Европа

ЕС ни глоби с нови 30 млн. евро заради земеделието, води се процедура за още санкции от времето на Порожанов

ЕС ни глоби с нови 30 млн. евро заради земеделието, води се процедура за още санкции от времето на Порожанов

 

порожанов1485862846-rp

 

 

 

 

След деветцифрената глоба, която донесе на България при предишния си престой като земеделски министър, Десислава Танева се отличи с второ налагане на санкции в неин мандат – сега поне осемцифрено. Разбира се, виновникът е предшественикът й Румен Порожанов, както беше и предишния път – при Борисов 2, но мъката е за нея, пише 19min.bg.

Решението е взето на 5 юни от Европейската комисия, но е обнародвано вчера, пише българското издание Икономист. Тя не признава два вида разходи на България и те остават за сметка на родните бедни данъкоплатци. Глобите на обща стойност 30 млн.евро се налагат заради мошеничества на българските власти по осъществяването на проекти за селска инфраструктура.

 

 

 

 

 

В медиите се появиха множество сигнали за некачествено, но затова пък пъти по-скъпо от нормата направени селски пътища и ВиК. Парите са отпускани и е трябвало да бъдат контролирани при Румен Порожанов, директор на Държавен фонд Земеделие и Десислава Танева – министър на земеделието в Борисов 2. Точно пропуските в контрола са описани като причина за санкциите.

 

 

 

 

Парите няма да ни бъдат искани, а също като сметка за парно, ще бъдат приспадани от следващи плащания. В случая ще бъдат ощетени новите проекти, които, ако са одобрени, ще останат за сметка на националния бюджет, т.е. на всеки българин, който си плаща данъците. Има и по-скромна глоба от 223 000 евро за популяризирането на земеделската програма от 2013 до 2018 г. – тема, по която 19 минути многократно писа и даде примери за отявления грабеж на близки до властта фирми и медии.

 

 

 

 

Според Земеделското министерство било успех, понеже намалили глобата – трябвало да бъде по-солена с 10 000 000 евро.

 

 

Това, което спестява е, че се води нова процедура за санкции за 17 млн.евро за проекти, реализирани отново при Румен Порожанов – шеф на фонд Земеделие.

 

 

19 минути

loading...
0
Европа

More in Европа

Hungarian Prime Minister Viktor Orban, center, speaks during the Fidesz-KDNP's event after the nationwide local elections in Budapest, Hungary, Sunday, October 13, 2019. From second right Outgoing Mayor of Budapest and candidate of the governing Fidesz-KDNP party Istvan Tarlos is seen. (Szilard Koszticsak/MTI via AP)

Орбан призна тежко поражение – загуби Будапеща и още 10 големи града на кметските избори

октомври 14, 2019
ЕРДОГАН5e_enszl7

Ердоган: ЕС да чуе внимателно думите на Борисов, че Турция е по-близо до България, отколкото Брюксел

октомври 14, 2019
италияbig_1ee6

Италия намалява драстично броя на депутатите си, ще пести по 100 милиона евро годишно

октомври 9, 2019
svedski_800

В парламента на Швеция: Депутатите без пожизнени пенсии и гратис шведски маси, Риксдагенът само с 3 коли „Волво S80”.

октомври 9, 2019
мигриbig_14bb

Германия предупреди за опасност от нова вълна мигранти в Европа

октомври 6, 2019
1476542910

Дания не даде разрешително за „Северен поток – 2“, алтернативният маршрут ще удължи с месеци пуска на тръбата

октомври 5, 2019