Бедствия

Задава се истински ад: Безпрецедентна гореща вълна ще удари Европа, ще се усеща като 47 градуса

Задава се истински ад: Безпрецедентна гореща вълна ще удари Европа, ще се усеща като 47 градуса

 

 

548c114c99a440a6af7ca90c7e417725

 

Температурите може да достигнат до 40 градуса по Целзий в Швейцария. Властите предупреждават деца и възрастни да стоят на закрито

 

 

 

 

Безпрецедентна гореща вълна ще удари Европа. Жегата ще продължи цяла седмица, а заради високата влажност температурите ще се усещат значително по-високи, отколкото всъщност са. Метеоролозите предвиждат, че живакът в термометрите ще се вдигне до 40 градуса по Целзий, а горещата вълна ще се простре от Испания до Швейцария. Високата влажност означава, че температурите ще се усещат като 47 градуса.

 

 

Властите в цяла Европа предупреждават жителите на държавите да приемат течности и да се пазят от топлинен удар.

 

 

 

Във Франция са били поставени така наречените “охладителни стаи” в общинските сгради. Има открити басейни и допълнително монтирани чешми. Учебните часове са били преустановени за седмица. Различни неправителствени организации са поели ангажимента да раздават вода на бездомни хора. Освен това продажбата на вентилатори изведнъж е скочила.

 

 

Горещата вълна е безпрецедентна, защото идва твърде рано. Според френски метеоролог подобна жега не е имало от 1947 г. През 2003 година заради горещото време във Франция са загинали близо 15 000 души, а болниците са били препълнени, обясняват от “Гардиън”, цитирани от Traffic News.

 

 

 

 

Здравните заведения в Италия също се готвят за идващата жега. Освен това от Здравното министерство на “ботуша” са в готовност да изпратят и военни лекари в случай на недостиг на служители в болниците в страната. Очаква се много градове в северната и централната част на Италия, включително Рим, Флоренция, Болония, Милано и Торино, да отбележат нови температурни рекорди.

 

 

 

 

Горещата вълна в Европа идва след поредица от бури и рекордни нива на валежи, които създадоха големи проблеми в редица държави на стария континент. Само през изминалото денонощие в София много места бяха наводнени след пороите, а след бурите покрив на жилищна сграда в Пловдив беше разрушен.

 

 

 

В Швейцария е обявен оранжев код за високи температури, а метеорологичните центрове предупреждават, че живакът в термометрите в скандинавската държава ще достигнат до рекордните 37 и дори 39 градуса.

 

 

 

 

Дългосрочни прогнози показват, че температурите през юли и август ще бъдат доста по-високи от обичайното тази година. Според Европейската агенция по околната среда това ще е едно от трите най-горещи лета в историята на континента Европа.

 

 

Редица учени коментират, че горещата вълна, която води до високи нива на смъртност, драматични спадове в земеделския отрасъл и дори затваряне на някои атомни централи са свързани именно с нарастващата опасност от климатичните промени, предизвикани от глобалното затопляне.

 

Източник: dunavmost

loading...
0
Бедствия

More in Бедствия

KOTEL1

Кметът на потопения Котел е дясна ръка на Цв. Цв. и съпруг на министър Десислава Танева

юни 27, 2019
торнадоbig_0df4697bae5557e4ef9d79273261777e

Торнадо удари Варна, по пътя към морската столица е истински ад

юни 9, 2019
news__70900458bd74bb6835e0550813d31ec3

Преживяла Чернобил: Адът започна след 6 месеца…

юни 3, 2019
zakasali-avtomobili-poroia-plovdiv-028

Апокалипсис: Пловдив под половин метър вода, закъсали коли, места без ток! СНИМКИ/ВИДЕО

юни 2, 2019
хасково768x432

Порой и градушка удариха Хасково! Превърнаха града в море… ВИДЕО

юни 2, 2019
podlezat-gladston-nai-skapiiat-basein-853

Ремонтиран подлез за 7 млн. стана най-скъпият басейн в Пловдив, шахти извират като гейзери… ВИДЕО/СНИМКИ

май 31, 2019