Политика

Анатолий Карпов: Докато България спеше, Турция пое инициативата

Анатолий Карпов: Докато България спеше, Турция пое инициативата

 

29196d9dba843337e9791428013002af

 

 

 

Докато България маневрираше и „спеше“ за „Турски поток“, Турция пое инициативата. Това каза световният шампион по шахмат Анатолий Карпов след среща с председателя на БСП – София Калоян Паргов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Лидерът на столичните социалисти изигра партия шах със световния шампион.

 

 

 

„Сега зависи от България. Ако България не иска да получава печалба от транзита на газ към Западна Европа, значи ще бъде намерено друго решение, макар и България да бъде най-бързото и най-разумно такова“, каза още Карпов. На въпрос как да бъде тълкувана визитата му на Балканите и дали е специален пратеник на президента Владимир Путин и дали има връзка с „Турски поток“, Карпов посочи: „Нямам никакви поръчения и моето пътуване не е с официален характер“.

 

 

 

 

Потвърдих желанието на БСП, че „Турски поток“ трябва да мине през България и че АЕЦ „Белене“ е необратим проект, каза председателят на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов след срещата с Анатолий Карпов. „Обсъдихме различни области, най-вече културното сътрудничество, възможностите за по-отчетливо присъствие на руската култура и изкуство в България, по-специално в София“, заяви той.

 

 

 

„Знаете, че това е една стара идея, която в последните години се опитваме да реализираме. София има нужда от руска книжарница, руско кино. Място, където да се задоволи гладът за руска култура“, коментира Паргов.

„Не пропуснахме да потвърдим една наша позиция след 2014 г. на БСП, която и нашите представители от Градската организация изразяват, а именно отмяна на санкциите срещу Русия, защото както и той се изрази докато Европа е объркана от тези санкции, скована, а Русия плаче, Америка се смее“, посочи Калоян Паргов.

 

 

 

 

Според него държави като България, които са на опашката на ЕС, най-тежко понасят тези санкции.

 

 

„Говорихме, че трябва да се започне от програмата „Еразъм“, която заради санкциите не позволява на учени и културни дейци от двете държави да имат засилен обмен и комуникация, което само по себе си е загуба“, допълни председателят на Градския съвет на БСП – София. „Може би една важна позиция, която все повече ни вълнува – Европа без ядрени оръжия, Черно море – зона на мир и сигурност, демилитализирана зона“, допълни още той.

 

 

 

„Поговорихме малко за икономика, за търговия, санкциите се отразяват с отрицателен знак на всички. Ако погледнем стокообмена между Русия и Европа, или в частност между Русия и България ще видим разликите с предишни години“, заяви Калоян Паргов. Той допълни, че са засегнати области, в които България традиционно е присъствала на руския пазар.

 

 

 

 

Във връзка със ситуацията в БСП, Паргов посочи: „Тъй като сме на шахматна вълна, мога да кажа, че сегашната партия шах, дали ще има шах с топа, шах с пешката, то тя ще продължи в рамките на по-дълъг период, отколкото някой може да си представи. Като един своеобразен вътрешнопартиен турнир. Единственото, на което се надявам на 16 юни да не сме в ситуация цугцванг“, допълни още той.

 

 

 

 

Анатолий Карпов коментира и отношенията си с балканските страни и допълни, че за първи път е станал световен шампион през 1972 г. в Скопие. „На Балканите ме познават във всяка страна, при това ме познават много добре. Много добре познавам Балканите, защото през първото ми пътуване до Скопие през 1972 г. посетих стотици градове във всички балкански страни. Що се касае до икономическите отношения, в момента, в който политическите отношения престанат да бъдат спирачка, то те ще вземат своето“, каза още Анатолий Карпов.

 

 

 

 

„Тъй като преди два дни бях в Сърбия, вчера в Северна Македония, днес пристигнахме с кола от Скопие в София, а утре вече на дневен ред е Турция, където имаме намерение да открием дом на мира и дружбата на Егейско море. В рамките на този дом на мира и дружбата по всяка вероятност ще възникне шахматната академия „Анатолий Карпов“, посочи Карпов.

 

 

 

Според него на първо място се вижда необходимостта от активизация на сътрудничеството в културната област, а след това в икономическата. „За съжаление, санкциите представляват една много сериозна спирачка на нашите връзки и контакти. В отговор на тези санкции Русия беше принудена да отговори с контрасанкции и това много сериозно се отрази на стокообмена. Като цяло има много големи перспективи за развитието на сътрудничеството, особено в областта на енергетиката“, заяви той.

 

 

 

 

„Имаме огромен териториален общ интерес – това е Черно море. Ние сме длъжни да защитим екологията на нашето общо море. Надяваме се също така да се възстанови морската връзка между България и Русия“, посочи Анатолий Карпов.

 

 

 

 

Той подчерта, че вече няколко години от руска страна се говори, че трябва да бъде възстановен и пуснат фериботът от Варна или Бургас за Русия, което е от взаимен интерес. „С един ферибот руските граждани биха достигали България по-лесно, за да могат да прекарат тук лятната си почивка. Това е икономически интерес за България“, допълни още Карпов.

 

Факти БГ

loading...
0
Политика

More in Политика

atanasova_bgnes1

Десислава Атанасова: Машините не гарантират честни избори, а и интересът към тях е минимален

юли 10, 2019
румен радев портрет

Радев за отменено машинно гласуване: Не машините са виновни, а ниската ефективност на администрацията

юли 10, 2019
даниzx620y348_3359709

Данаил Кирилов: С тези машини е избран Мадуро във Венецуела, с 1 млн. неистински гласа…

юли 10, 2019
сидеров1539247507-20181011100648-img-4412jpg

Сидеров с първи коментар след отстраняването му: Решението анулира управленската коалиция

юли 10, 2019
LUXOR

Кабинетът одобри сделката за Ф-16. Според Каракачанов ще платим по-малко от 1.2 млрд. долара

юли 10, 2019
ministur_angelkova

Туризмът губи милиони от доктрината на Ангелкова, тя пък го „спасява“ с нови анализи за 500 000 лв.

юли 10, 2019