Политика

Втора среща Путин – Радев: Какво ни казва Русия за големите енергийни проекти „Белене“ и „Турски поток“?!

Втора среща Путин – Радев: Какво ни казва Русия за големите енергийни проекти „Белене“ и „Турски поток“?!

 

1559831536

 

 

 

Отношенията между Русия и България постепенно се възстановяват, заяви руският президент Владимир Путин в началото на срещата си с българския държавен глава Румен Радев. От своя страна българският президент изтъкна, че Русия има място в изграждането на АЕЦ „Белене“.

 

Двамата президенти се срещнаха в Константиновския дворец в Санкт Петербург, съобщиха от Кремъл.

 

 

 

 

 

 

Една от ключовите теми бе взаимодействието в сферата на енергетиката (енергоресурсите представляват 75% от руския експорт за България). Обсъдено беше и сътрудничеството между двете страни, които тази година отбелязват 140 г. от установяването на дипломатически отношения, както и в други сфери, по-специално в хуманитарната и образователната област.

 

 

 

 

 
Уважаеми господин Президент! Уважаеми колеги! Позволете ми да ви приветствам в Петербург. Господин Президент, много ми е приятно отново да се срещна с вас“, отбеляза Владимир Путин в началото на срещата. 

 

 

 

„В началото на нашата среща бих искал да констатирам, че отношенията между Русия и България постепенно се възстановяват. В подкрепа на това говори и неголемият, но все пак устойчив ръст на стокооборота – за първото тримесечие на годината се отбелязва ръст от 2,8%. Като цяло, в абсолютни цифри, ние бихме могли да постигнем, разбира се, много повече, но – и което ни радва, е, че сега се активизираха отношенията на ниво правителства и парламенти, отново започна да работи междуправителствената комисия“, отбеляза руският президент.

 

 

 

 
„Всичко това дава основания да отчетем, че в момента използваме неизползвани до този момент възможности да развиваме нашите отношения практически по всички направления. Много се радваме да ви видим, добре дошли. Надявам се, че Вашето пребиваване и работата на Петербургския икономически форум ще бъдат и интересни, и полезни“, завърши приветствието си Владимир Путин.

 

 

 
„Благодаря Ви, г-н президент. Уважаеми дами и господа, преди всичко бих искал да благодаря за поканата да дойда още веднъж на посещение в Руската Федерация и да участвам в Петербургския икономически форум“, отбеляза в отговор българският президент.

 

 

 
„Това е нашата втора среща, господин Президент, за толкова кратък период. Това е отчетлив сигнал за новата динамика в нашите двустранни отношения, основаващи са на дълбоки исторически, културни и духовни връзки. Това е сигнал, че и двете страни искат да развиват нашите отношения интензивно, конструктивно и на взаимноизгодна основа“, отбеляза Румен Радев.

 

 

 

„Освен това, нашите отношения са изключително добри на ниво правителства и парламенти. България, както Ви е известно, е член на Европейския съюз и НАТО, но това не изключва развитието на интензивни отношения с Руската Федерация дори и в условията на съвременната сложна обстановка. Считам, че конструктивният диалог и конструктивното сътрудничество са ключът към мирната, просперираща и щастлива Европа“, подчерта българският президент.

 

 
„Ние имаме изключително добри отношения с богати традиции в областите на науката, образованието, туризма. Ние сме стратегически партньори в сферата на енергетиката и имаме потенциал за задълбочаване на това сътрудничество. Както Ви е известно, ние придобихме два руски реактора, което предполага участие на Русия в строителството на бъдещата атомна централа, независимо от това кой ще е победител в търга за избор на стратегически инвеститор„, заяви още Радев.

 

 

 

След срещата, която закъсня два часа и продължи близо час, Румен Радев каза, че руската страна продължава да настоява, че в проект като АЕЦ „Белене“ трябва да има държавни гаранции, но решението на правителството е да няма. Държавният глава заяви, че е обяснил, че става въпрос за дългосрочен проект, който ще бъде готов след десет години, и българската държава към момента не може да поеме този финансов риск. „От тук нататък е въпрос на инвеститори – дали сами, дали ще се кооперират. Руската страна има желание да участва като страна, която държи технологията на тези реактори и тяхна безопасност. Това е минимумът на тяхното участие“, допълни още той и определи срещата като важна и съдържателна.

 

 
„В сферата на газовите доставки и транзита ние също имаме дългогодишно партньорство. Бих искал да Ви запозная по-подробно с това, че България модернизира и разширява газотранспортната си система с планове за създаването на газоразпределителен център, газова борса, създават се интерконектори с нашите съседи. Това дава нови, допълнителни възможности за доставки на руски газ в България, в ново направление, по посока централна Европа. В същото време вървя интензивни процеси в развитието на газовия пазар, на газовата карта на Европа“, изтъкна още Румен Радев пред руския президент.

 

 

 

Очаквайте подробности

 

Eпицентър

loading...
0
Политика

More in Политика

дарикbig_1300

Борисов: Моята работа е работа, а на другите им е празни приказки

декември 22, 2019
трифонf3a2c5d7d3e959808715d6a4d2d92769

Слави Трифонов бясно: Значи пожарникар може, а шоумен не може?!

декември 22, 2019
слабака20151018.fdcxcysgek

Слабаков: Само 6000 евро е заплатата на евродепутатите, не е това, което се тиражира

декември 22, 2019
Image_775476_500_0-1200x628-resize-quadrant(C)

Скандалът с охраната на Доган и Пеевски се оказа още по-голям

декември 21, 2019
fd267a2f417f60e75de47a4a33685c3c

Борисов: Некадърно управление доведе до кризата в Перник

декември 21, 2019
big_12d30

Корнелия Нинова: България се превърна в сметището на света

декември 21, 2019