Политика

Тревога! 30 000 са готови да тръгнат към Европа от Турция, България сама не може да се справи, издъхваме

Тревога! 30 000 са готови да тръгнат към Европа от Турция, България сама не може да се справи, издъхваме

562196

 

 

 

 

 

Разтревожени сме от подготовката на така наречения „поход на надеждата“, който се организира в лагерите за бежанци в Турция.

 

 

 

 

 

Това каза министър-председателят на България Бойко Борисов по време на кръгла маса на тема „Защита на външната граница на ЕС и миграционни политики на Република България“, предаде Агенция „Фокус“. В нея участва и премиерът на Бавария Маркус Зьодер.

 

 

 

 

 

Борисов се обърна към баварския си колега с това, че Германия дава по над 1000 евро на човек, това допълнително примамва бежанците.

 

 
“Бих искал баварският колега да знае, че ние сме разтревожени от подготовката на така наречения поход на надеждата, който се организира в лагерите в Турция“, подчерта Бойко Борисов. Той посочи, че понеже през България не е лесно да се премине, в момента има над 30 000 души, които сe организират да тръгнат по Балканския път – през Гърция, Македония, Сърбия, Хърватия, към Австрия и Германия. Според него това е много силна организация и, ако тръгнат жени и деца и с тях се атакуват границите, ще стане голям проблем. „Такава организация тече“, допълни Бойко Борисов.

 

 

 

България, макар и да показва добри резултати, сама не може да се справя срещу сериозните проблеми с миграцията, трябва да й се помага, заяви още премиерът.

 

 

 

„Мигрантите в Турция са близо вече 4 млн. В Крим – знаете проблемите. В Косово – знаете проблемите. България сама срещу толкова сериозни проблеми не може да се справи. Трябва да ѝ се помага. Показваме, че го правим, но дето се вика – издъхваме. Това са години наред. Няма никакъв шанс това да приключи, то ще става по-тежко. Европа е най-хубавото място в света. Най-хубавото място за живеене. Вие баварците сте допринесли изключително много за това“, допълни още министър-председателят. По думите му всички искат да дойдат в Европа на готово.

 

 

 

 

„Някои дори без да се трудят. Така че пак казвам – аз бях единственият, който подкрепи канцлера Меркел, когато пропуснахме голямата вълна с мигранти. Да бъдем справедливи. Тогава какво имахме – много мощна медийна атака“, посочи още министър-председателят.

 

 

 
„Най-хуманното място е Европа, най-хуманната държава е Германия. Тогава може би чисто по европейски и по женски канцлера Меркел каза: „Елате ще ви спасим, няма да ви оставим да се давите“, което впоследствие донесе многото проблеми. Чисто хуманно, ако днес върнем времето назад и изведнъж медиите показват как се давят деца, каква ще е нашата реакция?“, попита премиерът.

Според него се е допуснало лавината от мигранти да уплаши европейските граждани.

 

 

 

„Когато имаме възможност да си кажем всичко като приятели в очите, тогава има и ефект. Безгрешни хора няма, всеки може да сгреши, но ако повториш грешката, ако потретиш, значи си глупав. Това не искам да го правим“, заяви Борисов. Той посочи, че хиляди момчета и момичета са по границата и слушат тези неща.

 

 

 

„Ние все пак като политически лица сме чували и хубаво и лошо, но за тях това е изключително важна оценка. Ще кажат в края на краищата заслужавало си е да се трудим така всеотдайно“, допълни още министър-председателят.

 

 

Епицентър

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024