Европа

Нов удар за СИРИЗА и Ципрас: Гръцките консерватори печелят убедително местния вот

Нов удар за СИРИЗА и Ципрас: Гръцките консерватори печелят убедително местния вот

 

garcia_blokada_800

 

 

 

Приключиха местните избори в Гърция. Анализаторите очакват, че консервативната десница ще спечели столицата Атина, втория по големина град Солун и областта Атика, предаде Франс прес.

 

Причината за тази голяма победа се корени в тежките икономически реформи, които извърши правителството на Алексис Ципрас. Те имаха дисциплиниращ ефект и бяха изключително непопулярни сред населението.

“Нова демокрация” се надява да повтори на общинските избори своя успех от миналата седмица, когато спечели евроизборите с 9% преднина пред СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас. Този неочаквано слаб резултат го накара да обяви провеждането на предсрочни парламентарни избори, които трябва да се състоят на 7 юли, три месеца преди редовните избори.

„Надеждата се завърна. Това е отмъщение срещу… популизма на Ципрас“, написа водещият опозиционен вестник „То Вима“.

Ципрас призова гласоподавателите да изберат прогресивните кандидати, след като гласува в работническия квартал на Атина “Кипсели”.

code Copy and paste this code on your site.

Костас Бакоянис, бивш областен управител, се очаква да спечели кметския стол в Атина от левицата. На първия тур той получи 42% срещу 25% за неговия опонент от СИРИЗА Насос Илиопулос. „Атина днес не просто сменя своя кмет, градът сменя епохата“, прогнозира Бакоянис, след като гласува.

Костас Бакоянис е член на най-влиятелната гръцка политическа династия Венизелос-Мицотакис от Крит. Неговият дядо е любимият министър-председател на гърците Константинос Мицотакис /1990-1993 г./. Майка му е Дора Бакояни /2006-2009 г./ бивш външен министър и кмет на Атина /2003-2006 г./. Чичо му е Кириакос Мицотакис, който в момента е лидер на „Нова демокрация“ и най-вероятно следващият министър-председател на страната.

В провинция Атика, която включва столицата, консерваторът Йоргос Патулис е на път също да спечели. На първия тур той победи кандидата на СИРИЗА Рена Дуру с 37,6% срещу 19,7%.

Във втория по големина Солунски регион консерваторът Апостолос Дзидзикостас вече победи на първи тур с 62% от вота.

В Гърция се проведе вторият тур на местните избори. Гърците трябва да изберат кметове на 229 общини и префекти на 7 региона. На първия тур вече бяха избрани кметове на 107 общини в цялата страна и префекти на шест региона – Централна Македония, Западна Македония, Тесалия, Епир, Южни Егейски острови и Крит. На Крит победи досегашният губернатор на острова Ставрос Арнаутакис от СИРИЗА. В останалите пет региона победа удържаха представителите на опозиционната „Нова демокрация“. /БГНЕС и АФП

loading...
0
Европа

More in Европа

borjun

Не мислете, че ограбването на България беше случайно! То беше насърчавано от ЕС

юни 17, 2019
бедностes

Чехия не иска еврото. Защо България, страната с африканска бедност настоява да го приемe?

юни 10, 2019
ек655-402-es-ek

ЕК с тежка критика за България: Корупция, пране на пари, непрозрачност, липса на осъдени политици!

юни 5, 2019
stef_blok

Холандия пак ни отряза за Шенген като кисела краставица, заради корупцията и нелегалната миграция

юни 5, 2019
131830_660_370

Тръмп на среща с кралица Елизабет ІІ в Бъкингамския дворец (Снимки)

юни 3, 2019
zx620y348_3361211

Италия вече е вън от ЕС – в Брюксел изолират страната от вземането на важни решения

май 29, 2019