Коментари

Либералът Горбачов е виновен за Чернобил, но днес го приписват на консерватора Путин

Либералът Горбачов е виновен за Чернобил, но днес го приписват на консерватора Путин

 

 

Мълчанието за Чернобил! По ирония на съдбата, най-голямото престъпление, извършено от Горбачов и комунистите тогава, бе в разгара на инициираната от тях гласност и перестройка. Говореха с охота за престъпленията на Сталин, но с мълчанието си обрекоха на смърт стотици хиляди хора с техните поколения. Поради тази причина преди двайсет и пет години Западът нямаше интерес към темата Чернобил. Беше неудобно да се говори срещу Горбачов, който послуша Рейгън и събори стената. Чернобил не беше тема за либералите, защото бе предизвикан от либерал. Сега, когато Путин не им играе по свирката, се сетиха за „изключителната“ пиарска идея да му го припишат.

 

 

 

Чернобил е най-голямото престъпление на комунистическата власт – съветска и българска от края на XX век, и началото на нейния собствен край. Той бе буквален знак и обобщаваща метафора за разкапаната система. Престъплението на комунистическата номенклатура бе в мълчанието за катастрофата.

 

 

 

 

Непростимо мълчание, което не може да се извини с нищо. С абсолютно нищо.

 

 

 

 

Въобще не ме интересуват мотивите за него и досега смятам, че това е най-голямото зло на комунистите след концлагерите. Чернобил ги поставя на тясно, защото нямат никакво оправдание за лъжите и мълчанието си. Дебилни престъпници. Пръв от тях е Горбачов. Защото беше генерален секретар на КПСС и нашите тъпунгери изпълняваха всичко по съветски заказ. Гледаха как децата на собствения им народ излизат на задължителни манифестации под дъжда и мълчаха. Няма оправадание това поведение. Мълчанието за Чернобил!

 

 

 

По ирония на съдбата, най-голямото престъпление, извършено от Горбачов и комунистите тогава, бе в разгара на инициираната от тях гласност и перестройка. Говореха с охота за престъпленията на Сталин, но с мълчанието си обрекоха на смърт стотици хиляди хора с техните поколения. Поради тази причина преди двайсет и пет години Западът нямаше интерес към темата Чернобил. Беше неудобно да се говори срещу Горбачов, който послуша Рейгън, събори стената и предложи Източна Европа на тепсия и без бой на корпоративния западен елит.

 

Чернобил не беше тема за либералите, защото бе предизвикан от либерал. Сега, когато Путин не им играе по свирката, се сетиха за „изключителната“ пиарска идея да му го припишат.

 

 

 

 

И тук е моят гняв срещу сегашната манипулирана истерия около бутафорния филм на HBO, който е пропаганден продукт.

 

 

 

 

Банално, идеологическо кино. Истината за Чернобил я знаехме още през 1990-а. Има много документални филми, изследвания и публикации.

 

 

 

 

Би било хубаво да се поддържа паметта за тази трагедия, но не с пропагандна цел и конюнктурни съображения – днес я правим, защото Путин ни е враг, а вчера не ни вълнуваше, защото Горбачов ни беше приятел, Русия се разпадаше, а антикомунизмът не ни интересуваше. По тази схема бе провален целият разговор за комунизма и българския преход в частност. Най-големите конформисти, куки и номенклатурчици по душа, днес са най-кресливите антикомунисти и либерални потреси.

 

 

 

 

На всичкото отгоре “Чернобил” наистина е слабо кино – всички американски клишета за Русия,

 

 

 

 

изпълнени без особен хъс, нюансираност и драматургично вдъхновение. Скука, която се пробутва за бестселър. Закъснелят антикомунизъм на хора, които цял живот са били конформисти и никаква чернобилска трагедия не ги е вълнувала довчера, е също толкова отвратителен, колкото и опитът на днешните комунисти да оправдават тогавашния режим, допуснал мълчанието за Чернобил. Не знам кое предизвиква по-голям гняв. Защитниците на тази боза или нейните противници. 

 

Явор Дачков, Гласове

loading...
0
Коментари

More in Коментари

stefan-severin-678x381

Стефан Северин: И това доживяхме – да сравняват Жан с Цвъки!

юни 25, 2019
гунчева60120632_143137950137844_3838280893680582656_n

Чувате ли мълчанието на овцете?

юни 25, 2019
chenalova

КПКОНПИ се произнесе. Ние кога ще се произнесем? Има ли 10 000 българи да залеем улиците и свърталищата им?!

юни 25, 2019
stamenov

ЧСИ ме обрече на смърт. Имам офицерско достойнство и чест и предпочитам да застрелям себе си пред МС

юни 24, 2019
babikyan

Ако Бойко държи на семейните ценности, да се върне при Цецо и да си осиновят дете

юни 21, 2019
nora-stoichkova-678x381

И в суматохата около орязване на субсидиите за опозицията, ББ и ДП си взеха ЧЕЗ

юни 20, 2019