношение на сделките с евентуални инвеститори, тъй като той не може да води инвеститори в страната, но може да ги пъди“, изтъкна пред медиите Това Биков, след като документите бяха внесени.

 

 

 
„Надяваме се президентът да посъветва съпругата си да не атакува големи стратегически компании, които в определени моменти биха могли да бъдат и големи стратегически инвеститори в България, заяви Биков по повод гневната реакция на Десислава Радев срещу „Луфтханза“, заради отменен полет.

 

 

 

„Не разбираме, след като президентът говори за офшорни сметки, защо не спомена, че водачът на листата на БПС за България г-жа Йончева е политик, който получи обвинение от прокуратурата, защото е подозирана в пране на пари точно през офшорни сметки, каза още депутатът от ГЕРБ и поясни: „Абсолютно доказано е, че в продължение на години Йончева е получавала заплата от 12 500 лева през офшорки“.

 

 

 

 
От изявленията на Паунов и Биков стана ясно, че изказването на президента Радев в Асеноврад, в което той заяви, че огромната корупция в държавата в следствие от безконтролното управление на премиера Борисов, е предизвикало недоволството на управляващите. „Все едно ръководителят на футболния съюз през три дни да говори колко зле играе „Левски“, каза Тома Биков по адрес на критиката на държавния глава към управлението.

 

 

 

А Паунов попита къде се намира предизборният щаб на БСП, да не би да е на „Дондуков“ 1, защото синхронът „Радев – Нинова“ е голям. Координаторът на ГЕРБ – София обърна внимание, че кандидатът за евродепутат от БСП Иво Христов, бивш шеф на кабинета на държавния глава, продължава да бъде председател на Стратегическия съвет на Румен Радев. Именно Иво Христов пише опорните точки и на Радев, и на Нинова, стана ясно от думите на Паунов.

 

 

 

Недопустимо е човекът, който олицетворява единството на нацията, да прави политическа пропаганда, посочи още Паунов. Според него „внушенията на Радев“ са „в синхрон с Корнелия Нинова“.

 

Епицентър

Политика

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024