Коментари

Той храни народа, пои, лекува и учи – Бойко като чудотворна икона, която сбъдва желания

Той храни народа, пои, лекува и учи – Бойко като чудотворна икона, която сбъдва желания

Той храни народа, пои, лекува и учи

Снимка: профил на Бойко Борисов във Фейсбук

 

 

Ако български гражданин се чуди къде точно са парите от данъците му, тия дни този тъй интересен въпрос има отговор – в лапите челични на Бойко Борисов. Широки са пръстите на премиера, не задържат нищо. Който не е поискал радост от него, той не е бил ощастливен.

 

 

 

Даже и още – който не е бил гладен, той не е бил нахранен; който не е седял в кръчма, той не е получил „още едно“ от министър-председателя; където има гайка, превърнала се е в завод. Даже и море на Търговище даде. В Библията морето става суша. При Борисов е обратно.

 

 

 

Причината за всичко това е ясна – изборите за Европейски парламент, за чието спечелване лидерът на ГЕРБ се ангажира искрено и лично. Ако кампанията бъде ситуирана в рамките на седмица, трудовите делници и празници на премиера изглеждат така:

 

 

 

в понеделник отпуска 7.5 млн. на УНСС;

 

във вторник излива 27 млн. лв. в ямболската болница;

 

в сряда засилва милион към стопани, пострадали от градушка;

 

четвъртък е ден за екология, спасява градинка в Пловдив, която е частна – или не може да се спаси, или може срещу много пари;

 

в петък всеки българин мисли за уикенда, обаче Борисов мисли за българина – кротко посяда в кафене до отрудени хора, пътьом за поредната лента;

 

 

в събота са прерязани няколко; християнин е, неделята следва да е мирна и сита – Борисов храни работници с агне; но и мюсюлманите уважава, вечерта им открива работни места.

 

 

 

 

Седмицата определено е тясна за неговата щедрост – пари търчат по клинични пътеки, увеличават се социални помощи, мор по пчелите има, следователно и помощ за пчеларите дава. Ами Стара Загора? А, и тя – 500 000 лв. за одържавяване на улици.

 

 

 

 

 

Има нещо доста интересно в това пътешествие на Борисов сред народа. Той е като чудотворна икона, която сбъдва трудно осъществими желания на миряните. УНСС дава под наем помещения за чалготеки, не може да управлява проекти и търпи финансови корекции – нищо, премиерът подарява милиони, щом ректорът го докосва.

 

 

 

 

Преди четири години строежът на новата ямболска болница костваше 9 млн. лв., пък и не личи да се управлява добре – нищо, сега ще бъдат дадени 27 млн., щом местните управници настояват (за сравнение – 20 млн. лв. ще струва национална педиатрия в София).

 

 

 

 

 

Стопаните не са се застраховали срещу градушка, пък и обещаваната от години държавна система за застраховане липсва – нищо, пари ще заметат неудобствата. 500 000 лв. не са много за град като Стара Загора, но що пък – иска ли кметът, дава ги.

 

 

 

 

 

За градинката в Пловдив може да се меси само ако е държавна, но няма проблем – щом жителите настояват, собственикът е накаран да мисли в зелено. Кметът Иван Тотев, претворяващ обещанията в дела, мисли още по в зелено – готви 1 млн. лв. за откупуване на терена (обяви го наскоро). Всъщност преди петнадесетина години парцелът от общински става частен, като първият му притежател е Георги Гергов. Сега държавата и общината се чудят как да запушат дупката след себе си. Ясно е как – с пари, по възможност безотчетни. Есента при сходен случай Гергов, някак си пак замесен, получи 43 млн. лв. за Дупката във Варна.

 

 

 

 

Дупки ли са, че да ги опишеш?!

 

 

 

 

Над 2.6 млрд. лв. е бюджетният излишък, съобщи към края на април финансовият министър Владислав Горанов. Ето това са парите, които Борисов харчи. „Аз, аз, аз…“ – отеква при всяка щедрост. А следва да е „вас, вас, вас…“ – „На вас раздавам вашите пари, за да гласувате за нас“.

 

 

 

 

Принципи в това начинание няма, важното е единствено ГЕРБ да спечели изборите. Носи ли полза? Да! „Велик водач и герой на нашето съвремие е премиерът Бойко Методиев Борисов. Обединител и миротворец!“, написа под неговите чудодейства фейсбук потребител. Може ирония да има в думите, но подобни хватки Борисов е прилагал и друг път – с тях пълни урни.

 

 

 

 

 

 

 

Стилът му винаги е бил неподражаем. И изменчив като река в краката на Хераклит („Всичко тече, всичко се променя“). Някога той хулеше премиера Станишев, че участва в предизборни кампании, после заповядваше на министрите си да странят от агитации, сега сам се е нагърбил да връща народната любов, загубена поради Цветанов и други новодомци. И за да не остане някой неосведомен, излъчва странстванията си из страната на живо, като риалити шоу във Фейсбук.

 

 

 

 

Сърцата обаче отдавна са изстинали, съдържанието в урните този път може да е недостатъчно. В отговор Борисов пак се променя.

 

 

 

 

 

Кампанията започна с „Евроизборите ще покажат кой колко струва и нужен ли е предсрочен парламентарен вот“, стигна до „Независимо от евроизборите не виждам основание за подаване на оставка“. А кампанията още не е завършила. Какво ли ще чуем до края?

 

 

 

 

Цялата тази история е за човек, на когото много му е приятно да храни, пои, учи, лекува, наказва и опрощава народа. Даже е забравил как се изкарват пари в нормалния живот, вън от политиката, как се управляват и спестяват. Отдавна е покатерил Олимп, враговете го мразят, приятелите – изоставят, път за нормално слизане няма – може само през глава. Ако трябва, и хоро ще играе, с братовчедите на живо ще се сбие, последния лев от хазната ще изхарчи, и на последния министър главата ще вземе – но трябва да се задържи.  Битката е за лично оцеляване.

 

 

 

автор: Диан Божидаров

Източник: segabg.com

 

Коментари

More in Коментари

събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
sivilov

Ал. Сивилов: „Терористичният акт е организиран от хора, които не искат войната да спре“. И каза кой има най-голяма полза

март 23, 2024
960x540

Хора без чест и достойнство ни разиграват и мислят, че им вярваме

март 19, 2024
мигри

Трябват масови протести, защото утре, за което някои хора от години предупреждавахме, вече е днес…

март 10, 2024
волгинphpuekalp_800x

Урсула и урсулите с кожата си усещат, че краят на клиширания ЕС наближава

март 7, 2024
ирини

Дъщеря съм на човек, който на 17 години хваща пушка, за да се бори срещу неофашистката хунта в Родината си

март 6, 2024