Политика

Цветан Василев: Пеевски е иззел влияние на Доган в ДПС, Борисов е изцяло зависим от двамата

Цветан Василев: Пеевски е иззел влияние на Доган в ДПС, Борисов е изцяло зависим от двамата

cvVas

 

 

 

Мутро-милиционерски център използва прокуратурата като бухалка и контролира политиците чрез компромати, а негов айсберг е депутатът от ДПС Делян Пеевски. Зад него обаче не стои почетният председател на ДПС Ахмед Доган, част от правомощията и функциите на когото са иззети и Пеевски е овладял достатъчно от движението. Тази теза развива в интервю за Явор Дачков и сайтът „Гласове“ бившият мажоритарен собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев, пише „Дневник“.

 

 

 

 

 

 

Тя идва на фона на вчерашното предизборно открито писмо на Доган до съпартийците му, в което моли за прошка и призовава вътрешните борби да не спъват развитието на младите кадри. Василев коментира днешната партийна позиция на своя бизнес партньор до 2013 г. Делян Пеевски, разривът с когото предшества фалита на КТБ.

 

 

 

 

От 5 г. Василев е в Белград, където продължава да чака решение на местните власти по искането на българската прокуратура да бъде екстрадиран в България. Преди година в София започна съдебният процес срещу Василев, сочен от прокуратурата за ръководител на организирана престъпна група, източвала банката през годините.

 

 

 

В последното си интервю Василев повтаря многократно защитната си теза, че е управлявал професионално банката си и тя е била източена и разграбена след затварянето й от БНБ на 20 юни 2014 г. Той добавя, че издръжката на синдиците и техните екипи в момента струва на данъкоплатците по 7 млн. лв. месечно, повече, по думите му, отколкото когато банката е работела.

 

 

 

 

Той добавя, че сумата от 600 млн. лв., която наскоро синдиците обявиха, че са събрали и разпределят между кредиторите, е по-малка от наличните в сметките при затварянето 680 млн. лв.

 

 

 

Василев твърди, че сегашният премиер Бойко Борисов е зависим от Делян Пеевски заради случая с изтеклите в медиите записи от телефонни разговори, известни като „Ало, Ваньо“. В тях премиерът Бойко Борисов нарежда на вече покойния шеф на митниците Ваньо Танов да спре проверка в пивоварната на бизнесмена Михаил Михов – Мишо Бирата (също вече покойник) по молба на тогавашния президент Георги Първанов. Случаят е от януари 2011 г., а разследващият прокурор Пламен Георгиев (сега шеф на антикорупционната комисия) прекрати преписката, защото експертизите показали, че разговорите са манипулирани.

 

 

 

 

Сега Василев твърди, че „спасението“ дошло от прокурора Бойко Найденов, който фалшифицирал записа, за да не може разследването на продължи. „На мен лично Пеевски ми е казал, че Бойко Найденов е спасил Бойко Борисов тогава“, спомня си днес той.

 

 

 

 

Запитан как си обяснява този триумф на Пеевски, който няма навършени 40 г. още, Цветан Василев отговаря: „Той е необразован, но не е лишен от качества, това е едното. Очевидно обаче е заслужил доверието на този милиционерски център, който на практика управлява държавата, къде по-активно, къде по-неактивно от началото на прехода“.

 

 

 

 

Едновременно с това Василев, чиято банка в миналото финансираше бизнес начинанията на Пеевски и неговото семейство, сега твърди, че Пеевски е неуспешен бизнесмен, не е влагал средства в бизнеса си, ликвидирал е „Булгартабак“, а до 2013 г. дори не е имал пари да си плати данъците. Оттук и недоумението му от сегашното благосъстояние на бившия му бизнес партньор.

 

 

 

 

По думите му сега Пеевски планира да закрие телевизионния „Канал 3“, който работел с „крадена техника от ТВ7“, която КТБ финансираше.

 

 

 

Василев прави паралел със собствената си роля във финансирането на ТВ7 с покупката на Нова телевизия бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви. „Аз мисля, че Пеевски е сложил Домусчиев да изпълнява моята роля, която аз изпълнявах в ТВ7. Някой да финансира и да обира всичките негативи, той вече си е пакетирал медията – Вяра Анкова е ясно, че години наред беше човекът на Пеевски в БНТ, заедно с Маргарита Николова. Освен това сестричката на Занаида Златанова – Миляна Велева. Сега очаквам и Ива Стоянова – „Въздесъщата“ (бел. ред програмен директор на Канал 3), да стигне до Нова телевизия и тежко му и горко на Домусчиев , просто си купи фабрика на 8 септември“.

 

 

 

 

Запитан дали жалбата му по „закона Магнитски“ в САЩ от 2017 г. е била само медиен шум, Василев отговаря, че Пеевски не бил желан в САЩ и ФБР и Департаментът за правосъдие на САЩ „вече са обърнали през техния фокус внимание на делата на господина“.

 

 

Източник/ци: https://vihrogon.bg/

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024